[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


RTB Bor - od enormnog duga EPS-u do najmanje proizvodnje u jednovekovnom postojanju

Dug za struju 1,7 milijardi

U junu proizvedeno samo 225 tona bakra. Spoljni dug 450 miliona dolara. Dve ruske firme poslale ponudu Agenciji za privatizaciju

BOR - RTB Bor, nekadašnji privredni gigant Srbije i bivše Jugoslavije, danas je suočen sa tri najneslavnija rekorda u jednovekovnom postojanju, dugovanjima za dve godine neplaćenu struju od čak milijardu i 700 miliona dinara (oko 24 miliona evra), jednomesečnu, junsku proizvodnju od svega 225 tona bakra u koncentratu (osamdesetih i sredinom devedesetih, prošlog veka mesečno se dobijalo i do 12.000 tona čistog bakra) i zaustavljanjem obe borske i majdanpečke flotacije.

Borivoje Stojadinović, v.d. generalnog direktora RTB, tim povodom, izjavio je da je tek pre neki dan, posle dve godine zastoja, uplaćena prva tranša duga EPS-u od 15 miliona dinara. Ubuduće EPS neće tolerisati ni najmanji dug: mesečno će se plaćati 40 do 50 miliona dinara, ali će se i drastično smanjiti potrošnja električne energije. Zato je, posle više decenija, zaustavljen rad flotacija rude bakra, što - sudeći po neverovatno minimalnoj proizvodnji - i nije bila teška odluka.

Nema opraštanja

Ceo dug RTB-a moraće da se reguliše. Opraštanja neće biti. Već je postignut dogovor da se ubuduće plaća mesečno, čak i po cenu da se isključuju pogoni. Bilo je i previše reprogramiranja, jer reč je o državnim preduzećima. Ipak, to ne sme da bude privilegija - kaže Momčilo Cebalović, direktor Centra za odnose sa javnošću EPS-a.

- Bilo bi razumljivo da proizvedemo 1.500 tona bakra mesečno, ali nas je omelo klizište na kopu rudnika Krivelj. Zato je obustavljeno kopanje rude na dva kopa. No, nije to jedina nedaća, EPS neće više da bude naš najveći kreditor, subvencije Vlade Srbije od preko 60 miliona dinara mesečno sve su manji "kolač", socijalne tenzije rastu, ne uplaćujemo poreze i doprinose, svesno praveći kriminalne radnje, restrukturiranje kompanije se odužilo - ističe Stojadinović.

Direktor RTB-a, doduše, ne smatra da je sve tako crno, jer je republička vlada odlučila da restrukturira bazni deo kompanije kako bi što pre započeo proces privatizacije i davanja koncesija.

- Najvažnije je da se i finansijski konsolidujemo. Na taj način rešili bi se spoljnjeg duga od 450 miliona dolara, a naši strateški partneri krenuli bi u investicije. Njima je jasno da ovde postoji snažna geološka podloga i da je svetska cena bakra izuzetno povoljna - smatra Stojadinović.

Za saradnju sa RTB-om, zasad, zainteresovani su domaći "IST-Point", nemački "Denevr-Klajsner (prerada topioničke šljake) i dve najmoćnije ruske firme iz oblasti rudarstva i metalurgije. Rusi su već poslali ponude Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu rudarstva i energetike.

- Dileme nema, čim stupimo u posao sa tim firmama moraćemo neuporedivo racionalnije da se ponašamo, da štedimo, što znači da je neminovno i otpuštanje prekobrojnih radnika. Neophodna je i dalja pomoć države. Rečju, perspektiva postoji - smatra Stojadinović.

B. FILIPOVIĆ


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:19h

Za subotički "Sever" priprema se Akcioni plan za privatizaciju

17:26h

Milan Kovačević o smanjenju duga

17:33h

Smederevska Palanka: Izvoz vagona u Mađarsku

17:41h

RTB Bor - od enormnog duga EPS-u do najmanje proizvodnje u jednovekovnom postojanju

17:50h

Prema izveštaju londonskog Instituta za rat i mir

17:59h

Sukob akcionara u "Termoelektru"

 


     


FastCounter by LinkExchange