[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Put Niš-Kuršumlija juče je bio u prekidu tri sata zbog proizvođača višanja

Višnje da otkupe Slovenci

ili da pomogne Srbija

Umesto osamsto vagona višanja, u jeku berbe obrali samo deseti deo roda. Proizvođači ne prihvataju slobodno formiranje cena

PROKUPLJE - Proizvođači višnje iz Topličkog kraja juče su u Maloj Plani na tri sata blokirali magistralni put Niš-Kuršumlija i lokalne saobraćajnice prema Velikoj Plani, Beloljinu i još nekim selima, protestujući zbog prekinutog otkupa i nepoštovanja dogovorena otkupne cene višnje od 23 dinara.

Višnjari iz dvedesetak sela podno Jastrepca i sa desna obale Toplice "prozvali" su državu, optuživši je da je odgovorna što će ovogodišnja kampanja višnje u Toplici propasti.

- Očekivali smo rod oko 800 vagona, a u jeku berbe obrali smo tek desetak odsto. Umesto 15 otkupnih stanica, u Velikoj Plani rade samo tri i to povremeno. Za višnju prve klase nude cenu od 16 do 18 dinara - izjavio je Dragoslav Barać, predsednik štrajkačkog odbora proizvođača višnje iz ovog kraja.

Ne prihvatajući ocene o slobodnom formiranju cena višnje, proizvođači zahtevaju da država omogući kupcima iz Slovenije i drugih zemalja da, kao prethodnih godina, otkupe topličku višnju, koja je za većinu seljaka glavni izvor prihoda. Takođe, predlažu da se država u protivnom direktno uključi u otkup i to sredstvima od poreza koji ubire od njih.

- Vlada se dogovorila sa otkupljivačima i prerađivačima da podele dobit, a mi tražimo deo kolača koji nama pripada - kažu nezadovoljni višnjari .

Najavljujući da će svakodnevno od 14 do 17 časova blokirati saobraćaj, proizvođači višnje očekuju da im se obrate nadležni iz opštine i Topličkog okruga jer im, kako su izjavili, "do sada nisu pomogli da prevaziđu problem".

J. G.


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Put Niš-Kuršumlija juče blokiran zbog proizvođača višanja

16:25h

Poljoprivrednici traže 10,5 dinara za kilo pšenice

16:33h

Odmarališta u ruke sindikata

16:40h

Studenti u Srbiji veruju da će sa fakultetskom diplomom lakše doći do posla

16:48h

Kako u Srbiji živi milion i po penzionera

16:56h

Međunarodni dan Dunava proslavljen u 13 zemalja Evrope

17:04h

Upis na fakultete i više škole

17:13h

Humanitarna akcija: Prvo more u životu

 


     


FastCounter by LinkExchange