[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Antologija srpske pripovetke: 1950 - 2000" objavljena nedavno u Francuskoj, predstavljena i u Beogradu

Pripovedna reprezentacija

Francuskom čitaocu nudi uvid u tematsko bogatstvo, stilsku raznolikost i autentično "pismo" savremene srpske književnosti

U Francuskoj se nedavno pojavila knjiga "Antologija srpske pripovetke: 1950 - 2000" u izboru kritičara i esejiste Milivoja Srebra, profesora na Katedri za slovenske studije na Univerzitetu "Mišel de Montenj" u Bordou (izdavač "Gaja"). Koncipirana sa namerom da francuskom čitaocu ponudi pravi uvid u tematsko bogatstvo, stilsku raznolikost i autentično "pismo" savremene srpske književnosti, ova antologija ima ambiciju da predstavi najreprezentativnije srpske prozaiste druge polovine 20. veka. Oslanjajući se isključivo na esttske kriterijume, i na svoje "čitalačko čulo", antologičar se opredelio da u svoj izbor unese 21 autora i isto toliko pripovedaka najrazličitijih stilsko-poetičkih orijentacija.

Izbor otvaraju trojica modernih klasika koji su svojim delom obeležili srpsku književnost 20. veka - Ivo Andrić, Miloš Crnjanski i Vladan Desnica. Zatim slede pisci koji su značajno uticali na emancipaciju proznog izraza u posleratnom vremenu rigorozne estetike ideološkog dogmatizma - Miodrag Bulatović, Antonije Isaković i Aleksandar Tišma.

U punom zaletu

Bez obzira na manihejski pogled na Srbiju koji je još prisutan u francuskim medijima, Antologija je imala dobar odjek. Vest o ovoj knjizi objavili su i "Mond", "Liberasion", "Imanite", čitavu stranu knjiga je dobila u časopisu "Point", za koje je osvrt napisao nama znani Patrik Beson. I prestižni "Nuvel observater" istakao je da reč o "referentnom delu koje omogućava da se otkrije raznolikost i originalnost jedne književnosti koja je u punom zaletu i bujanju".

Središnji deo posvećen je stvaraocima koji su se afirmisali 60-tih i 70-tih godina - Borislav Pekić, Branimir Šćepanović, Danilo Kiš i Filip David, kao i predstavnicima "stvarnosne proze" - Dragoslavu Mihailoviću, Vidosavu Stevanoviću i Milisavu Saviću. Antologiju zatvaraju pripadnici tzv. "postmodernog pisma" - David Albahari, Radoslav Petković, Dragan Velikić i Svetisalv Basara. Svoje mesto u ovom izboru našli su i Milorad Pavić, Svetlana Velmar-Janković, Branko Ćopić i Jovan Radulović.

Vrednost ove antologije predstavljaju i uvodna studija, kao i mini-portreti zastupljenih autora koje je, takođe, napisao Milivoj Srebro. U uvodnoj studiji data je književno-istorijska evolucija srpske književnosti, od početka 19. veka do danas. Mini-portreti pisaca takođe nadilaze stereotipne "beleške o autorima". Oni nude čitaocu, osim biobliografskih podatak, u nekoliko rečenica i srž autorove poetike. Poseban značaj ovom delu daje i odabrana ekipa prevodilaca - tu su Alan Kapon, Paskal Delpeš, Žan Deska, Marija Bežanovska.

T.Č.


vesti po rubrikama

^kultura

17:10h

Uskoro 17. album grupe Galija

17:21h

"Antologija srpske pripovetke: 1950 - 2000" predstavljena i u Beogradu

17:30h

Sećam se... Festa

17:38h

Sastav "Serboplov" iz Novog Sada večeras u "Reksu"

17:46h

Književna opština Vršac u pekari

 


     


FastCounter by LinkExchange