[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 30. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Agenti tajne policije uklonili prislušne uređaje iz beogradske centrale SPO

Stop prisluškivanju

Prisluškivanje počelo pre jedanaest godina, za vreme izborne tišine. Drašković najavio da će tražiti odštetu. Novinari na osnovu izgleda prisluškivača zaključili da su postavljeni još za vreme Obrenovića

BEOGRAD - Najmanje dva prislušna uređaja uklonjena su juče sa tavana iznad prostorija Srpskog pokreta obnove u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda.

Operacija uklanjanja prisluškivača počela je oko podne na prostranom, prašnjavom tavanu prepunom crepova, dasaka, starih novina i drugih davno odbačenih stvari.

Dvojica prašnjavih agenata Bezbednosno-informativne agencije Srbije u radnim kombinezonima, s čekićima i dletima, uporno su pokušavali da u zidovima i podu prostorije pronađu prisluškivače. Uklanjajući mnogobrojne prepreke i dižući veliku prašinu, agenti su se naizmenično premeštali s jedne na drugu stranu tavana.

- Ovi prisluškivači postavljeni su još za vreme Obrenovića - rekao je jedan od brojnih kolega novinara, dok su inspektori rušili pod. Tek posle sat vremena, radnici su izvukli prvi prislušni uređaj, probijajući pri tom plafon u kabinetu Vuka Draškovića. Nekoliko trenutaka kasnije, iznad sale za sastanke i novinarske konferencije provaljen je plafon, a agenti su pronašli još jedan prisluškivač.

Jedan od telohranitelja Vuka Draškovića preneo je svom predsedniku koji je bio ispred tavana da su agenti izvadili još nekoliko prisluškivača, ali da su ih sakrili u džepove kombinezona. "Ne mari, daće ih oni meni dole", rekao je Drašković, dok je odlazio na konferenciju za novinare.

- Uvidom u dokumentaciju, koju je doneo šef BIA Rade Bulatović, utvrđeno je da su prislušni uređaji ugrađeni 17. 18. i 19. decembra 1993. godine, u vreme izborne tišine. Četiri godine kasnije, uređaji su se pokvarili, jer smo mi krečili, ali su ih obnovili 27. marta 1997. godine - rekao je Drašković.

On je podsetio da se SPO u ove prostorije uselio posle Božića 1994. godine. "Uređaji su uklonjeni ali su posledice ostale", rekao je Vuk Drašković, najavljujući da će podneti veliki odštetni zahtev zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine i višegodišnje političke torture. Predsednik SPO je rekao da su u kabinetu i sali prislušni uređaji bili "isti, samo malo kraći" kao i u njegovoj kući.

On je ponovo izrazio sumnju da postoji više prislušnih uređaja. - Za ove koji su izvađeni postojala je dokumentacija, ali je moguće da su ih kačili i bez dokumentacije - rekao je Drašković, ističući da će te odgovore dobiti kad BIA bude rasformirana.

P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Parlamentarna skupština SE usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

17:20h

Paten oštro kritikovao reforme u Srbiji

17:35h

Burzan, jedini ambasador koji nije dobio agreman

17:40h

Agenti tajne policije uklonili prislušne uređaje iz beogradske centrale SPO

17:45h

Karić predao kandidaturu

17:55h

Uhapšen kapetan "crvenih beretki"

18:00h

U Francuskoj i Nemačkoj glasanje i u konzulatima

 


     


FastCounter by LinkExchange