[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporterka "Glasa javnosti" provela vikend na otvaranju letnje turističke sezone na Crnom moru, Nesebaru i Sunčevom bregu, u Bugarskoj

Zemlja ruža i zlatnog peska

Za desetodnevni aranžman u hotelima sa dve ili tri zvezdice potrebno od 119 do 259 evra, zavisno od smeštaja i termina

Za koji dan počinje letnja turistička sezona na Crnom moru. Prvi gosti već pristižu u poznata bugarska letovališta, Nesebru i Sunčev breg i zavrnutih pantalona isprobavaju temperaturu vode. Bugarska je poslednjih godina sve snage usmerila u stvaranje turističkog raja i ubrzano gradi sve luksuznije hotele, sa četiri i pet zvezdica, koji će konkurisati najelitnijim svetskim destinacijama. Renovirani su i oni sa dve ili tri zvezde za turiste sa plićim džepom.

Predrasude kod srpskih turista o odmoru u toj zemlji u tranziciji polako se ruše, jer su cene najprikladnije džepovima ovdašnjih građana. Bugari ne spremaju nove cenovnike za ovu sezonu, pa je to još jedan mamac u bogatoj ponudi programa za letovanje na obali Crnog mora domaćih turističkih agencija.

Za desetodnevni boravak, odnosno devet noćenja sa doručkom, jednoj osobi je za boravak u hotelu sa tri zvezdice "Kotva", koji se nalazi 50 metara od mora i ima otvoreni bazen, akva park, naročito zanimljiv za decu, fitnes centar, restoran, bar, sobe opremljene televizorom sa satelitskom antenom, mini barom, telefonom, kupatilom i balkonom, potrebno od 169 do 279 evra, zavisno od izabranog termina, od juna do septembra.

Aranžman se preko turističke agencije "Eksluziv turs" plaća tako što se prilikom rezervacije uplati 30 odsto, a ostatak najkasnije pet dana pre putovanja, ili u tri jednake mesečne rate, čekovima građana, uz uvećanje od pet odsto. Prva rata dospeva prvog dana boravka, druga nakon 30, a treća nakon 60 dana. Boravišna taksa po osobi za celu smenu plaća se uz aranžman za odrasle šest, a za decu do 12 godina tri evra. Dete od dve do 12 godina u sobi sa dvoje odraslih plaća 20 odsto dok je u hotelu "Evropa", popularnom među srpskim turistima, ovaj iznos 50 odsto. Treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi sa trećim pomoćnim krevetom plaća 80 odsto vrednosti aranžmana.

Desetodnevni boravak u hotelu sa tri zvezdice "Evropa", koji je takođe u zakupu "Eksluziv tursa", košta od 129 do 259 evra, dok je u drugim hotelima sa dve zvezdice od 119 do 199 evra.

"Ekskluziv turs" je obezbedio za turiste u Nesebaru apartmane i studije (kuće). Desetodnevni najam apartmana sa spavaćom i dnevnom sobom, koji sadrži četiri ležaja, te kuhinjom, kupatilom i televizorom u pansionu "Mišel" košta 5.900 dinara i od 210 do 360 evra, zavisno od perioda rezervacije.

Najskuplji apartman, sa šest ležaja i jednim pomoćnim krevetom u tri spavaće sobe, kuhinjom, trpezarijom, tri kupatila i televizorom, zgodan za porodice koje žele da se druže i na odmoru, košta 5.900 dinara i od 360 do 590 evra za deset dana. U ovu cenu je uključena i boravišna taksa. Devizni deo se plaća kada se stigne u Bugarsku. Od dinarskog dela se plaća 3.000 prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije pet dana pre početka smene, ili odloženo na mesec dana, čekovima građana uz uvećanje od pet odsto.

Većina aranžmana za letovanje u Bugarskoj je na bazi noćenja sa doručkom na principu "švedskog stola", jer mnoštvo restorana nudi bogat izbor jela, po cenama od jednog do tri evra, pa turisti radije koriste vanpansionske usluge. Kafa, čaj ili sokovi koštaju, zavisno od restorana, manje od pola evra, odnosno do 30 dinara.

Šta turistu čeka kada, iz bilo kog grada Srbije, krene put istočnog suseda?
Za prelazak granice potreban je samo važeći pasoš, viza nije potrebna. Put do Nesebara i Sunčanog brega, nedaleko od velike luke Burgas, traje oko 12 sati. Prosečna temperatura vazduha, tokom letnjih meseci, je od 25 do 28 stepeni, mora 24 stepena. Plaže su uglavnom peščane, a voda je čista. Nema smeća, ni morske flore. Bugari su gostoljubiv narod i našim turistima koji ne znaju nijedan strani jezik nije problem da se sporazumeju i na srpskom, jer će razumeti pola bugarskog, a Bugari pola srpskog.

Sunčev breg je najveće letovalište na Crnom moru i od Beograda je udaljeno 860 kilometara. Većina od 150 hotela različitih kategorija, od dve do pet zvezdica, je uz peščanu plažu. Ovakav hotelski kompleks prati na desetine restorana, sportskih terena, otvorenih bazena, akva parkova, diskoteka i noćnih klubova. Sa srednjovekovnim gradom Nesebrom povezan je gradskim prevozom i i turističkim vozićima. Sam centar je stecište raznih turističkih atrakcija koje priređuju umetnici, ali i zabavljači raznih vrsta, pa čak i onih koji se druže sa opasnim zmijama, a ako gost zaželi može se uključiti u društvo ili, bar, slikati.

Program za mlade

Posebno je interesantan program koji je "Ekskluziv turs" pripremio za mlade, je smeštaj u hotelu sa dve zvezdice "Park". Sobe i apartmani su opremljeni novim nameštajem, ventilatorima i kupatilom i izlaze na balkon. Cena paket aranžmana od deset dana, u koji je uključen najam sobe ili apartmana, boravišna taksa i autobuski prevoz od Beograda i Novog Sada je 5.600 dinara i od 100 do 110 evra u dvokrevetnoj sobi, zavisno od termina. Devizni deo za trokrevetnu sobu ili apartman sa četiri i pet ležaja je manji i zavisno od vremenskog intervala iznosi od 70 do 100 evra. Mladi koji izaberu ovaj hotel za smeštaj, obično se hrane u obližnjem restoranu "Đani" koji je dobro posećen zbog niskih cena. Porcija salate od 250 do 300 grama staje od jednog do dva leva, odnosno od 35 do 70 dinara. Porcija zakuski ili omleta staje oko 70 dinara, a porcija šarana od 400 grama oko 180 dinara, koliko košta i porcija pastrmke od 300 grama. Pice staju oko 150 dinara, a bela vešalica (200 grama) ili gurmanska pljeskavica (350 grama) od 110 do 160 dinara. U Bugarskoj, inače, postoji više lanaca restorana brze hrane, a među najpoznatijim je "Hepi". Većina salata i drugih specijaliteta u ovim restoranima staje do tri-četiri leva, odnosno do 150 dinara.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^turistička panorama

15:40h

Otvaranje letnje turističke sezone na Crnom moru, Nesebaru i Sunčevom bregu, u Bugarskoj

16:08h

Specijalni rezervat Zasavica

16:29h

Festival švajcarske kulture

16:35h

Nova knjiga iz turističke publicistike: Saputnik kroz Heladu

   


     


FastCounter by LinkExchange