[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Hiljade Mađara proslavilo je priključenje njihove zemlje EU na mostu u Budimpešti

Evropski parlament počeo jednonedeljnu sednicu na prvom zasedanju posle prijema 10 novih članica u Evropsku uniju

Prvo zasedanje u
proširenom sastavu

Nove članice EU dočekale 1. maj - dan kada su priključene evropskoj porodici - vatrometom i šampanjcem, uz veselje na ulicama

STRAZBUR - U Strazburu je juče počelo prvo zasedanje Evropskog parlamenta, brojnijeg za 172 poslanika iz 10 novih zemalja članica EU.

Plenarna sednica parlamenta sa poslanicima iz 25 zemalja počela je svečanim podizanjem zastava novih članica na jarbolima ispred zdanja Evropskog parlamenta.

Među zvanicama, kao posebni gost evropskog parlamenta, bio je i bivši poljski predsednik Leh Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vođa sindikata "Solidarnost", početkom osamdesetu godina u Gdanjsku.

Novi jarboli ispred Evropskog parlamenta u Strazburu proizvedeni su upravo u Gdanjsku, u kome je, kako se smatra, najavljen kraj hladnog rata i gde je počela da puca "gvozdena zavesa" između istočnog i zapadnog bloka.

Jučerašnje zasedanje Evropskog parlamenta jeste poslednje, uoči evropskih izbora za poslanike u junu. Najhitniji zadatak proširene EU jeste donošenje evropskog ustava kako bi komplikovani mehanizam evropskih institucija mogao efikasno da funkcioniše. Očekuje se da će se zemlje članice EU definitivno složiti o tekstu ustava u junu na samitu EU u Briselu.

Planovi za Balkan

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi izjavio je da se "veliki prasak", pojam za najnovije proširenje EU sa deset novih članica, više nikad neće ponoviti i da će Unija biti kompletirana kada u nju uđu Bugarska, Rumunija, Turska i zapadnobalkanske zemlje, uključujući Hrvatsku i Srbiju, preneo je "Fajnenšel tajms". Prodi predviđa da će proces ulaska zapadnobalkanskih zemalja u EU trajati nekoliko godina, ali nije precizirao ni kada bi mogao početi niti kada bi mogao da se završi.

Sukobi tokom proslave

Zbog remećenja javnog reda i mira, 29 demonstranata uhapšeno je posle sukoba sa irskom policijom tokom proslave proširenja EU u Dablinu, saopštili su policijski izvori. Irska policija koristila je vodene topove, prvi put u svojoj istoriji, kako bi razbila grupe demonstranata koji su išli ka parku Feniks, gde su se održavale proslave proširenja. Jedna policajka je lakše povređena kada ju je flaša pogodila u glavu.

Deset novih članica Evropske unije dočekale su 1. maj - dan kada su priključene evropskoj porodici - vatrometom i šampanjcem, uz veselje na ulicama. Neizbežno je bilo i razvijanje evropske plave zastave posute žutim zvezdicama i intoniranje evropske himne - Betovenove "Ode radosti".

Iako je odlučeno da se Unija zvanično širi u ponoć po Rimskom vremenu, stanovnici bivših sovjetskih baltičkih republika Estonije, Letonije i Litvanije i Kipra nisu odoleli slavlju čim je u njihovim državama otkucala ponoć.

Sat kasnije, pridružili su im se i stanovnici ostalih šest novopridošlica - Malte, Slovačke, Slovenije, Poljske, Mađarske i Češke.

U govorima, održanim tim povodom širom Unije, najnovije proširenje - nazvano već ranije istorijskim zbog činjenice da je u Uniju primljeno i osam članica nekadašnjeg komunističkog bloka - okarakterisano je kao "konačni kraj hladnog rata", ali i "rađanje najvećeg svetskog trgovinskog bloka".

Na proslavi na trgu koji dele slovenačka Nova Gorica i italijanska Goricija, predsednik Evropske komisije Romano Prodi je poželeo dobrodošlicu za novih 75 miliona stanovnika Unije dodavši da ovo, peto proširenje EU, neće biti i poslednje. Predstavnici novopridošlica nisu, u svojim govorima, propuštali priliku da ukažu na svoju evropsku istoriju.

Uprkos činjenici da su njegovi sunarodnici, odbijajući plan za ujedinjenje Kipra, uskratili tuskom delu ostrva beneficije koje proizlaze iz članstva u Uniji, predsednik Republike Kipar Tasos Papadopulos je pozvao kiparske Turke da proslave priključenje Kipra EU.

Novi predsednik EK

Evropski komesar za spoljnu politiku Kris Paten postaje glavni kandidat za naslednika Romana Prodija, na mestu predsednika Evropske komisije, tvrde dobro obavešteni izvori u Briselu. Dosadašnja dva glavna pretendenta za predsednika EK, luksemburški premijer Žan Klod Junker i Finac Paavo Liponen, odustali od te funkcije, navode izvori u Briselu , dok treći kandidat, Portugalac Antonio Vitorino, sadašnji evropski komesar za pravdu i unutrašnje poslove, ima slabe šanse jer je socijal-demokrata.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

16:09h

Na prvom zasedanju posle prijema 10 novih članica u Evropsku uniju

16:18h

Stradalo najmanje sedam Iračana u jučerašnjim napadima na američku vojnu bazu u Nadžafu

16:27h

Većina članova Likuda odbacila na referendumu plan izraelskog premijera o povlačenju iz pojasa Gaze

16:35h

Meksiko i Peru povukle ambasadore iz Havane

 



     


FastCounter by LinkExchange