[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 19. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Više desetina hiljada građana Srbije izašlo na ulice

Pomozite Srbima!

Protestnim šetnjama i blokadama važnijih saobraćajnica dali su podršku napaćenom srpskom življu na Kosmetu i uputili zahtev međunarodnoj zajednici da ih zaštiti

KRAGUJEVAC
Na Trgu kod Krsta više hiljada radnika, građana i raseljenih sa Kosova na miran način dali su podršku Srbima na Kosovu i Metohiji. Skup su organizovali sindikati "Zastave", Regionalni odbor metalaca i udruženje raseljenih, a okupljenima su se obratili i poslanici u Republičkoj skupštini.

Na skupu je saopšteno da je Skupština grada Kragujevca uputila pisma gradovima pobratimima u SAD, Francuskoj i Nemačkoj da dignu glas i kažu da na Kosovu i Metohiji nije sukob dve etničke zajednice, nego da je tamo nasilje šiptarskih terorista prema srpskom življu koje pokušava da ostvari pravo na život.

BUJANOVAC
Okupilo se oko 1.000 Srba. Na mitingu, koji su organizovali predstavnici svih političkih partija koje imaju svoje odbore u Bujanovcu, upućen je zahtev međunarodnoj zajednici, UN i svim faktorima koji mogu odlučivati u vezi Kosmeta da hitnu preduzmu sve mere radi prekida sukoba i garantovanja osnovnog prava na život. Upućen je i zahtev da se poveća prisustvo vojske i policije u Bujanovačkoj kotlini radi onemogućavanja prelivanja sukoba sa Kosova i Metohije na bujanovačku opštinu.

KRUŠEVAC
Nekoliko stotina građana odazvalo se pozivu Inicijativnog odbora za odbranu srpskog naroda i glasa Kosova i Metohije. Na skupu u centru grada govorio je Jovan Đorđević, predsednik Odbora. On je optužio Vlade SAD i Nemačke zato što dopuštaju progon i stradanje Srba i pozvao sve, a posebno raseljene da budu spremni da krenu na Kosmet, ukoliko država ne bude u stanju da reaguje.

Žandarmerija na jugu

Na jugu Srbije funkcioniše i štab MUP-a za bivšu kopnenu zonu bezbednosti sa sedištem u Kuršumliji. Njihov zadatak je da obavljaju koordinirani rad iz opšte nadležnosti i ostalih linija rada ovog ministarstava sa sekretarijatima u Vranju, Leskovcu, Prokuplju, Kruševcu, Kraljevu i Novom Pazaru. Pored svih mera, u ovom području preduzete su i posebne mere sa posebno naloženim zadacima koje sprovode jedinice Žandarmerije, koje rade po sopstvenom planu i koje su funkcionalno uvezane sa svim ostalim bezbednosnim strukturama na tom području - naveo je Milošević.

Učesnici skupa, praćeni kolonom taksija, koji su se oglašavali sirenama, odšetali su do crkve Svetog Đorđa, zapalili sveće i pomolili se za spasenje i mir srpskog naroda. U 14,30, za vreme velikog školskog odmora, oko 2.000 srednjoškolaca, takođe, je izašlo na Trg kosovskih junaka. Oni su protestovali uzvikujući parole "Ne damo Kosovo".

KRALJEVO
Nekoliko hiljada građana, uglavnom raseljenih lica sa Kosova i Metohije demonstrirali su juče u Kraljevu. Protest je počeo nešto pre deset sati na centralnom gradskom trgu, a onda se preneo pred Stanicom SUP-a. Više sati trajala je blokada Ulice vojvode Putnika, a onda se protest proširio na most na Ibru, koji je brzo blokiran, i sa jedne i sa druge strane, vozilima, koja nisu sprečavala prolazak iz pravca Kragujevca i Kruševca.

JAGODINA
Raseljeni Srbi s Kosova i Metohije, smešteni u šest opština Pomoravskog okruga, u znak protesta protiv represija albanskih ekstremista nad njihovom sabraćom na Kosmetu, od 11 do 14 sati blokiralo je autoput Beograd - Niš kod Jagodine. Raseljeni su u zdravstvenim centrima u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu dali krv za Srbe povređene u sukobima.

LOZNICA
Grupa Lozničana okupila se oko 10 sati na gradskom trgu, odakle je mirnom šetnjom ulicama grada, uz parole: "Ne damo Kosovo" i "Kosovo je Srbija", izrazila podršku srpskom stanovništvu na Kosmetu. Protest je prošao bez incidenata.

NIŠ
Na centralnom gradskom trgu juče pre podne protestovalo je oko pet hiljada građana Niša, a njima su se u podne pridružili i studenti Univerziteta, koji su prethodno obustavili nastavu i organizovali protestne skupove na fakultetima. Na protestu je bio i veliki broj srednjoškolaca koji su rekli da su samoinicijativno napustili nastavu.

BOR
Oko hiljadu učenika četiri borske srednje škole prekinulo je nastavu i krenulo u šetnju ulicama ka centru grada. Nastava je prekinuta u Gimnaziji, Elektro-mašinskoj i Ekonomsko-trgovinskoj i Tehničkoj školi. Tokom protestne šetnje uzvikivane su parole: " Ajmo, ajde, svi u napad", "Kosovo je Srbija", "Ne damo vam Kosovo" i pevali "Od Topole pa do Ravne gore".

UŽICE
Više stotina užičkih srednjoškolaca protestovalo je i u Užica, u znak solidarnosti sa Srbima u pokrajini. Srednjoškolci su prošetali gradskim ulicama, na kratko su se okupili na Glavnom trgu ali, osim pištaljki, nisu nosili nikakve transparente, niti im je se neko obratio.Tokom protesta nikakvih incidenata nije bilo.

BUDVA
Oko 250 raseljenih sa Kosova koji žive na teritoriji budvanske opštine blokirali su juče u podne na pola sata Jadransku magistralu u znak protesta zbog eskalacije albanskog terorizma. Raseljeni sa Kosova, smešteni u odmaralištima "Lahor" u Bečićima i na Kamenovu, na taj način daju punu podršku svojoj braći na Kosovu i raseljenima u Crnoj Gori i Srbiji.

On je rekao da su raseljeni spremni da se vrate na Kosovo i traže da ih tamo vrati međunarodna zajednica. Tokom polučasovne blokade raseljeni su nosili transparente sa natpisima: "Kosovo nije na prodaju", "Braćo mi smo uz vas", "Ne damo naše svetinje Patrijaršiju, Velike Dečane, Gračanicu", "Hoću kući" i "NATO! Stop ubicama".

PIROT
Stotinak raseljenih Srba sa učestvovalo je u protestnoj šetnji u Pirotu u znak solidarnosti sa sunarodnicima u južnoj pokrajini. Protestno okupljanje su organizovali pirotski Odbor za raseljena lica i Udruženje građana "Solidarnost" u znak protesta zbog sukoba na Kosovu i Metohiji.

18. Mar 2004 23:45 (GMT+01:00)

NOVI SAD
Oko pet stotina , mahom mlađih Novosađana, okupilo se sinoć oko 20 časova na centralnom gradskom trgu izražavajući protest zbog najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Nakon polusatnog uzvikivanja parola "Idemo na Kosovo", "Kosovo je Srbija", okupljeni su se uputili pred zgradu Izvršnog veća AP Vojvodine, gde su ponovili repertoar uvreda na račun predsednika vojvođanske Skupštine Nenada Čanka.

Oko 21 čas kolona demonstranata koja je u međuvremenu utrostručena zaputila se ka Auto-putu, gde je stigla nešto pre ponoći. Demonstranti su blokirali auto-put, a prilikom dolaska na Auto-put Subotica - Beograd došlo je do incidenta na temerinskom putu, na ulazu u naselje Veliki Rit, u kome pretežno žive stanovnici romske nacionalnosti. Ulaz u ovo naselje obezbeđivala je žandarmerija, a nekoliko najratobornijih demonstranata je u pravcu žandarmerijskog kordona bacalo kamenice i flaše. Tom prilikom polomljena su stakla na jednoj obližnjoj trošnoj romskoj kući.

Inače, sinoćnji protest je bio neuporedivo mirniji od preksinoćnjeg, kako smo saznali i sinoć je bilo vandalizma, pored pomenutog u naselju Veliki Rit, polomljen je izlog prodavnice "Čigo lajn" u ulici Jovana Subotića, dok se na meti huligana našlo i Novosadsko pozorište na kome je polomljeno staklo.

ČAČAK
Oko 150 građana, među kojima su bili i kamiondžije čačanskog udruženja i taksisti sa nekoliko desetina vozila, protestovalo je večeras u Čačku na gradskom trgu zbog nasilja nad kosovskim Srbima.

Posle protesta građani su se prošetali gradskim ulicama. Oni su se okupili u 18 časova na gradskom trgu u znak podrške Srbima na Kosovu. Najavljena su svakodnevna "mirna i dostojanstvena" okupljanja u 18 časova na trgu.

Nekoliko stotina raseljenih protestovalo u Merdaru
Stižu novi prognanici

MERDARE - Prva grupa od oko dvadeset prognanih Srba sa Kosova prešla je juče oko 12 sati granični prelaz Merdare. Neispavani, sa torbama sa najnužnijim stvarima, neki sa decom u rukama, do prelaza su prebačeni vozilima Kfora.
- Ja sam iz Kosova Polja. Napadi na nas počeli su čim je pao prvi mrak. Čula se pucnjava, a zatim je nagrnula rulja koja je palila sve redom, vozila, kuće, sve što im se našlo na putu. Jedva smo se živi izvukli, kaže za "Glas" Zora Jovanović. Mlađi čovek sa detetom u rukama, koji nije želeo da se predstavi, rekao je samo hvala bogu što smo živi. Prognani su vozilima Crvenog krsta prebačeni do Kuršumlije gde će im biti pružena prva pomoć. Oko jedan čas na prelaz Merdare stiglo je nekoliko stotina raseljenih sa Kosova koji borave na području centralne Srbije. Dva autobusa i desetak vozila okićenih srpskim zastavama zaustavilo se pred policijskim punktom u Merdaru. Sa zastavama u rukama i pevajući "Srpska se truba sa Kosova čuje" sa lakoćom su probili kordon od dvadesetak srpskih policajaca koji su pokušali da spreče da priđu punktu Kfora.
Posle probijanja kordona, učesnici protesta prišli su na oko 20 metara od punkta Kfora i zapalili sveće za svoje mrtve. Vrhunac napetosti usledio je kad je grupa najekstremnijih pokušala da dođe do samog punkta Kfora, ali su ih zaustavili ostali učesnici protesta. Tada je primećena veća aktivnost vojnika Kfora koji su se užurbano kretali i sa osmatračnica pratili događaj. Posle dobacivanja pogrda Kforu i uzvika "UN koji za Šiptare postoji" razvaljeni natpis na šest jezika osim na srpskom koji je upozoravao da je reč o kosovskoj teritoriji. Navrh stuba zataknuta je srpska zastava.

D. K.

Pukovnik Miroslav Milošević, v.d. načelnika RJB
Sve je pod kontrolom

BEOGRAD - Vršilac dužnosti načelnika resora Javne bezbednosti MUP-a Srbije pukovnik Miroslav Milošević, ocenjujući opštu bezbednosnu situaciju u Srbiji, rekao je da je "stanje stabilno i da su sve mere predostrožnosti preuzete".
- Još od terorističkog napada u Madridu, MUP Srbije preduzeo je sve potrebne mere da se stanje bezbednosti u našoj državi sačuva na nivou stabilnosti. Pojačana je aktivnost MUP-a na prikupljanju podataka o mogućim terorističkim aktima i ostvarena intenzivna saradnja sa BIA i nadležnom službom bezbednosti vojske SCG. Ostvarena je puna mobilnost MUP-a na zaštiti državne granice i režima kontrole prelaska državne granice. Pojačana je kontrola saobraćaja, posebno na magistralnim pravcima radi otkrivanja minsko-eksplozivnih sredstava i lica za koje postoje indicije da mogu biti potencijalni izvršioci terorističkih akata - rekao je Milošević. On je naveo i da je MUP Srbije ostvario saradnju sa odgovornim licima u velikim privrednim sistemima na teritoriji cele republike, EPS, NIS, i vodoprivredom i sa svim javnim preduzećima i ustanovama, verskim, sportskim i kulturnim organizacijama. Kao i da je pojačano obezbeđenje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i ambasada i predstavništava međunarodne zajednice.

B. R.

 

Dopisnici "Glasa"


vesti po rubrikama

^protest

17:15h

Protesti u Beogradu povodom sukoba na Kosovu i Metohiji

17:25h

Više desetina hiljada građana Srbije izašlo na ulice

   


     


FastCounter by LinkExchange