[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 14. 3. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Novom Beogradu preksinoć se ubio Vladimir Stojiljković, profesor Pravnog fakulteta

Samoubistvo sina
Vlajka Stojiljkovića

Motiv i uzrok samoubistva nepoznati. Bio ozbiljno depresivan zbog problema sa nezakonito dobijenim funkcionerskim stanom, dodeljenim njegovom pokojnom ocu, Vlajku Stojiljkoviću. I majka Jelisaveta ubila se pre dvadesetak godina

BEOGRAD - Vladimir Stojiljković (39), sin pokojnog ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića, izvršio je preksinoć oko 19 sati samoubistvo u svom stanu u Bulevaru Mihaila Pupina 10a, na Novom Beogradu. Stojiljković je, prema nezvaničnim informacijama, pucao sebi u slepoočnicu, dok je bio sam u stanu, a njegovo beživotno telo otkrila je njegova supruga. Iz policije nije saopšteno više detalja o načinu samoubistva i istrazi tog slučaja, a motiv i uzrok ove nesreće zasad su nepoznati.

Veoma jako obezbeđenje zgrade u "Ju biznis centru", gde je živeo Stojiljković sa porodicom, juče nikome nije dozvolilo pristup, a svim novinarima i fotoreporterima bilo je strogo zabranjeno snimanje.

Lična karta: dr Vladimir Stojiljković

Rođen 1965.
Magistratura (1993): "Osiguranje izvoznih kredita od nekomercijalnih rizika"
Doktorat (1996): "Ugovor o konzorcijumu"
Predavanja: Trgovinsko pravo, Međunarodno privredno pravo
Uža specijalizacija: Ugovori u međunarodnoj trgovini

Prema rečima stanara, niko u zgradi nije čuo pucanj u petak popodne. Stojiljković i njegova porodica, kažu, bili su mirni, tihi i veoma zatvoreni za komunikaciju sa komšijama.
- Za ovu tragediju koja je ponovo zadesila familiju Stojiljković čuli smo na televiziji. On i njegova supruga bili su prilično povučeni i retko su se javljali na ulici stanarima, a većina ljudi čak nije ni znala da Vladimir Stojiljković živi ovde - rekla je stanarka zgrade u Bulevaru Mihaila Pupina.

Vladimir Stojiljković radio je kao vanredni profesor na Pravnom fakultetu, na katedri za građansko pravo, a predavao je trgovinsko i međunarodno privredno pravo.

Za sobom je ostavio suprugu dr Natašu Delić, docenta na katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta u Beogradu, dva sina blizanca od šest godina, Vlajka i Božidara.Komemoracija i tačan datum sahrane biće naknadno saopšteni.

"Crvenkape"

Porodica Stojiljković-Delić stanuje u popularnoj "crvenkapi", kompleksu zgrada kod "JU biznis centra", gde su stanove tokom vladavine Slobodana Miloševića dobili visoki funkcioneri crveno-crne koalicije. Dolaskom koalicije DOS na vlast, pokrenut je sudski spor o vraćanju stanova državi i plaćanju ekstraprofita.

Samoubistvo - nasledno?

Prema rečima dr Nade Marković, specijaliste medicinske psihologije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, teško je predvideti u ovakvom slučaju da li postoji nasledni faktor.
- Važan je razlog zbog čega je izvršio samoubistvo. U porodici jedno samoubistvo može biti faktor rizika da se ono ponovi, ali je to jako teško predvideti. Da bi neko izvršio samoubistvo važna je biološka osnova, porodično nasleđe, stanje ličnosti i kako se ta ličnost nosi sa problemima. Zato je, kada je reč o samoubistvima, teško prognozirati - objasnila je za "Glas" dr Marković.

S. N.

Glas podseća - 11. april 2002.

Stojiljkovićev otac, Vlajko, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, takođe je svoj život okončao samoubistvom u aprilu 2002. godine na stepeništu Savezne skupštine. "Glas" podseća na taj događaj:
BEOGRAD - Samo nekoliko sati posle usvajanja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, Vlajko Stojiljković, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i savezni poslanik SPS u Veću republika, pucao je sebi u glavu, ispred glavnog ulaza u Skupštinu Jugoslavije u Beogradu. Vlajko Stojiljković je ušao u Skupštinu nešto pre 19 časova, ali pošto je imao oružje kod sebe, obezbeđenje ga nije pustilo da prođe u centralni hol. Stojiljković je imao nameru da se obrati poslanicima i da se potom ubije u poslednjem redu skupštinske sale. Međutim, pošto je njegov plan osujećen, vratio se ka izlazu. Tu je zatekao Filipa Stojanovića, saveznog poslanika Srpske radikalne stranke, sa kojim je razgovarao nekoliko minuta, a zatim mu dao oproštajno pismo u kome za samoubistvo optužuje državni vrh.

Uvek u očevoj senci

POŽAREVAC - Požarevljane koji su ga bliže poznavali, nije mnogo iznenadilo prekjučerašnje samoubistvo Vladimira Stojiljkovića, obzirom da su znali da je s vremena na vreme imao probleme. Vladimir nije koristio visoku političku funkciju svog oca da bi napredovao u karijeri i ostvario svoje životne želje. Doktorirao je bez posebne očeve pomoći, s ocem se nije slagao u politici, mada je jedno vreme bio član JUL-a, majku Jelisavetu izgubio je pre dvadesetak godina (izvršila samoubistvo), a ni s maćehom nije bio u najboljim odnosima. I pored toga završio je Pravni fakultet kao jedan od najboljih studenata. Vladimir nije bio agresivan tip. Nije ni malo nalikovao autoritativnom ocu koji je "palio i žario" u Požarevcu dve decenije. Nije se ni previše eksponirao politički, bio je u oduvek - sin u očevoj senci. Njegovi drugovi u Požarevcu kažu da je nekoliko poslednjih godina Vladimir bio ozbiljno depresivan zbog problema sa nezakonito dobijenim funckionerskim stanom u Beogradu koji je dodeljen njegovom ocu u vreme režima Slobodana Miloševića, oko koga je pokrenut sudski spor o vraćanju stana državi, odmah po dolasku na vlast koalicije DOS.

D. St.

M. Blaževski


vesti po rubrikama

^hronika

19:02h

U Novom Beogradu preksinoć se ubio Vladimir Stojiljković, profesor Pravnog fakulteta

19:11h

Istraga protiv Bogdana Vasića iz Beograda

 


     


FastCounter by LinkExchange