[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uhapšen prvooptuženi za atentat na premijera, ubistvo Stambolića i atentat u Budvi

Predao se Legija

Posle 14 meseci potere predao se Milorad Luković
Pojavio se niotkuda u pratnji dva telohranitelja
Pre predaje oko njegove kuće sjatila se policija
Već 15 dana boravio u Beogradu
Navodno doneo i tajne kasete o političarima

BEOGRAD - Posle skoro 14 meseci traganja za glavnim organizatorom atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, Interpolove poternice, najave bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića da će "prevrnuti nebo i zemlju" i da je "negde blizu", objašnjenja novog ministra Dragana Jočića da Milorad Luković "nije u zemlji", Legija se jednostavno pojavio ispred svoje kuće na Ceraku.

Učinio je to u nedelju, drugog maja, oko 20.30 sati. Nezvanični izvori "Glasa" tvrde da su sa njim došla dva pripadnika njegovog ličnog obezbeđenja, koji su ga u Beogradu čuvali prethodnih 15 dana. Nema vesti odakle je Luković došao u Beograd.

- Momci ovde nema slikanja i nema nikakvog zadržavanja - upozoravaju nas u ponedeljak policajci u civilu.
Teško je otrgnuti se osećaju da se svaki naš svaki pokret, odnekud brižno prati.
- Pa vi ste novinari pre nas saznali da se ovde nešto dešava. Ja sam nekoliko puta, to popodne, išao do trafike i dragstora, ali osim nešto većeg prisustva uniformisane policije u okolini, baš ništa nisam primetio, veli stariji gospodin, žitelj ovog naselja. Novinari "Glasa", tamo su jedino videli Legijinog advokata Slobodana Milivojevića, koji je izjavio da se još nije video sa Lukovićem, jer su praznici, ali da očekuje da će ga "videti danas".

Ni Momčilo Bulatović, drugi Legijin advokat juče nije rekao ništa o motivima predaje svog klijenta. On je izjavio da nije bio u kontaktu sa Lukovićem, i "da apsolutno ništa ne zna" o motivima predaje, te da danas ide u Centralni zatvor da ga poseti dodajući da se samo čuo sa njegovom porodicom.

Predaja Milorada Lukovića Legije je dobrovoljan čin i baciće novo svetlo na optužnicu, smatraju advokati okrivljenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.
- Samom predajom Legija je pokazao kooperativnost. Ovaj njegov potez baciće novo svetlo na proces. Pretpostavljam da će posle njegovog saslušanja optužnica pretrpeti ozbiljne promene - izjavio je za "Glas" advokat Nenad Vukasović, branilac drugooptuženog Zvezdana Jovanovića.

On navodi da je pre Lukovićeve predaje organima MUP-a, "sigurno moralo biti dogovora". Vukasović smatra da svedočenje Lukovića neće bitno uticati na položaj njegovog branjenika jer je, kako tvrdi, na prethodnim pretresima posle svedočenja Đinđićevog obezbeđenja dokazano da Jovanović "nije ispalio hitac u premijera, već da je smrtonosni metak stigao iz pravca Nemanjine ulice".
- Iskaz Legije ne može da pomeri materijalne tragove koji se tiču mog klijenta, ali očekujemo od njega da progovori o političko-pravnim zamešateljstvima bivšeg režima koji su se petnih žila trudili da od 12. marta sakriju umešanost u ubistvo. Siguran sam da mnogi iz bivše vlasti preksinoć nisu spavali - dodao je Vukasović odbijajući da kaže na koga misli.

Optužnice

Biljana Kajganić, advokat Dejana Milenkovića Bagzija smatra da se Legija predao jer "mnogo zna", a veruje i da poseduje i neke dokaze. Ona kaže da ne zna motive zbog kojih se Legija predao, ali podseća da je on i ranije najavljivao dolazak kako bi dokazao pravu istinu.

Motiv - nevinost

BEOGRAD (Tanjug) - Milorad Luković rekao je posle predaje policiji da želi da dokaže da je nevin i da predoči svoju verziju događaja za koje ga optužnica tereti, prenela je BK televizija. Prema tom izvoru, Legija je rekao da želi da dokaže nevinost i u nekoliko drugih slučajeva. BK televizija je javila da je on prilikom razgovora kod načelnika resora javne bezbednosti - čije ime nije navedeno - rekao da na taj način želi da sačuva čast porodice, ali i svoje jedinice.

Ona, takođe, smatra da mnogi strahuju od svedočenja Milorada Lukovića Legije, s obzirom da se pominjalo da Legija poseduje neke tajne kasete o dolascima političara u Šilerovu.

Milorad Ulemek Luković Legija (36), prvi je na listi optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Na teret mu se stavlja da je krajem 2002. i početkom 2003. godine sa pokojnim Dušanom Spasojevićem Šiptarom, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti SRJ stvorio zaveru radi sticanja dobiti i moći i osvajanja vlasti. Tereti se da osmislio plan ubistva premijera Đinđića, i nabavio snajpersku pušku "hekler i koh".

Legija je i prvooptuženi i za organizaciju otmice i ubistva Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, 25. avgusta 2000. godine u Košutnjaku, za koje je angažovao petoricu pripadnika JSO. U neophodnost ove likvidacije ubedio ga je lični bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, koji ga je kasnije "vrbovao" i za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, 15. juna 2000. godine.

Protiv njega se još vodi istraga za organizaciju četvorostrukog ubistva funkcionera SPO, 3. oktobra 1999. godine, na Ibarskoj magistrali. I za taj zločin Legija je, navodno, angažovao nekoliko pripadnika "Crvenih beretki", a on sam je pružao logističku podršku.

Njegovu krivicu, dosad dokazuju iskazi četvorice svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, Zorana Vukojevića Vuka, Miladina Suvajdžića-Đure Mutavog, ali su najteže optužbe, ipak, došle od strane nekadašnjeg prvog čoveka njegovog obezbeđenja , Nenada Šarea zvanog Škene. Odbrana, međutim, smatra da su svedoci-saradnici "državni lažovi", koji su služili tužiocu da "zakrpi" optužnicu.

Pored svedoka pokajnika, terete ga i priznanja iz istrage okrivljenog Dušana Krsmanovića, Branislava Bezarevića i delimično Saše Pejakovića Peleta, nekadašnjeg Legijinog telohranitelja. Možda najveću težinu ima priznanje iz policije Zvezdana Jovanovića da je priznao da je u dogovoru sa Legijom ubio premijera Đinđića, kako komanda "Crvenih beretki" među kojima je on ne bi bila izručena Haškom tribunalu. U ovoj izjavi Jovanović je detaljno opisao atentat rekavši da ne smatra da ga je Legija iskoristio jer "ni on sebi ne bi dozvolio da trune u Hagu".

Legijina skrovišta

Prema nekim "proverenim" informacijama Legija se skrivao u Mostaru, kod kod svojih prijatelja iz Legije stranaca, a kružile su i priče da se krio i u Francuskoj, u bazi Legije stranaca čiji je dugogodišnji pripadnik bio. "Proverene" su bile i informacije da je Legija u Makedoniji, a njihov list je čak preneo i intervju s njim, navodno urađen u Istambulu. U poslednje vreme govorilo se da je Legija krio u Bugarskoj, a takve tvrdnje podgrejavale su izjave doskorašnjih predstavnika vlasti, Žarka Koraća, koji je tvrdio da je Legija u regionu.

D. Ćuruvija
M.Medenica - M. Radulović


vesti po rubrikama

^politika

16:10h

Uhapšen prvooptuženi za atentat na premijera, ubistvo Stambolića i atentat u Budvi

16:35h

U Specijalnom sudu najavljuju: Legija na sudu 10. maja

16:50h

Luković nije na javnoj optužnici Haga

17:05h

Milorad Luković Legija, kriminalac koji je postao državni neprijatelj broj jedan

17:15h

Hapšenje Milorada Lukovića Legije

17:25h

Elizabet Ren: Samo naivni veruju da mu je bilo dosta skrivanja

17:35h

Političari veruju da se Luković sa nekim nagodio

17:50h

Legija kontaktirao Gurija

18:00h

Advokati sumnjaju u svedočenje ubice

18:15h

Sukob DS i DSS preko Legije

18:30h

Ministar kulture Kojadinović o hapšenju

18:45h

Ministar negira vesti o pregovorima

18:55h

Različita tumačenja ministara o etničkom čišćenju na Kosovu drmaju koaliciju

19:10h

Pesimističke prognoze za pristupanje SCG Evropi

19:25h

Dečani uskoro svetsko kulturno nasleđe

19:35h

Rumunska štampa o Kosovu: UN umešan u posao sa mafijom

23:30h

BIA: OVPBM aktivna na jugu Srbije

23:35h

Dušan Mihajlović čestitao policiji

 


     


FastCounter by LinkExchange