[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 16. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za političare iz sveta, koji su u toku mandata smirivali "lokalne strasti", Srbija je plodno tle za biznis

Zavadi, pomiri pa zaradi

BEOGRAD - Politički angažman je višestruko isplativ. Ako ništa drugo, u tom periodu steknu se poslovne i lične veze koje dobro mogu da se unovče kada prestane oficijelna funkcija. Ukoliko je ovu tezu uopšte potrebno dokazivati, onda je najbolje potvrđuje činjenica da se mnogi bivši svetski političari koji su krojili sudbinu zemljama bivše Jugoslavije sada na ovom području instaliraju kao biznismeni.

Vest da je u biznis mobilne telefonije na Kosovu nedavno uskočila Medlin Olbrajt zato je mogla da zvuči iznenađujuće samo na prvi pogled. Konsalting firma bivšeg državnog sekretara SAD "Olbrajt grupacija" preuzela je posao specijalnog savetnika predsednika Upravnog odbora kosovskog Internet provajdera "Ipko net", koji će konkurisati za drugog mobilnog operatera na Kosovu i Metohiji.

Svet je već prenatrpan savetnicima, a balkansko tržište je tek na pragu razvoja, pa treba iskoristiti veze. Toga se, očigledno, nije libila ni Olbrajtova koja je na Kosovu stekla nove prijatelje, a među njima jednog od političkih lidera Albanaca Hašima Tačija.

Mišljenja

Medlin Olbrajt - bivši državni sekretar SAD
"Olbrajt grupacija" preuzela je posao specijalnog savetnika predsednika Upravnog odbora kosovskog Internet provajdera "Ipko net"
Daglas Herd - bivši ministar inostranih poslova u Vladi Velike Britanije nije mogao da odoli pa je posredovao u poslovima oko prodaje Italijanima dela Telekoma Srbija
Bodo Hombah - bivši koordinator Pakta za stabilnost, kao izvršni direktor medijske kuće "VAC" bio je glavni pregovarač u ugovoru sa "Politikom". "VAC", na čijem je čelu, kupila je 28 listova u istočnoj Evropi
Džordž Soros - finansirao je opoziciju i nezavisne medije u Srbiji, uložio u kablovski sistem Srbije, a nezvanično je zainteresovan i za instaliranje kablovske TV na Kosovu i kupovinu rudnika "Trepča".
Bernar Kušner - drugi po redu civilni administrator, doveo u južnu srpsku pokrajinu kompaniju, francuski "Alkatel", koji je sa preduzećem PTT Kosovo dobio prvu licencu za mobilnu telefoniju "Valja 900".

Poslovima sa telekomunikacijama nije mogao da odoli ni Daglas Herd, ministar inostranih poslova u bivšoj vladi Velike Britanije pa je posredovao u poslovima prodaje Italijanima dela Telekoma Srbija.

Bodo Hombah, bivši koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i izvršni direktor nemačke medijske kuće "Vaz", posle silaska sa funkcije u organizaciji koja se i te kako bavila Srbijom , formirao je mešovitu kompaniju sa domaćom medijskom kućom "Politika". Pregovore o tome započeo je, kažu, sredinom 2001. godine, dok je još bio na čelu Pakta za stabilnost, zahvaljujući svojim prijateljskim vezama sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem.

"Vaz" nije hteo da rizikuje jer je veliki deo imovine a.d. "Politike" pod hipotekom, pa je spas nađen u osnivanju deoničarskog mešovitog društva u kojem svaki od partnera ima po 50 odsto udela. "Politika" je u zajedničku firmu unela brend, vredan oko 25 miliona maraka, što uključuje dnevni list i oko 15 revijalnih izdanja, a toliko je trebalo da unese i "Vaz". Međutim ako je novac i ušao, ne vidi se zašto je upotrebljen. Bilo je dogovoreno da se povećaju plate, ali one nisu dostigle taj nivo, kupljeno je nešto kompjutera, renovirane su neke kancelarije i plaćena je oprema koja je ranije ugovorena.

Hombahova medijska kuća je prisutna u osam zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi i ima 28 dnevnih listova, a među njima i udeo u crnogorskim "Vijestima" i novosadskom "Dnevniku".

Džordž Soros nikada nije bio u američkom establišmentu ali se, preko svoje Soros fondacije i finansiranja opozicionih krugova u bivšim socijalističkim zemljama istočne Evrope, posredno izborio za instaliranje zapadne demokratije u državama u tranziciji.

Soros je pre svega biznismen, pa i ne krije spremnost da svoj novac uvećava ulaganjem na rizičnom političkom području, kao što je Kosovo. Soros je već uložio u kablovski sistem Srbije, spekuliše se da je zainteresovan i za instaliranje kablovske televizije na Kosovu. Pominje se i kao potencijalni kupac kosovskog kombinata "Trepča".

Montgomeri u duvanskoj industriji

Donedavno američki ambasador SAD u SCG Vilijem Montgomeri bio je na ovoj funkciji kada je prošle godine Duvanska industrija u Nišu prodata američkoj kompaniji "Filip Moris". U javnost je procurila informacija da će biti angažovan za konsultanta, ali su u ovoj kompaniji to demantovali.
Štampa je pisala i da je Montgomeri bio veoma važna karika za firmu "Hasi siting", koja je dobila posao ugradnje 15.000 stolica u sportskoj dvorani "Arena".

Soros je, navodno, već potrošio 50 miliona dolara za poslove lobiranja prilikom kupovine "Trepče". Domaći stručnjaci "Trepču" su, zbog velikih zaliha uglja, cinka, olova i ostalog rudnog bogatstva, procenili na oko deset milijardi dolara, dok se inostrane procene kreću oko pet milijardi dolara.

Možda je čista slučajnost, sumnjičavo kaže Nenad Vasić, analitičar sa Kosova, da je upravo Bernar Kušner, drugi po redu civilni administrator, doveo u južnu srpsku pokrajinu francusku kompaniju "Alkatel", a ona je sa preduzećem PTT Kosovo dobila prvu licencu za mobilnu telefoniju "Valja 900". Pre dve godine imala je 300.000 korisnika, a godišnji obim poslovanja joj je oko 200 miliona dolara.

Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, kaže da je "standardna procedura da funkcioneri zapadnih zemalja urade posao i za to budu nagrađeni poslom ili novcem.".

- Dok obavljaju političku funkciju, ne mogu da se bave biznisom, ali se kasnije vraćaju na mala vrata. Pravilnik na Zapadu je striktan i ne dozvoljava političarima da se bave biznisom dok su u politici, već zato to čine posle mandata. Formalno tu nema sukoba interesa, naročito kada se posao započinje u banana državama - kaže Prokopijević.

Foto

Džejms Lajon

Biznis i za Kriznu grupu

Na biznis nisu imuni čak ni predstavnici međunarodne krizne grupe koji se bave humanitarnim radom i sprečavanjem krize. Budžet ove grupe je 11 miliona dolara, a uz Sorosa finansiraju ga veliki američki magnati Rupert Merdok, Dejvid Rokfeler i Dž. P. Morgan Čejs i druge kompanije. Džemsa Lajona, predstavnika Krizne grupe za Srbiju i Crnu Goru, nedavno je Filip Cepter optužio da "ima biznis sa strane", piše američki časopis "Forbs".

Prodaje se i politički uticaj

U plejadi zapadnih političara koji su špartali balkanskim stazama je i Ričard Holbruk, nekadašnji specijalni emisar Bila Klintona, koji danas otvoreno lobira za nezavisnost Kosova, a važi za jednog od najuticajnijih ljudi na Vol stritu. U ovom slučaju, umesto novina, rude ili telefonskih impulsa, Holbruk prodaje uticaj. Ako posle izbora ne zauzme neki visoki položaj u administraciji, Holbruk bi mogao da ove svoje bliske veze iskoristi i za biznis u južnoj srpskoj pokrajini.

Z. Mihajlović
S. Jovičić


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

Za političare iz sveta Srbija je plodno tle za biznis

17:20h

Dušan Mihajlović osporio ocene svog naslednika povodom akcije "Sablja"

17:35h

O imidžu Srbije u svetu posle petog oktobra, za "Glas" govore ambasadori SCG u Švedskoj i Češkoj

   


     


FastCounter by LinkExchange