[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Objavljeno elektronsko izdanje knjiga Danila Kiša

Sabrana dela na

kompakt-disku

Cilj: pohranjivanje dela, dodatno označavanje i omogućavanje različitih tipova pretraga i istraživanja

Tri godine poslr objavljivanja diska "Ostavština", ovih dana predstavljena su i "Sabrana dela" Danila Kiša na kompakt-disku. I ovoga puta "odgovoran" je bio priređivačko-elektronski tim Mirjana Miočinović, Aleksandar Lazić i Predrag Janičić. Prema rečima priređivača, osnovni cilj izrade diska "Danilo Kiš: Sabrana dela" jeste pohranjivanje knjiga Danila Kiša u elektronskom obliku, njihovo dodatno označavanje i omogućavanje različitih tipova pretraga, obrada i istraživanja, kao i nastojanje da sva buduća izdanja Kišovih knjiga budu zasnovana na jednom, verifikovanom izvoru.

Disk "Danilo Kiš: Sabrana dela" čini jedinstvenu celinu sa diskom "Danilo Kiš: Ostavština", kao digitalni oblik gotovo čitavog, objavljenog i neobjavljenog, Kišovog opusa. Deo materijala sa ovih diskova nalazi se i na zvaničnom sajtu posvećenom Danilu Kišu (www.kis.org.yu).

Kao osnova korišćeno je izdanje sabranih dela Danila Kiša u 14 tomova (BIGZ, 1995). Tim izdanjem bile su obuhvaćene knjige: "Mansarda", "Psalam 44", "Rani jadi", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Noć i magla", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Čas anatomije", "Homo poeticus", "Enciklopedija mrtvih", "Pesme, Elektra; Varia", "Skladište", "Život, literatura".

Prvih deset knjiga, u istom redosledu, objavljeno je 1983, u redakciji pisca, pod nazivom "Dela Danila Kiša" (Zagreb/Globus, Beograd/Prosveta). Za pripremu pomenutih sabranih dela poslužilo je, pored tog izdanja (za knjige: "Psalam 44", "Noć i magla", "Čas anatomije" i "Homo poeticus") i izdanje Izabranih dela (BIGZ, 1987), za ostalu beletristiku, budući da je pisac imao uvid u njihovu pripremu i postojala je mogućnost da je u njih uneo izmene.

(Fotokopije stranica s manjim ispravkama u pripovetkama "Simon Čudotvorac" i "Enciklopedija mrtvih", koje dugujemo dr Ljubiši Jeremiću, glavnom uredniku "Izabranih dela", navele su nas na tu odluku.) U odnosu na ta dva izdanja, koja se mogu smatrati autorizovanim, obavljen je samo posao ujednačavanja i ispravljanja očiglednih omaški i štamparskih grešaka.

Poslednje četiri knjige sabranih dela pripremljene su za to izdanje i o njima je detaljno reč u priređivačevim pogovorima i napomenama. Sabranim delima na disku pridružena je, kao 15. tom, knjiga intervjua pod nazivom "Gorki talog iskustva". I u njoj ima izmena u odnosu na izdanja iz 1991. i 1997. (jednostavnija struktura knjige i dopuna izbora). Osim intervjua, koji se samo mogu naći u ovoj knjizi, izborom su obuhvaćeni i razgovori preuzeti iz knjiga "Homo poeticus" i "Život, literatura". Kritičko izdanje Kišovih dela treba da bude zasnovano na obliku koji im je dat na ovom disku.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

16:14h

Slavni svetski flautista Emanuel Paji, uz nedavno gostovanje u Beogradu

16:22h

Program Trećeg filmskog festivala Trajbeka u Njujorku

16:30h

Roman "Poseta kraljevog lekara" Pera Ulova Enkvista

16:39h

Napokon i zvaničan kraj Internacionalnog džez festivala "Nišvil"

16:47h

Danijel Biren, francuski ambijentalni umetnik, gost predstojećeg pančevačkog Bijenala

16:55h

Objavljeno elektronsko izdanje knjiga Danila Kiša

17:03h

Disova nagrada Radmili Lazić

17:16h

"Šindlerova lista" u DVD izdanju

17:25h

Izložba crteža Džoje Ratković Gavele u Galeriji "Haos"

17:33h

Savet Evrope pomaže snimanje evropskih filmova     


FastCounter by LinkExchange