[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pohvale i kritike na zadatke za prijemni iz matematike i srpskog

U zbirkama opet greške

Primećeno deset grešaka u testovima za srpski i pet u matematici. Ima i preteških matematičkih problema

BEOGRAD - Zbirke zadataka iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika već nekoliko meseci su nezaobilazno gradivo za sve učenike osmog razreda koji žele da se upišu u četvorogodišnju srednju školu.

Od kad su se, početkom godine, pojavile u prodaji, već posle prvog "bistrenja" počele su da pristižu i prve sugestije, pohvale, pokude, pa i tvrdnje da u nekim zadacima ima grešaka. Već je potvrđeno da u zbirci iz matematike ima pet takvih primera, a u međuvremenu su stigle još dve prijave na koje bi trebalo da reaguju autori. Prema dosadašnjem spisku, u srpskom je notirano desetak grešaka.

Autori zbirki obećavaju da se nijedan zadatak sa bilo kakvom greškom, pa čak i slovnom, neće pojaviti pred kandidatima koji će u svojim matičnim osnovnim školama u junu morati da dokazuju koliko su naučili. Tako je, uostalom, bilo i prošle godine.

Greške (1)

U Zbirci iz matematike pojavile su se sledeće greške: U rezultatu zadataka 83a piše 6.550, a tačan rezultat je 7.205. Na 47. strani u formuli za površinu jednakostraničnog trougla piše P= a na kvadrat koren iz 3 kroz 2, a treba P= a na kvadrat koren iz 3 kroz 4. U zadatku 393, umesto "lunela", treba da piše "lunula", u zadatku 394, umesto "sledećem tvrđenju", treba da piše "sledećoj rečenici", a u rezultatu zadatka 327 piše 1.152 cm kubnih, a treba 1.152 cm kvadratnih. Pored ovih primedbi, ukazano je i na zadatke 267 i 297. U prvom, navodno, nedostaje uslov gde se na kružnici nalazi tačka "c" da bi rezultat bio 48 stepeni, a u drugom se tvrdi da je zbir površine tri kružna isečka od po 300 stepeni i površina jednakostranačkog trougla, a traži se površina figure van datog trougla, ograničene lucima.

Greške (2)

Profesori srpskog uputili su svojim kolegama, sastavljačima zbirke, opaske o uočenim pogreškama. Oni su naveli da je u odgovoru na sedmo pitanje pod đ) ponuđena samo jedna opcija sinonima blagodjetelj (dobrotvor), a nije dozvoljeno davanje još jednog sinonima, na primer, dobročinitelj. U odgovoru pod b) na 17 pitanje piše vraćaj (vrati se), a trebalo bi vraćaj (se) - vrati (se). U 20. pitanju piše Mesec sa velikim početnim slovom, a odgovor koji se nudi - mjesec, napisan je malim slovom. Greške su uočene i u 41, 75, 125, 186, 195. i 237. pitanju...

Međutim, ni izbacivanje takvih zadataka nije baš mnogo pomoglo, jer su, sudeći po ispitnim rezultatima, mnogi "mali maturanti" na ispitu prošli ko "bosi po trnju". Ne samo na testu iz matematike, već i iz srpskog jezika.

Na mejl adresu autora zbirki stigla je i poruka Beograđanina Branka Ćeranića, diplomiranog matematičara, koji priznaje da silom prilika daje privatne časove učenicima koji se spremaju za kvalifikacioni ispit. On je prijatno iznenađen količinom zadataka u zbirci za koje je potrebno da se "uključi mozak", ali je ocenio da su zadaci sa naznakom "odabrani" preteški, odnosno nerazumljivi za većinu đaka. On misli da zbirka ne treba da ima toliko teoretskih razmatranja, ali pozdravlja zadatke u kojima se nešto dokazuje.

- Ipak, prva stvar koja mi se kao matematičaru nije svidela jeste uvođenje zbirke iz koje će identični zadaci biti na prijemnom. Po mom mišljenju, to je apsolutno degradiranje nastave matematike - komentariše Ćeranić, uz napomenu da nije siguran da je znanje sadašnjih osmaka dovoljno da samostalno savladaju zadatke iz zbirke. Ova opaska se, naravno, ne odnosi na najbolje učenike.

Profesor matematike iz Užica Dejan Cvetić pitao je da li postoje zakonske smetnje da se napravi zbirka rešenja i da se normalno prodaje, nezavisno od Ministarstva prosvete. Učenica Jelena Pejčić je zahvalila saradnicima Centra za evaluaciju jer su joj izašli u susret i skrenuli joj pažnju na previde koje je napravila dok je sama rešavala zadatke, a Jana iz Sremčice je rekla da su zadaci iz matematike relativno laki, ali da su autori preterali sa težinom "odabranih" zadataka. Petnaestogodišnji Nikola interesovao se za rešenje iz srpskog pod brojem 14, jer je tu navedeno da se pravilno kaže "gracki", a ne "gradski". Njemu se to, s pravom, učinilo kao pogrešan odgovor, pa je tražio da mu autori zbirki to i potvrde...

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

17:10h

Istraživanje: Srbi i dalje slabo koriste Internet

17:18h

Pohvale i kritike na zadatke za prijemni iz matematike i srpskog

17:27h

Privatni univerzitet "Singidunum" upisuje 1.050 brucoša

17:34h

Povodom svetskog Dana slobode štampe: Centralna manifestacija održana u Beogradu od 2. do 4. maja

17:41h

Novinari - dežurni krivci

 


     


FastCounter by LinkExchange