[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 24. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


ZDRAVA HRANA

 

"Glasova" priča o korisnim proizvodima iz prodavnice zdrave hrane (2)

Najzdravije umeboši sirće

Možda se upravo u tom dodatku namirnica krije hiljadugodišnja tajna dugovečnosti Azijata

Jedan od neizbežnih začina u svakoj kuhinji je svakako sirće. Marina Knežević iz makrobiotičke prodavnice "Hema-keje-Neje" je za čitaoce "Glasa" otkrila koje sirće je najzdravije.

- Radi se o umeboši sirćetu, koje se koristi već hiljadama godina u Kini i Japanu. Pravi se od lekovite umeboši šljive, koja među voćem stoji na prvom mestu po svojim hranljivim sastojcima. Slanog je ukusa jer se dobija kroz proces kiseljenja umeboši šljive. Pored divnog ukusa, umeboši sirće je veoma lekovito jer sadrži belančevine, minerale i vitamine, a veoma je bogato kalcijumom, gvožđem i fosforom.

Svakodnevno konzumiranje ove vrste sirćeta ili šljive pomoći će nam da se oslobodimo umora, jer sadrži veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta od one u limunu, a sadržana je u većem procentu. Sem toga, limunska kiselina pomaže rad jetre i izbacivanju radioaktivnih supstanci iz tela.

Prednosti ovog dalekoistočnog sirćeta iz uvoza ovim nisu iscrpljene, objasnila je Marina Knežević i dodala:
- Korišćenje umeboši sirćeta će prijati i trudnicama jer im je potreban kalcijum, dok limunska kiselina poboljšava apsorpciju kalcijuma.

Kiselo

U prodavnici zdrave hrane "Hema-keja-Neje" u Hilandarskoj ulici može se još naći i prirodno sirće od divljih jabuka, pirinčano sirće i balzamiko sirće- nastalo prirodnom fermentacijom grožđa, koje je zbog svog slatko-kiselkastog ukusa veoma cenjeno u kulinarstvu.

Ph vrednost umeboši sirćeta je 2.8, dok bakterije umiru ispod Ph vrednosti 4.3, zbog čega je ono veoma lekovito kod stomačnih tegoba. Naime, umeboši šljiva će u trenutku neutralisati mučninu, morsku bolest i pomoći detoksikaciji organizma pri trovanju hranom. Umeboši sirće je potpuno prirodan proizvod i može se koristiti kao i svako drugo sirće. Pri njegovom korišćenju u jela nije potrebno dodavati so - što je posebno bitno jer se smanjuje negativan uticaj soli na krvne sudove.

Ukoliko se tokom leta umeboši sirće razblaži sa vodom ili doda u banča čaj - ima rashlađujući efekat i deluje blagotvorno na organizam jer nadoknađuje minerale koje se gube znojenjem - objasnili su zaposleni u makrobiotičkoj prodavnici, čiji redovni kupci dolaze ovde - umesto u apoteku.

Spomenuti banča čaj se u istočnjačkoj kulturi pije umesto vode, a radi se o preprženim listićima zelenog čaja koji imaju tri puta više kalcijuma nego što ih ima u istoj količini mleka. To je letnja varijanta zelenog čaja, dok se zimi pije kukiča čaj od preprženih grančica zelenog čaja.

Marija Ristić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za ponedeljak

19:45h

"Glasova" priča o korisnim proizvodima iz prodavnice zdrave hrane (2)

        


FastCounter by LinkExchange