[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pesimističke prognoze za pristupanje SCG Evropi

Granice unije bliže
članstvo sve dalje

Ren zabrinuta, Grant: SCG u paketu sa Turskom, Burzan: nezavisno

BEOGRAD - Državna zajednica Srbija i Crna Gora od 1. maja deli granicu sa Evropskom unijom. Istorijsko proširenje Unije za deset novih članica svakako će se odraziti i na naš položaj, ali se posledice tog čina različito tumače.

Dok je ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković potišten što naši građani "treba da se suoče sa veoma dramatičnom realnošću nacije i države, u vreme kada se širom Evrope slavi", njegov crnogorski kolega Dragiša Burzan prognozira da zemlje Zapadnog Balkana nemaju šansu da uđu u Uniju pre 2017. godine.

Nešto veći optimista je ekspert za politiku EU Čarls Grant, koji kaže da bi SCG mogla da se nada prijemu oko 2015. godine, zajedno sa Turskom.

Visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Elizabet Ren podseća da Srbiji predstoji rešavanje još mnogih problema na putu do EU, dodajući da će to delom zavisiti i od rezultatapredstojećih predsedničkih izbora.

Drašković je za Radio Beograd izjavio da će kao ministar spoljnih poslova učiniti sve da se najbrže uključimo na traku koja vodi ka Briselu, "bez obzira što ću verovatno biti izvrgavan novim hajkama, uvredama i kampanjama protiv mene od snaga koje bi da Srbiju odvoje od civilizovanog sveta i vrate je u prošlost".

- Osećam se potišteno, jer je cela Evropa ili u EU ili na sigurnom putu ka EU, osim SCG i možda još BiH i Albanije - rekao je Drašković.

Burzan je juče ocenio da Crna Gora ima šansu da u narednih par godina uđe u Uniju ako postane nezavisna država. Prema njegovim rečima, nakon prijema 10 novih članica u EU neće biti izmena u trgovinskim odnosima državne zajednice i tih zemalja, osim u delu propisa koje te države moraju prihvatiti prijemom u EU. On je dodao da se određeni problemi mogu očekivati u konzularnim poslovima, navodeći da će se Crna Gora i dalje zalagati za što veću otvorenost granica.

Grant smatra da Srbija, Albanija ili Makedonija teško mogu da krenu ka Uniji, ako ne bude postignuto konačno rešenje kosovskog problema.
- Ljudi ovog regiona, Albanci i Srbi, moraju da pronađu istorijski kompromis oko toga gde su granice. Ako postignu taj dogovor, onda će, mislim, njihove zemlje moći da postanu članice Unije - rekao je Grant, a komesar EU za proširenje, Ginter Ferhojgen, izjavio je za Bi-Bi-Si da su zemlje Zapadnog Balkana, sa izuzetkom Hrvatske, toliko daleko od ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma da trenutno nije moguće predvideti koliko bi trajao proces njihovog priključenja Uniji.

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

16:10h

Uhapšen prvooptuženi za atentat na premijera, ubistvo Stambolića i atentat u Budvi

16:35h

U Specijalnom sudu najavljuju: Legija na sudu 10. maja

16:50h

Luković nije na javnoj optužnici Haga

17:05h

Milorad Luković Legija, kriminalac koji je postao državni neprijatelj broj jedan

17:15h

Hapšenje Milorada Lukovića Legije

17:25h

Elizabet Ren: Samo naivni veruju da mu je bilo dosta skrivanja

17:35h

Političari veruju da se Luković sa nekim nagodio

17:50h

Legija kontaktirao Gurija

18:00h

Advokati sumnjaju u svedočenje ubice

18:15h

Sukob DS i DSS preko Legije

18:30h

Ministar kulture Kojadinović o hapšenju

18:45h

Ministar negira vesti o pregovorima

18:55h

Različita tumačenja ministara o etničkom čišćenju na Kosovu drmaju koaliciju

19:10h

Pesimističke prognoze za pristupanje SCG Evropi

19:25h

Dečani uskoro svetsko kulturno nasleđe

19:35h

Rumunska štampa o Kosovu: UN umešan u posao sa mafijom

23:30h

BIA: OVPBM aktivna na jugu Srbije

23:35h

Dušan Mihajlović čestitao policiji

 


     


FastCounter by LinkExchange