[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U katastrofalnom požaru nestala gotovo polovina srpske Svete carske Lavre na Svetoj Gori Atoskoj

Peć zapalila Hilandar

Nestale četiri od 12 crkava. Za obnovu deset godina i deset miliona evra

BEOGRAD/ATINA - U katastofalnom požaru koji je teško oštetio manastir Hilandar nestala je gotovo polovina kompleksa srpske Svete carske Lavre na Svetoj gori Atoskoj. Tgagičan epilog ipak je imao i srećne okolnosti, jer u nesreći nije bilo ljudskih žrtava, a vatra nije zahvatila najveće manastirske svetinje - glavnu crkvu (katolikon) Vavedenja presvete Bogorodice, pirg Svetog Save, riznicu, biblioteku, arhivu i trpezariju sa vrednim freskama.

Srce srpske duhovnosti ipak je sačuvano!
Na žalost, vatrena stihija je u noći između srede i četvrtka (3. i 4. marta) progutala čak četiri od 12 crkava (paraklisa) u manastirskom kompleksu, podignute u periodu od 14. do 18. veka, sve manastirske konake, od najstarijeg, Belog iz 16. veka, do novog, iz 19. veka sa preko 50 kelija za monahe, poklonike i goste, kompletnu administrativnu upravu sa igumenarijom (igumanovom kancelarijom), gostoprimnicom i knjižarom, više desetina vrednih fresaka iz srednjeg veka, ikone…

Sudbina

Tokom više od osam vekova postojanja ove srpske svetinje u srcu Svete gore podizane su crkve i konaci, ali su neki od njih nestajali u raznim nesrećama. Poslednji požar dogodio se 1776. godine i u njemu je izgoreo konak iz 1639. godine. Dve godine kasnije, na ovom mestu sagrađene su crkve Svetog Save i Svetog Dimitrija, koje su nestale u prekjučerašnjoj tragediji.

Zahvaljujući prisebnosti tridesetak hilandarskih monaha, ali i kaluđera ostalih svetogorskih manastira, pre svega najbližeg grčkog Esfigmena, manastirskih radnika i pet vatrogasnih ekipa iz Kareje, sprečena je katastrofa nesagledivih razmera. Istovremeno su spasavane i dragocenosti iz crkava, konaka, kelija…

Iako se u prvom trenutku strahovalo, u požaru ipak nije stradala crkva Svetih arhanđela sa freskama iz 14. veka, jer se vatra zaustavila baš na ovoj svetinji koja se nalazi u podnožju pirga Svetog Save na istočnoj strani manastirskog kompleksa. Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački dr Atanasije (Jevtić) izjavio je na tribini "Zablude raskolnika tzv. starokalendaraca" održanoj preksinoć u Beogradu da je uzrok požara najverovatnije ljudski faktor.

Crvenom bojom je označen deo koji je izgoreo

Prema rečima vladike Atanasija, jedan od starih monaha je zbog hladnoće potpalio peć i plamen je kroz dimnjak zahvatio zgradu. Vode za gašenje bilo je malo, a požar se, uz pomoć vetra, širio neverovatnom brzinom. Kada se ima u vidu i da manastir nije bio adekvatno opremljen za protivpožarnu zaštitu, jasno je da su se odvijale sve nepovoljne okolnosti.

- Katastrofa je mnogo veća nego što se u prvom trenutku činilo. Izgorelo je preko pedeset odsto kompleksa, a stradalo je čitavo zdanje između pirga Svetog Save i trpezarije, ostao je samo deo ulaznog trema. Sve je urušeno, ostali su samo spoljni zidovi, nad Hilandarom se i dalje vije gust dim", tužnim i drhtavim glasom preneo je za "Glas javnosti" situaciju u ovoj svetinji ambasador naše zemlje u Grčkoj Dušan T. Bataković, koji se juče popodne vratio iz Hilandara.

"Atmosfera u manastiru je strašna, monasi su veoma utučeni i poništeni, ali blagodare Presvetoj Bogorodici Trojeručici, igumaniji i zaštitnici svetinje, što nisu stradali glavna crkva, arhiva, riznica, biblioteka i trpezarija. Oni sada očekuju pomoć celog srpskog naroda. Mnogi monasi proteklu noć proveli su pod vedrim nebom, jer nemaju gde da spavaju, istakao je ambasador Bataković.

Stradale četiri crkve

U požaru su, na žalost, nestale i četiri crkve (paraklisa) koje su se nalazile u sklopu Belog konaka na severoistočnoj, odnosno administrativnog dela manastira na severozapadnoj strani- Svetog Nikole, Svetih četrdeseteh mučenika, Svetog Save i Svetog Dimitrija.

"Svi smo plakali"

Jedan od iskusnih grčkih vatrogasaca, priča ambasador Bataković, samo je ponavljao: "Ovo je pakao, ovakav požar nije besneo Svetom gorom poslednjih pedeset godina". "Ovde je zaista pravi pakao, on nije pogrešio. Ovo je najstrašnija scena koju sam video, svi smo plakali gledajući kako se gust dim vije iznad Hilandara", rekao je Bataković.

Prema njegovim rečima, šteta je ogromna, a od četiri stradala paraklisa najveći, posvećen svetom Savi, oštećen je iznutra i moći će da se obnovi. "Tokom gašenja požara voda je prodrla i u trpezariju, pa se mlazevi vode, pomešani s garom, slivaju niz freske.

"Sada predstoji rekonstrukcija manastirskog kompleksa koja bi trebalo da se odvija u tri faze. U prvoj, neophodno je pažljivo i stručno raščistiti ruševine, u drugoj treba obaviti konzervaciju ostataka, a u trećoj fazi potrebno je pokriti manastirski kompleks kako bi se sprečilo dalje ruiniranje", kaže ambasador. Bataković ističe da je posle njegove grčko Ministarstvo za kulturu poslalo ekipu stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prema čijoj proceni je za rekonstrukciju i obnovu potreebno deset godina i deset miliona evra.

Prema Hilandaru juče popodne uputila se i naša ekipa Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Računi za uplate

Na molbu mnogih vernika koji su se javljali Srpskoj patrijaršiji u Beogradu u želji da pomognu obnovu Hilandara, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle blagoslovio je otvaranje žiro i deviznog računa na kojima će se uplaćivati prilozi.
Računi su otvoreni kod Privredne banke Beograd d. d. i to: dinarski broj 908 - 25501 - 08 - 5070 - 1810003 i devizni broj 5428 - 0588005. Patrijarh Pavle blagodari svima koji imaju želju, potrebu i mogućnost da pomognu obnovu ove drevne srpske lavre, saopšteno je iz Patrijaršije.

 

PETAR PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

U katastrofalnom požaru nestala gotovo polovina srpske Svete carske Lavre na Svetoj Gori Atoskoj

16:21h

Miroslav Srzentić: Protiv Jočića nema prijava

16:30h

Ministar policije Dragan Jočić priznao: Dečački nestašluk

16:38h

SCG u vrhu crne liste nezaposlenosti u Evropi

16:47h

Prema popisu iz 2002. godine: Sve više penzionera

   


     


FastCounter by LinkExchange