[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 16. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sfor na "sigurnoj lokaciji" ispituje Milovana Bjelicu Cicka

Uhapšen Karadžićev bliski saradnik

SDS osudila hapšenje bivšeg predsednika Skupštine opštine Srpsko Sarajevo na Sokocu

SARAJEVO - Milovan Bjelica, koga su pripadnici Sfora uhapsili u petak na Sokocu, prebačen je na sigurnu lokaciju radi dalje istrage, saopštila je u Sarajevu komanda Sfora. Bjelica je uhapšen zbog sumnje da pomaže osobe optužene pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Portparol Sfora Robert Laprez potvrdio je da su pripadnici Međunarodnih multinacionalnih snaga saslušali Milovana Bjelicu zbog sumnji da pruža podršku optuženim licima za ratne zločine, te da će se ispitivanje nastaviti.

Na pitanje koji je pravni status uhapšenog Bjelice, koji je pritvoren na "izvesnoj lokaciji" pod kontrolom Sfora, Laprez je rekao da će Sfor o tome odlučiti posle ispitivanja na osnovu podataka koje dobije.

On je napomenuo da pre završetka istrage ne može spekulisati s tim da li će Bjelica biti oslobođen ili predat pravosudnim organima BiH ili, eventualno, Haškom tribunalu. Sfor veruje da će on dati informacije o optuženima za ratne zločine i njihovoj mreži podrške u BiH, jer je bio bliski saradnik bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Srpska demokratska stranka (SDS) je saopštila da je iznenađena i zabrinuta hapšenjem Milovana Bjelice, člana te stranke i bivšeg predsednika Skupštine opštine Srpsko Sarajevo, koji je, odlukom visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Pedija Ešdauna, bio smenjen sa svih političkih i stranačkih funkcija zbog navodne podrške mreži pomagača licima optuženim za ratne zločine.

U saopštenju se podseća da je SDS demantovala te optužbe i zatražila dokaze na osnovu kojih je doneta odluka visokog predstavnika, koji do sada nisu saopšteni. Prihvatajući odluku visokog predstavnika u BiH, Bkelica nije sprovodio nikakvu političku aktivnost u organima SDS kojom bi problematizovao poziciju stranke na političkoj sceni RS.

SDS je apelovala na sve institucije BiH i RS da reaguju na taj neprimereni čin i stekla "da niko u RS, a pogotovo SDS, ne može da prihvati kontinuiranu praksu ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda koju sprovodi međunarodna zajednica".

Agencije


vesti po rubrikama

^balkan

16:10h

Sfor na "sigurnoj lokaciji" ispituje Milovana Bjelicu Cicka

16:19h

Američki ambasador u Makedoniji traži ozbiljnu istragu

16:27h

Petrič: Potrebno još dve-tri godine za evropeizaciju Bosne

16:35h

Hrvatska: Obnovljen proces Česma

   


     


FastCounter by LinkExchange