[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavlja se borba "starih" vlasnika za povraćaj davno oduzete imovine

"Slučaj Rajićeva",

srećom bez žrtava

- Niko od arhitekata ne zna ko je budući autor monstruozne građevine koja treba da "nikne" na placu u Rajićevoj ulici - rekao je juče u Medija centru Zoran Manević, predsednik Kluba arhitekata.

Vraćanje vlasništva nad zemljom građanima Srbije odnosno restitucija, bila je tema konferencije za novinare, koja je bila posvećena privatnoj imovini oko 500 porodica na parcelama između Ulica kralja Petra, Pariske, Uzun - Mirkove i Knez - Mihajlove (uključujući Rajićevu ulicu). Nastavlja se borba da se spreči izgrađivanje višenamenskog poslovnog centra od 30.000 kvadrata u Rajićevoj ulici. Korisnik prostora je preduzeće "Union inženjering", a investitor firma "Aštrom" iz Izraela, odnosno njena filijala "ABD".

Prema rečima Mileta Antića, koordinatora Mreže za restituciju u Srbiji, jedna od najznačajnijih nepravilnosti je lažno predstavljanje zemljišta od strane Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kao neizgrađeno, a tu je zgrada u Pariskoj ulici 20 i temelji hotela "Srpski kralj" na kojima je sada restoran "Park".

- Podržavamo porodice koje će potraživati svoju imovinu vrednu oko 100 miliona evra - rekao je Antić. - Ti ljudi su vlasnici manjih parcela od jednog do dva ara, pogotovo u Ulici kralja Petra. U Rajićevoj nisu ugrožena prava samo starih vlasnika već i sadašnjih. To je loša i opasna poruka, pa Rajićevu možemo da uporedimo sa martovskim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali srećom, bez žrtava.

Predsednik Kluba arhitekata Zoran Manević, rekao je da arhitekte žele da pomognu vlasnicima da dođu do kvalitetnih rešenja za zgrade koje su porušene u Drugom svetskom ratu. Deda Milorada Belića, advokata sagradio je 1928. godine zgradu u Pariskoj ulici 20. Njegov potomak sada je vlasnik samo dela zgrade iz koje će najverovatnije biti iseljen.

- Investitor namerava da zadrži samo fasadu a ostalo da sruše. Mi ćemo se boriti jer ne želimo da se iselimo. Ja želim da znam zašto se sve radi tako brzopleto. Donošenjem Zakona o restituciji ti uzurpatori bi morali da računaju i na vlasnike.

Branko Bojović, člana Srpske akademije arhitekture, naveo je i kulturološke razloge da se na tu lokaciju ne puste buldožeri, a samo jedan su fragmenti rimskog sloja. Na mestu okretnice u Rajićevoj nekada je bila kuća Tome Vučića-Perišića, a okretnice srušena 1950. godine.

J. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:21h

Iz Epidemiološke službe GZZZZ: Čuvajte se zaraza

21:28h

Požar na Dunavskom keju

21:36h

Nastavlja se borba "starih" vlasnika za povraćaj davno oduzete imovine

21:43h

Ko je sve odgovoran za bezbednost dece na ekskurzijama

21:50h

Građani dela Vojvode Stepe nezadovoljni što im je ulica zatvorena

21:57h

Počela izgradnja gasovoda

22:04h

Brži način za preuzimanje dokumenata

22:12h

APEL: Pomozimo Veljku

22:20h

Najave iz EDB-a i vodovoda

   


     


FastCounter by LinkExchange