[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 25. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ginisov rekorder iz Mionice od pre nekoliko dana uživa na Mačkatu

Najveći svetski bik

atrakcija na Zlatiboru

Klaničar Zoran Šopalović tvrdi da grdosija neće završiti u pršutama

Iako je sa Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu stigao pravo na Mačkat, u srpsku prestonicu pršute, a asocijacija je samim tim vrlo očigledna, Ginisovom rekorderu, 2.200 kilograma teškom biku Ferdinandu, budućnost je, za sada - obezbeđena.

- Taman posla, Ferdinand neće u pršutu - kategoričan je Zoran Šopalović, farmer, vlasnik klanice i pogona za preradu mesa na Mačkatu, koji je pre nekoliko dana za, koliko se priča, 5.000 evra, postao novi vlasnik najtežeg bika na svetu.

Za samo 24 sata koliko je proveo na Mačkatu, Ferdinand je postao - najpopularniji bik na čitavom Zlatiboru. U štali Šopalovića već su ga upoređivali sa "normalnim" zlatiborskim govedima, i zaključak je jasan - običan junac sa Mačkata, težak 500, ili bik od 700 kilograma, u poređenju sa Ferdinandom izgledaju kao - novooteljena telad. Po težini, sa Ginisovim rekorderom može da se nosi tek par dobro utovljenih zlatiborskih volova, koji na vagi, posle bogate jesenje ispaše i dosta jarme, mogu da "naiđu" na po desetak tovara…

- Od kako sam ga video, želeo sam da ga kupim. On je najteži, najveći bik na svetu, jedinstven primerak, Mačkat je prestonica pršute, a to dvoje ide jedno uz drugo. S druge strane ko zna koliko će godina proći dok na Mačkat ne stigne sličan primerak, rekorder - objašnjava Šopalović razloge zašto je za bika izbrojao toliku svotu evra.

U nedelju popodne i ponedeljak ujutru, čim se pročulo da je Ferdinand stigao, kroz prostrano dvorište Šopalovića prošla je sila komšija, poznanika, prijatelja, neki su doputovali čak iz Kraljeva, samo da vide grdosiju, odnosno "slotiju" na četiri noge.

Jedan od Šopalovićevih komšija, navikao da radi dan i noć, zatečen tolikom posetom, prekjuče je pred štalom u kojoj je smešten Ferdinand, kritikovao Zoranov potez:
- Sad kupi pet kila kave, sedi i dangubi sa ovima što dolaze da gledaju bika…

Ipak, Zoran Šopalović je ponajmanje čovek uz čije se ime može vezati reč - danguba. On je četvrta generacija Šopalovića koja se bavi stočarstvom i proizvodnjom čuvene mačkatske pršute. U objektima u njegovom dvorištu je savremena automatizovana linija za klanje, preradu i pakovanje mesa, za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, u klanici i prodajnim objektima u Užicu radi 26 radnika, a njegovi proizvodi mogu se kupiti u svim većim gradovima u Srbiji. U sred Mačkata, Zoran iz svoje kancelarije, preko monitora i kamera, prati kako teče proizvodni proces u pogonima…

Ferdinand će, dugoročno razmišlja Zoran, ponajpre dobro poslužiti u marketinške svrhe, da se za firmu "Šopalović" još više čuje po Srbiji, jer tamo gde je Ginisov rekorder, tamo je i sva pažnja i medija i javnosti. S druge strane, neće biti zgorega i da Ferdinand ostavi nekog potomka na Zlatiboru, da se zapati rasa. Jer, po podacima Ferdinadnovog prethodnog gazde, Milovana Mijatovića iz Mionice, rekorder je zaista probranog porekla. Otac mu je simentalac, nemački bik Rad, majka - Fani, takođe poreklom iz Nemačke, 1992. godine uvezena u Srbiju.

Za kratko vreme najčuveniji bik u Srbiji, koji je prošle godine sa težinom od 2.100 kilograma ušao u Ginisovu knjigu rekorda, i sa prvog mesta izbacio bika iz Meksika teškog 2.030 kilograma, "uknjiženog" kod Ginisa još davne 1902. godine, postao je ljubimac i sela i čitave porodice. Iako se neupućeni Ferdinandu ne približavaju na manje od desetak metara, Zoranov sin, četvorogodišnji Nikola i njegova mala sestra, već se igraju oko bika, a Zoranova supruga Milena, Ferdinanda - hrani iz ruke.

Tekst i foto Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:26h

U Kući cveća okupilo preko hiljadu šesto poklonika Josipa Broza

15:53h

Istoričar Predrag Marković o predsedniku bivše SFRJ

16:14h

Najveći svetski bik atrakcija na Zlatiboru

16:37h

Glamur kafe: Tajni susreti Toma i Nikol

   
 


     


FastCounter by LinkExchange