GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Pogled na Beograd iz inostranstva

Napredak u prošlost

Juče sam se vratio iz Beograda gde sam boravio samo na kratko, tek toliko da prisustvujem opelu majke. Posle izvanrednih utisaka, koje sam stekao prošle godine u istom tom Beogradu, ovoga puta sam imao utisak, kojeg u Francuskoj nazivamo "du déjŕ vu". Nedostajali su u dekoru samo Milošević, Mira Marković i " Šešelj, ""srpski junak"", pa da atmosfera bude kao 1968. godine, kada sam otišao iz ondašnje Jugoslavije.

Rekao bih da se nazire napredak u prošlost i to punom parom. Usvajanje odluke o finansiranju "odbrane" haških zatvorenika, promovisanje istih tih u redove "srpskih junaka" i ponovno uspostavljanje klimavog režima, nameće nezaobilazno pitanje: Na čijim leđima se pravi neko socijalističko-komunističko "serbstvo" i "patriotizam" koji nema ničega srpskog?

Odvedoh suprugu Francuskinju, novinarku i kćerku industrijalca, da joj pokažem da beogradska džamija nije toliko oštećena kao što se misli, kad mediji najaviše da je pre toga, ta ista džamija opljačkana. Bez komentara!

Pošto smo prošli sve kontrolne s vrlo dobrim uspehom, na aerodromu Surčin jedan carinik pogleda moj francuski pasoš, građanin sam te zemlje već punih 37 godina, pa ni ne pogledavši me, reče: "Dakle Dragane, da li imaš nešto gotovine". Meni 60 godina, a njemu četrdesetak. To me podseti, opet, na one davne socijalističko-komunističke manire polupismenih majmuna, koji su čuvali s nekim svinje, pa posle im svi ispali "drugovi", koji se svima obraćahu sa "ti", jer im je bilo ispod časti da budu pristojni i lepo vaspitani. I tu je, očigledno, glavni krivac Zapad ili NATO, jer da ih nema, mi bismo još uvek bili svi drugovi, samo svaki na svom kraju nekog pendreka.

Ne treba da Srbija ulazi u Evropu, bolje bi bilo da Evropa i svet uđu u Srbiju i to bez "nešto gotovine" da je ne bi neki dresirani da ujedaju, vređali i ponižavali.

DRAGAN RAKIĆ,
STRAZBUR


Zakon o haškim optuženicima

Rupa u budžetu

Dok se ne preispita odluka Vlade Srbije i ne povuče nerazuman zakon o plaćanju troškova haškim optuženicima i njihovim porodicama, Unija privatnih preduzetnika "Čačak 2000", koja okuplja oko 150 privatnih preduzeća, odlučila je da više ne uplaćuje porez državi.

Niko razuman ne može da prihvati da se Miloševiću i njegovoj porodici, koje je ova vlast optuživala za neizmerno bogatstvo u zemlji i inostranim bankama, plaćaju troškovi odbrane, hotela, avionskih karata i telefonskih razgovora. Nije ovde, razume se, reč samo o Miloševiću. Donedavno je ova vlada, Miloševića i njegovu vlast nazivala "crvenom bandom", a sada je tu istu, "crvenu bandu", stavila na državni budžet! Pa, stvarno, gde je tu pamet i gde je tu moral?! (…)

Milioni Srba su mesecima protestovali protiv naopake Miloševićeve vladavine da bi sadašnja Vlada Srbije nametnula građanima nove poreze, kako bi Miloševićeve vile i računi ostali netaknuti.
Ako sadašnja vlada hoće da obogaćuje Miloševiće, neka to učine poslanici, koji su izglasali ovaj zakon.
Unija privatnih preduzetnika čvrsto će ostati uz svoju odluku da ovoj vladi i ovakvoj državi neće više plaćati poreze.

Upravni odbor unije "Čačak 2000"


Odbrana prava Cice i Mice

Komšijski linč

Pišem povodom teksta o tome kako je kod Beograđanke Mice živela svinja Cica. Iz teksta sledi da su komšije prisilile staricu da se oslobodi svinje, pretnjama najstrašnije vrste.

Da li oni na to imaju pravo? Ako svinja nije smrdela, ako nije dizala buku, ako nije nikoga ujela, ako nije zarazna ili otrovna, ili opasna, kakvo pravo imaju komšije da se mešaju u to kakvog kućnog ljubimca će imati naša sugrađanka? Pa mnogi ljudi su kud i kamo štetniji, pa žive po kućama.

Pa čak i da je svinja smetala komšiluku, ko ima pravo da preti na taj način jednoj starici? Sram vas bilo, komšije!
Mica je trebalo da odvede Cicu kod veterinara, da je vakciniše, opere i sve drugo, te da pozove policiju i tuži lepo sve te agresivne stanare za linč.

Gledajte s kim vi živite, pa vas čine tako nervoznim, a ne s kim živi jadna starica. Ako su vam svinje toliko gadne, nemojte da ih jedete.

TOMISLAV MIČETA,
NIŠ