[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Televizijska emisija spojila Milana Petrovića s biološkim roditeljima

Tri majke, jedna prava

Proglašen mrtvim po rođenju, odrastao sa Miloradom i Gospavom, usvojili ga Gorgina i Periša. Tek nedavno sreo Bosiljku i Jovana Groza kojima je ukraden u porodilištu

Milan Petrović iz Kragujevca tvrdi da je pronašao svoje biološke roditelje, da se sreo s njima i da je sve to potvrđeno DNK analizama izvršenim u inostranstvu. Da li će ta vest uticati da se veo tajni i "misterije nestalih beba" bar delom skine?

Ono što je u ovom trenutku činjenica jeste da dokumenti koje Milan daje na uvid o sebi imaju toliko grešaka i nelogičnosti da ne mogu da budu samo puka slučajnost niti da se obrazlože eventualnom nepismenošću ili polupismenošću onog ko ih je izdavao ili popunjavao. Kad se susretnete sa Milanom, dvdesetdevetogodišnjakom koji živi u predgrađu Kragujevca, iznenadiće vas njegova smirenost. Nije ni besan ni ljut.
- Ja nikog ni za šta ne optužujem, odustao sam od namere da sam dođem do svog identiteta. Tražim da mi država taj moj identitet otkrije i vrati.

Prema papirima koje ima, Milan se rodio 28. juna 1974. godine u novosadskoj opštini Stari grad. Prvi put je u matične knjige upisan tek 1979. godine. Prema podacima njegove biološke majke, Milan je rođen 16. jula 1975. godine. Svog ranog detinjstva, kao što je i normalno, Milan se ne seća. Međutim, nema ni zvaničnih pismenih tragova o tome gde je bio tih prvih četiri godine života. Odnosno, niko mu to za sada ne želi da saopšti.

Zvanično Milan postoji od 1979. godine kada je upisan u matične knjige, kao dete Milorada i Gospave Vasić iz Budisave, kod Novog Sada. U braku Milorada i Gospave bilo je mnogo problema. Milorad je 1982. godine napustio porodicu i otišao s komšinicom, a Gospava obolela od raka i naredne godine umrla. Brigu o Milanu preuzima Darinka, rođaka Gospavina.

- Godine 1984. ponovo se pojavljuje Milorad, kojeg sam smatrao svojim ocem i on me odvodi u Futog. Tu mi je i rekao da mi nije otac, već da sam usvojeno dete. Rekla su meni jedne prilike deca da sam usvojen, ali bio sam isuviše mali da bih nešto sumnjao i ispitivao. Majka Gospava me tada zagrlila i rekla da su to laži dečje - priča Milan.

U Futogu se nije dugo zadržao. Odvode ga u Dom za nezbrinutu decu, na kratko, a zatim ga zagonetna Vera vodi u Irig. Tu, u jednoj porodici, je proveo tri najgora meseca u svom životu. Kaže da pretpostavlja da su ga primili samo da bi pomagao u poljskim radovima. Za ta tri meseca okupali su ga , kaže, samo dva puta. I u školi je popustio. Posle toga o njemu brine Jelena Molnar, spremačica u školi.
- Htela je da me usvoji, ali se ponovo pojavila Vera i rekla da bračni par iz Kragujevca želi da me usvoji. Uslov je da niko ne spominje da sam već jednom bio usvojen.

U domu Gorgine i Periše Petrovića nadomak Kragujevca, Milan započinje nov život. Završio školu, otišao u vojsku, oženio se. Ima dvoje dece, Stefana i Milicu, kojima želi da pokloni svu onu ljubav koja je njemu nedostajala. O susretu sa svojim biološkim roditeljima Bosiljkom i Jovanom Grozom, iz Vršca, koji godinama žive Švajcarskoj, Milan malo priča. Takav je dogovor. Kaže da se u decembru prošle godine sreo prvi put sa sestrama Majom i Dijanom, a zatim i sa majkom Bosiljkom i ocem Jovanom. Bilo je to strašan šok, mnogo suza i osećanja koja su se teško kontrolisala. Sa svojim biološkim roditeljima susreo se zahvaljujući jednoj televizijskoj emisiji i ženi koja je izuzetno aktivna u udruženju roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene.

Milan kaže da su izvršeni DNK testovi u inostranstvu.
- To, nažalost, nije dovoljno da bi im država vratila identitet, zbog čega bi trebalo da se analize izvrše i ovde - kaže Milan. Za Radio Slobodnu Evropu, majka Bosiljka Groza, koja je tada živela u Vršcu, izjavila je da se porodila na carski rez 16. jula 1975. godine.

- Meni je carski rez pravljen kad je bebi bilo sedam meseci. Beba je bila velika. Oni su napisali težinu za koju tvrdim da nije tačna. Ja sam bebu videla... Oni su je prebacili za Beograd. Mene su držali posle operacije jedno trinaest dana. Beba postoji - ja nisam operisala kičmu. Dok su sve poslove obavili - pustili su me iz bolnice. Muž mi je bio u vojsci, svekrva stara, zaova mlada - oni su svoju stvar završili, dok nam nisu javili i poslali telegram da je dete umrlo. Kad mi je muž izašao iz vojske, ja sam rekla da je meni sumnjivo. On je video samo papir da smo mi platili sahranu. On je iskren čovek i nikada ništa nije ukrao, niti mu je padalo na pamet da se decu kradu. Ja sam ubeđena da je dete ukradeno. Bosiljka nikad nije verovala da joj je dete umrlo. Zbog toga se odlučila da drugo dete rodi u kući.

Sam Milan kaže da sada ima dve porodice. Jednu ovde u Kragujevcu i drugu u Švajcarskoj. Obe porodice voli.

B. KULJANIN


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:12h

Sastavljač rodoslova Milan Simić otkrio nepoznate detalje o srpskom junaku

15:43h

Za Dan žena razgrabljeni vibratori u beogradskim seks-šopovima

16:11h

Kako je tekla evakuacija ruskih istraživača sa polarne stanice na Severnom polu

16:37h

Televizijska emisija spojila Milana Petrovića s biološkim roditeljima

   
 


     


FastCounter by LinkExchange