[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 15. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lotar Mateus progovorio o razlozima odlaska iz Humske i nameri da čelnike Partizana tuži u FIFA i UEFA

Dajem im tri dana fore

Imao sam dobru volju, uz pomoć advokata se borio za iznalaženje kompromisa, ali, po svemu sudeći, biću prinuđen da svoja prava zaštitim na sudu

Ne beše davno 13. decembar 2003. godine, kada je Lotar Mateus rekao čelnicima Partizana da podnosi ostavku. Par dana kasnije na oproštajnoj konferenciji za medije, takvu odluku objasnio je "ličnim razlozima" i izazovom da postane selektor Mađarske sa kojom želi da se plasira na SP u Nemačkoj 2006. U te njegove reči malo ko je verovao... Ali, četiri meseca kasnije, u utorak 13. aprila, klupko je sam počeo da odmotava.

Lotar Mateus je konsultovao FIFA povodom neisplaćenih dugova iz vremena dok je bio trener Partizana. Slavni Nemac još uvek nije doneo odluku da li će tužiti crno-bele, a ako se za to opredeli advokati će već za par dana trčkarati po "svetskoj kući fudbala" i po redovnim sudovima. Mateus tvrdi da mu na ime transfera Igora Duljaja u Šahtjor iz Donjecka pripada 15 odsto (600.000 dolara), ali i prvi put otkriva uslove pod kojima je došao u Partizan i kako je i pored rezultatskih uspeha i plasmana u Ligu šampiona bezuspešno pokušavao da pronađe zajednički jezik sa čelnim ljudima iz Humske.

- Partizan i ja potpisali smo ugovor 1. januara 2003. godine koji je između ostalog predviđao moja redovna primanja i ostale beneficije. Tada je sačinjen i dodatni ugovor koji je za mene predviđao ekstra provizije u slučaju plasmana u Ligu šampiona, u slučaju potpisivanja novog ugovora sa sponzorima iz inostranstva, u slučaju transfera igrača. Bilo je to praktično nešto poput provizije na uspeh - rekao je Lotar Mateus za Sportsku centralu.

Foto

Lotar Mateus

- Pri tom, bilo je jasno da Partizan pre mog dolaska nije bio toliko u centru pažnje međunarodne javnosti i da je proizvod Partizan u marketinškom smislu nesumnjivo dobio na vrednosti samom činjenicom što sam ja vodio tim. Međutim, kako je vreme prolazilo, postalo je očigledno da je rukovodstvo Partizana želelo da se taj dodatni ugovor promeni. Drugim rečima, nisu imali nameru da ga ispoštuju. Istina, bilo je više razgovora na tu temu, išlo se ka novom rešenju, ali svejedno, ja sam već tada bio pomalo razočaran zbog činjenice da nisu održali reč, što se nisu držali ugovora.

O kolikoj proviziji se radilo?
- Ugovorom je bilo predviđeno izmeĐu 5 i 10 procenata. Premda, da neko ne bi pomislio da sam gramziv, objasniću kako je uopšte došlo do priče o proviziji. Partizan je pošto poto želeo da me angažuje, došli su u Minhen, objasnili su mi da nisu u mogućnosti da mi obezbede platu na nivou mojih očekivanja, pa se upravo iz tog razloga došlo do rešenja sa provizijom, kao dodatnim stimulansom. Da toga nije bilo, rekao bih im "hvala i doviđenja" i ne bih ni došao u Partizan.

U konkretnom slučaju, od ugovora sa novim, glavnim sponzorom "Superfund" i od obeštećenja za Vukića i Lazovića, trebalo je da vam pripadne između pet i 10 odsto?
-Kada je postalo jasno da od toga neće biti ništa, bio sam pogođen, ali zbog mira u kući nisam želeo konfrontaciju, pogotovu ne u javnosti. Bio sam pod psihološkim pritiskom, nisam želeo da narušim dobru atmosferu u ekipi. Konačno, sve to se dešavalo paralelno sa našim velikim uspehom, plasmanom u Ligu šampiona. Mesecima sam čekao na isplatu dogovorenih suma, i tek nakon pritiska s moje strane i mog menadžera Džordža Štangasingera, koji je više puta dolazio u Beograd i pokušavao da reši stvar.

Konačno je došlo do sastanka sa generalnim sekretarom Žarkom Zečevićem i do pokušaja da se nađe kompromisno rešenje. Naglašavam da je odustajanje od prvobitnog ugovora bila samo moja dobra volja. Nisam želeo da radim protiv kluba s kojim sam imao uspeha. Rekao sam‚ u redu, hajde da sednemo i pronađemo novu varijantu. Konačno smo se usaglasili da se prethodni ugovor, o provizijama, stavlja van snage i sastavljen je novi ugovor.

Foto

Žarko Zečević

U tom novom ugovoru insistirao sam na klauzuli da, ako želim, mogu da napustim klub u svakom trenutku, bez da mi Partizan pravi smetnje. Uradio sam to zbog toga što sam već tada imao loš predosećaj, što sam stalno slušao priče o prodaji igrača, a da novac neće biti uložen u održavanje postojećeg nivoa igračkog kadra. Išlo se očito samo na to da se od transfera uzme što više novca i da se time dugoročno obezbedi funkcionisanje kluba. To je na neki način i razumljivo sa aspekta rukovodstva, međutim sa stanovišta trenera, sigurno nije. Svaki trener želi da bude uspešan i ja sam bio uveren da sam sa Partizanom - sa neznatno izmenjenom ekipom - i u novoj sezoni ponovo mogao da uđem u Ligu šampiona.

Osim klauzule o raskidu ugovora, stavili smo i na papir da ću kao rezervno rešenje dobiti 15 odsto od transfera Igora Duljaja kada bude otišao u inostranstvo. U međuvremenu je, kao što je poznato, Duljaj prodat, međutim Partizan očito nema nameru da ispoštuje novi ugovor.

O kojoj sumi se radi?
-To možete i sami lako da izračunate. Transfer je iznosio četiri miliona američkih dolara, 15 odsto od toga je 600.000 dolara. Naglašavam ponovo da je to daleko manje novca nego što bih dobio od prethodnih provizija i što mi je po prvom ugovoru pripadalo. Ja sam pristao na kompromis, međutim, sada sam suočen sa krajnje nekorektnim ponašanjem od strane Partizana.

Da li se rukovodstvo Partizana izjasnilo po tom pitanju? Da li su najavili da će novac biti isplaćen, da li su rekli da se samo radi o kašnjenju?
- Prema poslednjim informacijama oni drugačije tumače ugovor i nemaju nameru da mi isplate novac. Kao argument se navodi da više nisam trener Partizana. Očito rezonuju da samim tim nemaju više nikakvih obaveza prema meni. Međutim, zaboravljaju jednu bitnu činjenicu. U ugovoru je izričito precizirano da će mi biti isplaćeno 15 odsto provizije od transfera Igora Duljaja, u slučaju da Duljaj potpiše inostrani ugovor do 31.1.2005. Uostalom u "Šport-Bildu" biće priložen faksimil tog dela ugovora.

Ukoliko se situacija ne promeni, da li ćete tužiti Partizan?
- Ko me dobro poznaje, zna da sam uvek spreman na razgovor i dogovor. Međutim, situacija zaista postaje neprijatna. Inicijativa da se dođe do nekog rešenja dolazi samo s moje strane i od strane mog menadžera Džordža Štangasingera. Za ova četiri meseca bilo je bezbroj telefonskih poziva, Džordž je više puta odlazio u Beograd , međutim bez rezultata. Verujte ni meni ne ide u prilog da stvar rešavam sudskim putem, ali ako ne bude drugog izlaza, biću primoran na takav korak.

Obratili ste se medijima koji će biti vaš sledeći potez?
- Sačekaćemo još dva, tri dana. Ako i tada ne dođe do razrešenja spora, predaću slučaj advokatima a o svemu će biti obaveštena UEFA i FIFA. Želim još jednom da naglasim da ni meni ni Partizanu takvo talasanje nije potrebno, meĐutim, ako ne dođe do fer rešenja, nema drugog izbora - zaključio je Lotar Mateus.

Ekspert za naplatu duga

Kada je završio bogatu igračku karijeru, Lotar Mateus se opredelio za posao trenera, ali ne bi pogrešio ni ako bi otvorio agenciju za naplatu dugova.
Lotar Mateus uplivao je u trenerske vode u bečkom Rapidu. Pošto je dobio otkaz zbog loših rezultata, kasnije je protiv Rapida podneo tužbu zatraživši isplatu svih dugovanja. Finansijski konflikt punio je novinske stupce u Austriji i Nemačkoj, ali su se na kraju sage, u decembru 2002. godine, obe strane nagodile izvan sudskih okvira, pa je i tužba povučena.
- Brzo smo postigli dogovor, rukovodstvo kluba je bilo izuzetno korektno - izvinio se Lotar Mateus čelnicima Rapida, pošto je dopunio novčanik.
U aprilu 2003. godine Mateus je odlučio da tuži svoj bivši klub Bajern iz Minhena, zbog neisplaćenog honorara sa oproštajne utakmice odigrane u maju 2000. godine. Nemački as je smatrao da je prihod od tog meča veći od dva miliona evra i tražio je uvid u dokumentaciju. Bio je u pravu. U tom revijalnom meču zaradio je dva miliona evra. Ponovo je pobedio.
Osim što ne želi nikome da oprosti ono što mu po dogovoru i pripada, Mateus se pokazao i kao dobrotvor. Posle trijumfa u sporu sa Bajernom, Lotar Mateus, tada trener Partizana, uplatio je 102.000 evra u fond za izgradnju dečijeg sela u Kraljevu, u kome bi do 2005. godine trebalo da se smeste ratna siročad.
Sada zbog dugova namerava da tuži Partizan, sutra možda fudbalski savez Mađarske, čiji je selektor. Takav mu stil. Ali, gle čuda. On u Srbiji hoće ono što je pošteno zaradio.

P. Rg.


vesti po rubrikama

^sport

15:30h

Mateus progovorio o razlozima odlaska iz Humske i nameri da čelnike Partizana tuži u FIFA i UEFA

15:40h

Partizan izborio dragocenu pobedu nad Zetom u Golubovcima

15:45h

Crvena zvezda spremna za Humsku

16:00h

Navijači prekinuli trening Real Madrida, uprava uvela karantin

16:10h

Neizvesna trenerska sudbina Klaudija Ranijerija

16:20h

Vuk Radivojević uoči fajnal-fora Jadranske u Zagrebu

16:30h

Trener Refleksa Vlade Đurović još oplakuje poraz u Jerusalimu

16:45h

Nepostojeći učinak tri naša zemljaka u utorak uveče

17:35h

Super liga - kazne za treće kolo

17:45h

Olivera Jeftić otputovala u SAD

23:10h

Plej-of odbojkaša: Vojvodina povela

23:15h

Teniski turnir u Čarlstonu: Opet Mandula

23:20h

U derbiju 4. kola Super lige Partizan Mobtel pobedio Vojvodinu - 85:68

23:30h

U polufinalu Kupa UEFA Valensija, Viljareal, Marsej i Njukasl

   


     


FastCounter by LinkExchange