[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izveštaj Svetske banke o uticaju korupcije na poslovanje firmi

SCG na odličnom
desetom mestu

Bolji smo od Hrvatske i Poljske, gori od Slovenije i Češke

BEOGRAD (Beta) - Srbija i Crna Gora nalazi se na desetom mestu po uticaju korupcije na poslovanje preduzeća, u grupi od 26 zemalja u tranziciji u Evropi i centralnoj Aziji, obuhvaćenih istraživanjem Svetske banke.

Stanje u SCG gore je nego u Sloveniji, koja je najbolje kotirana, Mađarskoj ili Češkoj, ali je bolje nego u Hrvatskoj, Poljskoj, Slovačkoj ili Rumuniji, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke o korupciji u poslovanju.

Iz beogradske kancelarije Svetske banke saopšteno je da izveštaj te međunarodne finansijske organizacije pokazuje da se u mnogim zemljama regiona smanjuju posledice korupcije na poslovanje preduzeća, ali da je njen nivo i dalje visok.

Istraživanje o korupciji sprovedeno je u okviru istraživanja o poslovnoj klimi i rezultatima poslovanja u 1999. i 2002. godini, a firme iz Srbije i Crne Gore prvi put su učestvovale u istraživanju 2002. godine.

Izveštaj pokazuje da korupcija, bilo da je merena učestalošću mita, iznosom potrošenim za te radnje ili merom u kojoj stvara prepreke poslovanju, počinje da se smanjuje u mnogim zemljama, ali ni ti rezultati nisu isti za sve zemlje.

Nivo korupcije je, ipak, još visok u mnogim državama i u mnogim privrednim sektorima, navodi se u saopštenju i dodaje da je davanje mita prema istraživanju iz 2002. godine čak veće u oblasti plaćanja poreza i kod javnih nabavki nego 1999. godine.

Zaključak autora je da je napredak, ipak, moguć i da se države mogu uspešno boriti protiv korupcije kroz reforme javnih institucija i agresivnom antikorupcijskom politikom.

Izveštaj "Borba protiv korupcije u tranziciji" obuhvatio je 6.500 preduzeća u 26 zemalja sa privredama u tranziciji u Evropi i centralnoj Aziji, a finansirale su ga Svetska banka i Evropska banka za razvoj.


vesti po rubrikama

^vesti

16:47h

Izveštaj Svetske banke o uticaju korupcije na poslovanje firmi

16:55h

Sahranjena najstarija Nišlijka

17:03h

Danas je veliki četvrtak

17:14h

Rasprodaja u Vojsci SCG

17:22h

Slovenija pod snegom

17:31h

Soja sprečava rak i ćelavost

17:40h

Kornjača Timoti uginula u 160.

   


     


FastCounter by LinkExchange