[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


IZ KUĆNE BIBLIOTEKE

"Pesme", Konstantin Kavafi

Ova poezija ima moć

Zašto čitati pesme Konstantina Kavafija?
Jedan moj odgovor je ličan. Kavafija čitam zato što se sa njegovim stihovima osećam dobro i lepo. Drugi odgovor je racionalizacija ove subjektivnosti. Možda baš zato što u svojoj sabranosti Kavafi zahteva od čitaoca neke odgovore, u zamenu za stišanu intonaciju i promišljeno kazivanje o dvema velikim temama koje Kavafijevu poeziju čine živim tkivom svake savremenosti.

Jedno je iskustvo istorije, potreba da se stihovi naseljavaju slikom istorije i viđenjem njenih sila, kao i onih koji udare tih sila podnose. Kavafi ide u vrlo daleku istoriju, u antičko doba i u panhelenski svet. Stara istorija pomaže nam da budemo promišljeniji i da govorimo sa više distance, a sa manje strasti. Kavafijevi stihovi upravo u takvoj istoriji vide primere simboličkih trenutaka. Istorija se ne preobražava u mit, to najmanje, jer Kavafi razložno hoće da ispriča izabranu temu i da je osvetli sa raznih strana.

Istorija u ovoj poeziji postaje pozadina na kojoj se stvaraju modeli opštijeg razumevanja ljudske egzistencije i antropoloških zadatosti. Zato odlazak u istoriju starih vremena i nekih od početnih doba evropske civilizacije predstavlja povratak osnovnim, najtežim i najvažnijim pitanjima postojanja u istoriji i sa istorijom. Zahvaljujući tome, Kavafi neprestano obnavlja svoje akreditive u svakom času savremenosti. On je svima savremenik, ne samo onima koji su ga znali kao berzanskog službenika ili svog sugrađanina.

Druga velika tema Kavafijeve poezije jeste preispitivanje čovekove usamljenosti u mnoštvu i u svetu. Ne samo što se nigde ne nalazi drugi grad, ovi stihovi govore kako se ne nalazi ni drugo rešenje. Ali pred tim spoznajama, zbog kojih nam ovo pesništvo nekada izgleda kao stalni susret sa nužnostima, Kavafi je spreman kao retko ko u istoriji poezije. Kulturno-istorijska svest koja stoji iza pesnikovih stihova ne dopušta mu ni laku rezignaciju, ni predvidljivu melanholiju, ni površni bes. Potreban je dostojniji odgovor i on se kod Kavafija daje u uzbudljivom spregu razumevanja i pomirenosti, dubokih uvida i promišljene emocije.

Kada čitamo velike pesnike, jasnije nego ikad znamo zašto nam je poezija potrebna i zašto je ona važna antropološka sposobnost. Čitajući Kavafija, mi spoznajemo velike teme i velike moći poezije, iznova nalazeći kako epifanijska otkrića mogu biti i deo istorije i deo na prvi pogled obične savremenosti u kojoj čovek stupa u svoj grad kao da je to jedan jedini svet.


vesti po rubrikama

^GLAS knjige

17:02h

Osamdeset godina od smrti Franca Kafke

17:10h

Književna kritika: Devojka iz Haga

17:17h

Iz kućne biblioteke: "Pesme", Konstantin Kavafi

17:26h

Nove knjige: Pasji tango, Raj na drugom ćošku

   


     


FastCounter by LinkExchange