[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 16. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


(Ne)očekivana smena Marovićevog savetnika za odbranu i bezbednost

Grahovac nervirao
državni i vojni vrh

"Slobodan strelac" optuživao generale da su "nedemontirana Miloševićeva arhitektura" i tražio smene u vojnom vrhu, kao i raspuštanje obaveštajnih službi, smanjenje Vojske SCG…

BEOGRAD - Predsednik državne zajednice SCG Svetozar Marović smenio je u petak svog savetnika za odbranu i bezbednost Blagoja Grahovca. Prema tvrdnjama iz Marovićevog kabineta, smenjen je zbog učestalih javnih nastupa koji su suprotni stavovima predsednika Marovića, VSO-a i ministra odbrane SCG u vezi sa finansiranjem i reformom Vojske SCG.

Neposredan povod za ovaj Marovićev potez bila je Grahovčeva nedavna izjava "da reforma Vojske SCG nije ni počela, jer generalski vrh čuva pozicije stečene još u vreme režima Slobodana Miloševića", čime je, kako se tvrdi, prelivena kap u prepunoj čaši sličnih istupa.

"O reformi se samo priča iz političkih razloga. Ovde još postoje pogledi na stvaranje vojske koja će s nekim voditi rat. To je strategijska greška, koja za posledicu ima to da jedna velika institucija, troma i glomazna, mnogo troši, a u suštini nema svrhu". To je jedna od poslednjih izjava savetnika za bezbednost Momčila Grahovca, koju je dao novosadskom "Građanskom listu", a mogla bi povod za njegovu smenu.

Grahovac je navodio i da istinske promene koči vojni vrh, koji je nazvao "nedemontiranom Miloševićevom arhitekturom".

"Oni znaju da je, ako se suštinski uđe u reformu, njima to kraj radnog angažmana, a za mnoge od njih i kraj slobode. Zato grčevito čine sve, preko političkih subjekata u Srbiji, da se ta arhitektura ne demontira", naglasio je Grahovac.

Posle vesti o njegovoj smeni, general je rekao da još nije dobio zvaničnu informaciju o tome i izrazio nadu da će Marović, ukoliko je to tačno, imati snage da mu to lično kaže.

Ima mesto kod Krivokapića

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je za agenciju Srna da Grahovac "ima mesta u njegovom kabinetu" na funkciji savetnika predsednika Skupštine za bezbednost.
- Grahovac je ugledan general i vojni ekspert da bi ga svako u Crnoj Gori poželeo u svom kabinetu, ali treba videti šta će biti njegovo opredeljenje, a uz kvalitete i stručnost koju poseduje, on ima uvek otvoren poziv da bude savetnik u mom kabinetu - rekao je Krivokapić.

"Sa mog aspekta ne postoji nijedan razlog da me smeni, a sa njegovog na hiljade. Javnost svakako neće biti uskraćena za moje viđenje tih razloga", rekao je Grahovac. On je juče odbio da za "Glas javnosti" prokomentariše razlog smene i iznese svoje stavove kao i mogućnost da posao nastavi u kabinetu predsednika Skupštine Crne Gore, ističući da će o tome govoriti kada se oglasi Marović i kada se vidi sa Krivokapićem.

Inače, general Grahovac je i ranije u javnim nastupima prekoračivao svoje nadležnosti i odstupao od zvaničnih državno-vojnih stavova. Iako je deklarativno imao drugačije mišljenje, predsednik Marović do sada nikada nije negirao ili pokušao da objasni Grahovčeve tvrdnje.

Treba podsetiti da je Grahovac, pored ostalog, tražio ukidanje obe obaveštajne službe u Vojsci SCG (Vojno-bezbednosnu i Vojno-obaveštajnu agenciju), drastično smanjenje sastava Vojske SCG kao i smene u vrhu Generalštaba.

Jedan od razloga Grahovčeve smene, kako se nezvanično tvrdi, su i njegova svedočenja u seriji televizije B 92 "Istina, odgovornost, pomirenje", u kojoj general iznosi svoje viđenje događaja o ulozi vojske poslednjih nekoliko godina.

Izjave predsednikovog savetnika u nekoliko navrata nervozno je komentarisao i bivši ministar odbrane Boris Tadić, koji je govorio da savetnici nikoga ne mogu da smenjuju, ali je kasnije prestao da se obazire na njegove navode.

Vojni analitičar i saradnik Centra za civilno-vojne odnose u Beogradu Milorad Timotić kaže za "Glas javnosti" da je Grahovac počeo da se ponaša kao "slobodni strelac", pa je Marovićeva odluka očekivana jer su Grahovčeve izjave postale neprijatne za predsednika SCG.

P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

(Ne)očekivana smena Marovićevog savetnika za odbranu i bezbednost

17:15h

Komandant Gregori Džonson juče u Kosovskoj Mitrovici

17:20h

Ustavni sud uskoro odlučuje o pomoći pritvorenima u Tribunalu

17:35h

Dejan Mihajlov odbacuje sve optužbe na račun Vlade i Dragana Maršićanina

17:45h

Kako izgledaju prezentacije predsedničkih kandidata na Internetu

 


     


FastCounter by LinkExchange