[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Incidenti između Bošnjaka i Hrvata u Stolcu

Vraćena zastava Herceg-Bosne

SARAJEVO (Tanjug) - Između Bošnjaka i Hrvata u Stolcu, gradu u Federaciji BiH, došlo je do više incidenata tokom prvomajskih praznika pošto je predsednik bošnjačkog udruženja "Forum mladih" Nerin Dizdar na Starom gradu iznad Stolca 1. maja skinuo zastavu bivše paradržavne tvorevine hrvatske Herceg-Bosne i postavio zastavu Bosne i Hercegovine, javili su sarajevski mediji.

Dizdar je uhapšen, a protiv njega je podneta krivična prijava. Policija hercegovačko-neretvanskog kantona u saopštenju za javnost je taj potez Dizdara ocenila kao izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Nad Starim gradom u Stolcu ponovo je vraćena zastava Herceg-Bosne koju čuvaju policajci hrvatske nacionalnosti, navode sarajevski mediji koji dodaju da je bezbednosna situacija u Stolcu počela da se stabilizuje.

Situacija u Stolcu počela je da se pogoršava krajem aprila kada su, za sada još nepoznata lica, uništila katoličko groblje Križevac iznad Stolca u kome je izlomljeno i polomljeno 14 krstova.

Tokom poslednjeg rata 1993. godine jedinice Hrvatskog veća odbrane i regularne Vojske Republike Hrvatske su zauzele Stolac i iz njega proterali svih 7.000 muslimani. Svi muslimanski verski objekti su tada razoreni, uključujući i devet džamija.


vesti po rubrikama

^balkan

15:11h

Incidenti između Bošnjaka i Hrvata u Stolcu

15:19h

U Gradiški održana komemoracija žrtvama "Bljeska"

15:27h

Uhapšeno 16 osoba koje su spremale atentat tokom samita NATO

   


     


FastCounter by LinkExchange