[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 30. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

Svi krivi za nasilje

Ne možemo do kraja da budemo zadovoljni Rezolucijom, ali je uspeh što smo dobili ovakav značaj

STRAZBUR (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je juče Rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj se civilna misija UN u pokrajini i lideri kosovskih Albanaca i Srba pozivaju da zajedno rade na sprovođenju plana "Standardi za Kosovo" i podrže reformu i jačanje lokalne samouprave. Rezolucija je usvojena sa 86 glasova za i jednim protiv.

Rasprava o stanju na Kosovu posle martovskog nasilja albanskih ekstremista uvrštena je u dnevni red po hitnom postupku.

U Rezoluciji se uopšteno osuđuje etničko nasilje u martu ove godine u kojem je bilo 19 poginulih, a 4.100 Srba i drugog nealbanskog stanovništva je moralo da napusti svoje domove.

Navodi se da odgovornost za martovska dešavanja na Kosovu pre svega leži u "etničkom nacionalizmu zajednica" koje žive u pokrajini, a "delom i na međunarodnoj zajednici".

Uz oštru osudu inspiratora i izvršioca martovskog nasilja, u Rezoluciji se ističe da plan "Standardi za Kosovo" ostaje glavni cilj međunarodne zajednice radi stvaranja multietničkog, stabilnog i demokratskog Kosova, što je uslov za približavanje evropskim standardima.

Civilna administracija UN na Kosovu pozvana je da joj prioritet bude primena Dokumenta "Standardi za Kosovo", kao i da obezbedi da privremene kosovske institucije potpuno učestvuju u tom procesu.

Od privremenih kosovskih institucija zatraženo je da prekinu aktivnu i pasivnu podršku ekstremističkim grupama, odgovornim za etničko nasilje, kao i da pripreme plan povratka i raseljenih lica u njihove domove i da obnovi njihove porušene kuće.

Šef UNMIK osudio nasilje i obećao suđenje

STRAZBUR (SRNA-AFP) - Šef UNMIK-a Hari Holkeri osudio je Strazburu na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope "ekstremiste odgovorne za martovsko nasilje na Kosovu", u kome je poginulo 19 lica a više od 900 povređeno i obećao da će im biti suđeno.
- Ovo nasilje strašan je udarac za stabilizaciju i normalizaciju ovog regiona. Ali znamo da su to ekstremisti koji ne predstavljaju stanovnike Kosova - rekao je Holkeri tokom debate o situaciji na Kosmetu.
- Zločini će biti kažnjeni, a krivce ćemo dovesti pred lice pravde. Identifikovaćemo vođe nasilja i u tome nas podržava većina umerenih u svim etničkim zajednicama - dodao je Holkeri.
Više od 260 lica do sada je uhapšeno u vezi sa nasiljem pod različitim optužbama koje idu i do ubistava. Od 17. do 19. marta u organizovanom nasilju albanskih ekstremista na Kosmetu zapaljeno je i uništeno 29 pravoslavnih crkava i manastira.

Parlamentarna skupština SE zatražila je od vlasti u Srbiji i Crnoj Gori konstruktivan odnos u primeni plana "Standardi za Kosovo" i da pomognu stvaranju multietničkog Kosova, a od lidera Srba sa Kosova da učestvuju u političkom procesu i lokalnim institucijama.

- Ne možemo do kraja da budemo zadovoljni usvojenom Rezolucijom Parlamentarne skupštine SE, u kojoj ima dosta opštih mesta, ali je uspeh što je ovo telo uopšte rešilo da se na ovaj način pozabavi pitanjem Kosova. To dokazuje da ćemo upornim i mudrim pristupom i političkim sredstvima, doći do rešenja za Pokrajinu - izjavio je šef delegacije SCG Zoran Šami posle usvajanja Rezolucije o Kosovu.

Od ukupno 37 amandmana podnetih na predloženi nacrt ovog dokumenta, cak 21 je usvojen onako kako je naša delegacija želela, dok je deset amandmana koji su bili značajni za SCG odbijeno.

- Žao mi je što je odbijen amandman vezan za prenos nadležnosti na institucije Kosova i Metohije. Poslednji događaji su pokazali da sa tim ne treba žuriti, već da prvo treba obezbediti elementarne uslove za život i povratak ljudi u Pokrajinu - rekao je Šami, objašnjavajući da ovaj amandman nije prošao zbog generalnog stava Političkog komiteta SE da ničim ne treba da se sugeriše konačan status Kosova.

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS, optužio je UN administraciju za težak položaj Srba u Pokrajini i naglasio da je Holkeri, umesto da kazni počinioce nasilja, zapravo ih nagradio osnivanjem Kancelarije za spoljnu politiku. On je zatražio da predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu budu otkazani dok ne budu otklonjene posledice albanskog nasilja.

Na jučerašnjoj sednici nije usvojen ni amandman u kome je naša delegacija tražila da se iz konačne verzije Rezolucije izbaci tačan datum održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu.

- Naravno, ne možemo da budemo protiv izbora, ali je veliko pitanje da li je 23. oktobar realan datum za njihovo održavanje - istakao je Šami.

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Parlamentarna skupština SE usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

17:20h

Paten oštro kritikovao reforme u Srbiji

17:35h

Burzan, jedini ambasador koji nije dobio agreman

17:40h

Agenti tajne policije uklonili prislušne uređaje iz beogradske centrale SPO

17:45h

Karić predao kandidaturu

17:55h

Uhapšen kapetan "crvenih beretki"

18:00h

U Francuskoj i Nemačkoj glasanje i u konzulatima

 


     


FastCounter by LinkExchange