[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 16. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prošle godine prodato 23 miliona knjiga manje nego u 2002. godini

Ni Hari Poter nije pomogao

Debakl posledica lošeg ekonomskog stanja i velike konkurencije ostalih medija

Neprofitna američka organizacija Book Industry Study Group u svom godišnjem izveštaju navodi kako je prošle godine prodato čak 23 miliona knjiga manje nego u 2002. godini.
Ako se prisetimo kako je samo prošle godine objavljen najnoviji iz serije romana o najpoznatijem čarobnjaku na svetu - Hari Poter i Red feniksa, megauspešni Da Vinčijev kod Dena Brauna i memoari Hilari Klinton, cela stvar postaje utoliko tragičnija. Ali stvar nije u uspešnima. Ovakav debakl sa prodajom knjiga posledica je lošeg ekonomskog stanja i velike konkurencije ostalih medija, stoji u izveštaju.

Tako je prodaja sa 2,245 milijardi prodatih primeraka u 2002. godini pala na 2,222 milijarde u prošloj. Pad prodaje odnosi se jednako na izdanja u tvrdom i mekom povezu, dečje knjige i beletristiku. Naslovi iz religije, isticani kao obećavajući za izdavaštvo, takođe su stagnirali.

Albert Greko, konsultant u izdavačkoj industriji i profesor na Univerzitetu Fordham, izjavio je kako postoji čitav niz faktora odgovornih za neuspeh u prodaji, a posebno je izdvojio činjenicu kako ljudi sve više kupuju na rasprodajama, posebno stručne knjige, gde i najviše kupuju korišćene knjige - godišnje na milione. On je dodao da se knjige takmiče sa časopisima, kablovskom televizijom, radijem, muzikom i filmovima.

Brojke iz 2003. pokazuju da se nastavlja trend rastuće produkcije i smanjene potražnje - tako je prošle godine objavljeno više od stotinu hiljada naslova. U celoj je stvari zanimljiva i činjenica kako je, zbog porasta cena knjiga, porasla neto zarada, i to na 27,8 milijardi dolara u 2003. godini. Predviđa se da bi u 2008. mogla dostići 33,5 milijarde dolara.

A šta je sa uspešnima s početka teksta? - Jedna uspešna knjiga ne čini prodaju, izjavio je Greko. - Morate gledati koliko na svetu postoji knjiga koje se uopšte dobro ne prodaju. Slična je stvar i sa Holivudom, gde puno snimljenih filmova propada na boks ofisu.

Izveštaj Book Industry Trends 2004. uključio je i nekoliko stručnih mišljenja iz izdavaštva. Tako je Barbara Markus iz Sćolastic Children's Book Group, koja izdaje Potera u SAD, izjavila kako je razočarana uticajem serije romana o Poteru na tržište knjiga u celini. - Većina je verovala kako će čitanje Potera promeniti čitalačke navike dece - kako će početi više da čitaju i ostale knjige. To se i jeste dogodilo, ali u puno manjem broju nego što smo se nadali.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h

Prošle godine prodato 23 miliona knjiga manje nego u 2002. godini

16:33h

Prikazan film Emira Kusturice u Kanu

16:41h

Premijera predstave "Crvena" Milene i Jelene Bogavac

16:50h

Uskoro peti nastavak komedije "Tesna koža"

16:58h

"Don Kihot" u Narodnom pozorištu

17:04h

Al Paćino u novom trileru

 


     


FastCounter by LinkExchange