[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uprkos "anatemi" pravoslavne crkve juče u Turiji počela 20. "Kobasicijada"

Kobasice uz posmrtna zvona

Svako radi svoj posao. Danas me svi pitaju kako ćemo posle "Kobasicijade" živeti izopšteni, ali kako vidim, narod koji je došao rešio je da bojkotuje našeg popu, paroha Dragomira Turijskog - kaže Miroislav Medurić, organizator

Uprkos obećanju crkve da će na godinu dana izopštiti one koji stanu u odbranu kobasica, a ne uskršnjeg posta tradicionalna "Kobasicijada", 20. po redu, počela je juče u bačkom mestu Turiji kod Srbobrana.

Izlagači svežih, dimljenih, pečenih kobasica, paprikaša, čvaraka rasporedili su se s obe strane glavne turijske džade u dužini od 800 metara. I to skoro do pred sama vrata crkvene porte, odakle su na svakih 15 minuta odzvanjala mrtvačka zvona.

Organizatorima "Kobasicijade" prošle nedelje stiglo je obaveštenje od episkopa bačkog Irineja sa protestom: ukoliko se manifestacija održi u toku Časnog posta značiće grubo kršenje kanonskih načela, crkvene discipline i poretka, a posebno saborskih odredbi koje se odnose na svetinju najvažnijeg posta u prasvoslavnoj crkvi na sablazan i duhovnu štetu vernika u Turiji i svugde drugde.
"Ovom prilikom pozivamo sve vernike naše Crkve da ustanu u odbranu svetinje posta i da zaštite veru i tradiciju naših časnih predaka.

Njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej je ovim povodom uputio pismo Odboru "Kobasicijade" tražeći da se ona održi pre početka časnog posta, opominjući ih da će u suprotnom svi članovi Upravnog odbora "Kobasicijade" biti privremeno odlučeni od crkvene zajedice, odnosno od svetog Pričešća, i biće im uskraćena svaka molitva Crkve, odnosno u narednih godinu dana sveštenik neće ulaziti u njihov dom i neće im se vratiti ni jedna sveštenoradnja osim svete Tajne Krštenja, jer deca nisu kriva za greh i ludost svojih roditelja", pisalo je u saopštenju.

- Svako radi svoj posao. Danas me svi pitaju kako ćemo posle "Kobasicijade" živeti izopšteni, ali kako vidim, narod koji je došao rešio je da bojkotuje našeg popu, paroha Dragomira Turijskog. U redu je poštovati crkvu, al ne možeš ti ceo svet naterati na post. Prošle godine kobasica je bila duga 1.018 metara, mada su majstori za 26 sati neprekidnog rada napravili 50-ak metara više. Kuriozitet svakako predstavlja činjenica da je ova džinovska kobasica prodata na metar za samo 90 minuta! Za njenu izradu "stradalo" je 25 tovljenika.

Ove godine ulazimo u Ginisa, sa kobasicom dugom više od dva kilometra, kaže Miroslav Mendurić, jedan od organizatora "Kobasicijade". I dok su se istovremeno juče u Turiji čula mrtvačka zvona i muzika kulturno umetničkih društava, trubača i gajdaša, "Kobasicijadu" su svečano otvorili Pavle Tomić, dekan Matematičkog fakulteta i Mikica Milošević, zamenik generalnog direktora Novosadskog sajma.

I. I.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:37h

"Forbsov" svetski klub dolarskih milijardera za 2003. ima 587 članova

16:04h

Takmičenje novinara u brzom ispijanju piva u Domu omladine

16:42h

Uprkos "anatemi" pravoslavne crkve juče u Turiji počela 20. "Kobasicijada"

17:14h

Treći Sajam medija završen juče u Novom Sadu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange