[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prema popisu iz 2002. godine

Sve više penzionera

BEOGRAD - U Srbiji je za poslednjih 20 godina broj radno aktivnog stanovništva smanjen za oko 285.000, odnosno za oko četiri odsto. Po poslednjem popisu iz 2002. godine u Srbiji ima oko 3,3 miliona aktivnog stanovništva (45,3 odsto od ukupne populacije), osoba sa ličnim prihodom ima 1,5 miliona ili 20,2 odsto, a izdržavanog stanovništva ima oko 2,5 miliona, odnosno oko 34,4 odsto od ukupne populacije. Ove podatke je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio Zoran Jančić, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Žene - domaćice

Od ukupnog broja žena, 63 odsto su domaćice, a od ukupnog broja aktivnog stanovništva 52,8 odsto su muškarci, a 38,3 odsto su žene. Među izdržavanim osobama takoše je više žena - oko 62 odsto.

Od ukupno aktivnog stanovništva svega 55 odsto je u radnom odnosu, dok ostale u ovoj grupi čine i nezaposleni koji traže posao i oni koji samostalno obavljaju delatnost i poslodavci, industrijski poljoprivrednici.

Jančić je istakao da se u poslednje dve decenije povećao broj osoba sa ličnim prihodom (penzionera), ali se smanjio broj izdržavanih (deca, đaci), što potvrđuje činjenicu o starenju stanovništva i sve manjem natalitetu.

- Ovakvi podaci dokazuju velike strukturne promene u našoj populaciji. Nemamo priliv u radno sposobnom stanovništvu, nema novih generacija, a najmanji udeo u ukupnoj populaciji ima starosna grupa do pet godina starosti. Od 29 etničkih zajednica u našoj Republici svega šest ima mlađu populaciju (Romi, Egipćani, Bošnjaci, Albanci, Gorani i Aškalije imaju pozitivan prirodni priraštaj), dok ostali imaju prosek starosti iznad republičkog proseka - izjavio je Vladimir Stanković, pomoćnik dirketora Zavoda za statistiku, napomenuvši da je prosečna starost srpske populacije kod nas nešto iznad 40 godina.

Pri tom, u Beogradu ima najviše starog stanovništva i prosečna starost je oko 50 godina (u prestonici je svaki četvrti stanovnik penzioner), a po ovakvoj računici mi spadamo u deset najstarijih nacija u svetu.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

U katastrofalnom požaru nestala gotovo polovina srpske Svete carske Lavre na Svetoj Gori Atoskoj

16:21h

Miroslav Srzentić: Protiv Jočića nema prijava

16:30h

Ministar policije Dragan Jočić priznao: Dečački nestašluk

16:38h

SCG u vrhu crne liste nezaposlenosti u Evropi

16:47h

Prema popisu iz 2002. godine: Sve više penzionera

   


     


FastCounter by LinkExchange