[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Različita tumačenja ministara o etničkom čišćenju na Kosovu drmaju koaliciju

Drašković i Davinić
razbijaju vladu Srbije

Budžak: Kosovo je jedna od čvornih tačaka gde se prelamaju stavovi, koji mogu da dovedu do "trenja" i problema, ali to ne znači da će blokirati saradnju. Paunović: U koaliciji uvek imate dobrih i loših trenutaka

BEOGRAD - Različito viđenje jednog problema, pa čak i suprotna stanovišta o ključnim stvarima među članicama vladajuće koalicije nisu ništa novo na političkoj sceni. Poslednje razmimoilaženje u mišljenjima Prvoslava Davinića, ministra odbrane i Vuka Draškovića, šefa diplomatije o tome da li su Srbi vršili etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji, samo su poslednji u nizu trzavica koje potresaju stranke Vlade.

Goran Paunović, član Predsedništva G 17 plus, iz čije je stranke i ministar odbrane, kaže da Davinićeva izjava nije stav stranke, već da je to samo ministrovo mišljenje.
- U koaliciji uvek imate dobrih i loših trenutaka. Ta razlika u mišljenjima Davinića i Draškovića nije ništa vanredno, već jedna od uobičajenih stvari. Nesporazuma u koliciji će biti, ali oni nisu pretnja opstanku koalicije i biće prevaziđeni - navodi Paunović.

Goran Budžak, politički analitičar kaže da je normalno, a i neizbežno što postoje različita mišljenja, jer je koalicija heterogena.
- Političari su ljudi sa različitim idejama, iskustvima i stavovima. Kosovo je jedna od čvornih tačaka gde se prelamaju stavovi i lome koplja. Ti različiti stavovi mogu da dovedu do "trenja" i problema, ali to ne znači da će blokirati međustranačku saradnju - objašnjava Budžak.

On podseća da takva različita mišljenja samo govore o demokratskom načinu rada. Radikali su zbog takve Draškovićeve izjave uputili zahtev Skupštini SCG o razrešenju novopostavljenog ministra inostranih poslova.

Drašković je izjavio da je pre dolaska međunarodnih snaga bilo etničkog čišćenja nad Albancima, a Davinić je takvu Draškovićevu izjavu osporio.

"Upravo su Srbi žrtve etničkog čišćenja. U SCG ne poznajem nikoga lično ko bi podržao takvu ideju" , rekao je Davinić. Ministar inostranih poslova je ovakvu Davinićevu izjavu ocenio kao sramnu.

"Tačno je to što kaže ministar odbrane da je posle potpisivanja plana Černomirdin-Ahtisari zaticao samo kolone Srba koji napuštaju Kosovo", ali je, ponovio da je pre dolaska međunarodnih snaga bilo etničkog čišćenja nad Albancima.

"Ja sam i rekao da se od 10. juna 1999. i ulaska međunarodnih snaga vrši sistematsko ubijanje Srba na Kosovu i zatražio, u ime toga što je međunarodna zajednica vrlo brzo reagovala na rezultate, tada se to zvalo humanitarna katastrofa, a zapravo je bilo etničko čišćenje, da na isti način kako je izgradila kuće Albancima i vratila ih na Kosovo, sada to isto učini i za Srbe, rekao je Drašković.

D. G. - Agencije


vesti po rubrikama

^politika

16:10h

Uhapšen prvooptuženi za atentat na premijera, ubistvo Stambolića i atentat u Budvi

16:35h

U Specijalnom sudu najavljuju: Legija na sudu 10. maja

16:50h

Luković nije na javnoj optužnici Haga

17:05h

Milorad Luković Legija, kriminalac koji je postao državni neprijatelj broj jedan

17:15h

Hapšenje Milorada Lukovića Legije

17:25h

Elizabet Ren: Samo naivni veruju da mu je bilo dosta skrivanja

17:35h

Političari veruju da se Luković sa nekim nagodio

17:50h

Legija kontaktirao Gurija

18:00h

Advokati sumnjaju u svedočenje ubice

18:15h

Sukob DS i DSS preko Legije

18:30h

Ministar kulture Kojadinović o hapšenju

18:45h

Ministar negira vesti o pregovorima

18:55h

Različita tumačenja ministara o etničkom čišćenju na Kosovu drmaju koaliciju

19:10h

Pesimističke prognoze za pristupanje SCG Evropi

19:25h

Dečani uskoro svetsko kulturno nasleđe

19:35h

Rumunska štampa o Kosovu: UN umešan u posao sa mafijom

23:30h

BIA: OVPBM aktivna na jugu Srbije

23:35h

Dušan Mihajlović čestitao policiji

 


     


FastCounter by LinkExchange