[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kod SC "25. maj" postavljene konstrukcije za nove ugostiteljske objekte

Splavovi bez dozvole?

Burad i metalne podloge za splavove osvanuli su nedavno na Dunavu, pored sportskog centra "25. maj", i to na mestu gde ne postoji nijedan ugostiteljski objekat na vodi. Da ne bi bilo zabune, vlasnik "nepostojećeg splava" je zalepio i obaveštenje da ima dozvolu od kapetanije "Beograd" za zauzeće ove vodene površine, a na obaveštenju piše da je dozvola dobijena 10. oktobra, dakle pre šest meseci, a splav još uvek nije postavljen.

Za dobijanje dozvole za postavljanje plovećeg postrojenja na reci potrebno da vlasnik ima rešenje o registrovanoj radnoj delatnosti i već sagrađen objekat. Zatim se sa JKP "Zelenilo Beograd" sklapa ugovor o zakupu dela obale, preduzeće "Plov-put" ocenjuje da li objekat ometa plovidbu, a vodoprivredna ustanova VCP "Sava- Dunav"odlučuje da li objekat zagađuje reku. Na kraju, Kapetanija pristaništa "Beograd" ocenjuje bezbednost i daje konačnu procenu da li objekat može da se postavi. Saglasnost Kapetanije ne znači da objekat može biti i stvarno postavljen, već inspektor bezbednosti obavlja stalni nadzor splavova.

Urbanistički plan

Urbanistički zavod trebalo da uradi generalni urbanistički plan regulacije priobalja po kome bi se tačno odredila mesta na kome se mogu postaviti objekti, kao i broj splavova kako ne bi došlo do oštećenja obale. U Odseku za vodni saobraćaj Ministarstva za kapitalne investicije kažu da Regulacioni plan priobalja Beograda do današnjeg dana nije urađen, iako predstavlja osnovu za rešavanje svih problema na obalama i rekama Beograda.

- Kod SC "25. maj" 10 osoba je dobilo dozvolu za postavljanje plovnih objekata, a da nema registrovanu delatnost i sagrađen objekat. Kapetanija je podnela zahtev Ministrastvu za kapitalne investicije da ispita deset lokacija na kojima je dozvoljeno postavljenje ovih objekata. Ministarstvo je formiralo komisiju, koja će ispitati ove slučajeve i odlučiti da li će splavovi moći da se postave. Svi ovi objekti su dobili dozvole u periodu od 1. juna do 18. decembra prošle godine- objašnjava Stojan Stošić, šef Kapetanije pristaništa "Beograd".

Željko Majer, pomoćnik ministra za kapitalne investicije, odsek za vodni saobraćaj, kaže da komisiju od šest članova čini pravna i tehnička ekipa, a neki članovi su iz Novog Sada, Smedereva i Velikog Gradišta. Komisija će završiti rad za desetak dana i tada će biti poznato na koji način su dobijene dozvole.

U JKP"Zelenilo Beograd" sektoru priobalja, saznali smo da je pri dobijanju ovih 10 dozvola preskočeno "Zelenilo". Kapetanija je dala dozvolu bez konsultovanja nadležnih ustanova i tako "Zelenilo Beograd" stavilo pred svršen čin.

Vlasnici splavova i drugih plovećih postrojenja trebalo bi da plaćaju komunalnu taksu i zakup obale, ali veoma mali broj vlasnika plaća ove obaveze.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^Beograd

21:33h

Kod SC "25. maj" postavljene konstrukcije za nove ugostiteljske objekte

21:40h

Od 16. maja sa markicom u sve autobuse

21:46h

Gradska vlada potpisaće sporazum sa Evropskom bankom za obnovu

21:53h

Grad nastavlja uvođenje daljinskog grejanja

 


     


FastCounter by LinkExchange