[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SCG u vrhu crne liste nezaposlenosti u Evropi

Pred otkazom još

450.000 radnika

BEOGRAD - Sa više od 1.050.000 nezaposlenih u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno stopom nezaposlenosti od oko 32 odsto, nalazimo se u samom vrhu crne liste u Evropi. Ako pri tom uzmemo u obzir da se oko 450.000 viška radnika nalazi u oko 34.000 preduzeća koja su pred stečajem ili su u stečajnom postupku, jasno je da će u našoj zemlji broj onih koji ne rade uveliko premašiti broj zaposlenih - izjavio je Budimir Šljivančanin, predsednik Veća samostalnih sindikata Srbije i Crne Gore, na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su rezimirani rezultati privatizacije u našoj zemlji.

Izražavajući protest zbog negativnih rezultata koje nam je donela privatizacija (industrijska proizvodnja umesto očekivanog porasta za oko četiri odsto beleži pad za tri odsto), Šljivančanin je naveo i da prosečna januarska zarada u Srbiji (11.028 dinara, odnosno 173 evra) beleži pad od 17,36 odsto u odnosu na decembarsku. Po njegovim rečima, januarska zarada i u Crnoj Gori (oko 169 evra) manja je za 18 odsto.

- Pri tom, prosečna potrošačka korpa u Srbiji u tom mesecu vredela je oko 17.600 dinara, a u Crnoj Gori 257 evra. Od toga na hranu porodice daju oko 60 odsto zarada, što se smatra granicom i znakom apsolutnog siromaštva - naveo je Šljivančanin, napominjući da je u proteklom periodu povećan i broj štrajkova u kojim radnici primenjuju radikalne mere tražeći zarade i posao.

Milenko Smiljanić, predsednik Samostalnog sindikata Srbije, istakao je da su dosadašnji rezultati privatizacije u suprotnosti sa interesima, a to je da nema otpuštanja radnika, da je radni odnos regulisan kolektivnim ugovorom, da postoji jasan socijalni program, da postoji zaštita malih akcionara, investicioni program i program zapošljavanja.

On je još dodao da je problem neuspele privatizacije zajednički problem ova dva sindikata koji će najpre tražiti socijalni dijalog sa vladom, a potom će toj vladi biti svojevrstan monitoring naredna tri meseca.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

U katastrofalnom požaru nestala gotovo polovina srpske Svete carske Lavre na Svetoj Gori Atoskoj

16:21h

Miroslav Srzentić: Protiv Jočića nema prijava

16:30h

Ministar policije Dragan Jočić priznao: Dečački nestašluk

16:38h

SCG u vrhu crne liste nezaposlenosti u Evropi

16:47h

Prema popisu iz 2002. godine: Sve više penzionera

   


     


FastCounter by LinkExchange