[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najavljena premijera filma "Život i dela besmrtnoga vožda Karađorđa"

Filmski Lepenski vir

Prvi igrani film u Srbiji i na Balkanu bio zabranjen u Italiji, Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj

Prvi srpski igrani film "Život i dela besmrtnoga vožda Karađorđa" ili "Karađorđe", za koji se verovalo da je izgubljen, pronađen prošle godine u arhivu u Beču, biće premijerno prikazan u subotu 14. februara u Narodnom pozorištu u okviru centralne proslave dvestote godišnjice Prvog srpskog ustanka i stvaranja moderne srpske države.

Premijeri filma legendarnog glumca čiča Ilije Stanojevića iz 1911. godine, koji je snimio Luj de Beri, Pateov snimatelj, a nastupili skoro svi značajniji glumci iz nacionalnog teatra tog doba, pokazujući visoko glumačko umeće lišeno patetike toliko karakteristične za strane istorijske spektakle tog doba - predhodiće poseban muzičko scenski program "Posvećenici". Najavljen je kao žurnal Beograda između 1904. i 1911. godine, a njegov autor je Ljubivoje Tadić, upravnik Narodnog pozorišta.

"Karađorđe" nije samo prvi srpski igrani film, već i prvi igrani film snimljen na Balkanu. Scenario je napisao Čiča Ilija Stanojević uz saradnju Klasne lutrije, Ćire Manoka i izvesnog Savkovića što i danas izaziva nedoumicu.

Njegov glavni i najveći deo očigledno je rađen na osnovu drame "Kara - Đorđe" poznatog pisca, reditelja i glumca Narodnog pozorišta Miloša Cvetića. Epizoda sa dahijama preuzeta je iz narodne pesme "Početak bune na dahije" koju je spevao slepi guslar Filip Višnjić, a svakako su korišćena i druga, pre svega, istorijska i memoarska dela o Karađorđu, kao što su prvi deo biografije "Karađorđe" Milenka M. Vukićevića i zbirka anegdota, priča i crtica "Karađorđe u govoru i tvoru" Milana Đ. Milićevića.

"Romantičan, surov, naturalistički, ali i poetski scenario filma "Karađorđe" svakako je jedan od njegovih najvećih dometa", kaže Aleksandar Erdeljanović, šef arhiva JK, koji je otkriće Karađorđa uporedio sa otkrićem Lepenskog vira.

Erdeljanović je upravo u Rimu, gde je film restaurisan video "Karađorđa" i rekao da je sačuvano između 80 i 90 procenata materijala i da nedostaju epiozde koje se odnose na Voždov život između 1811. i 1817. kada se vratio u Srbiju i bio ubijen. Film traje 62 minuta, a na špici stoji da je bio zabranjen u Italiji, Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Dragoceni tekstovi koji služe kao svojvrsni vodič (o glumcima, bisokopu producentu Svetozara Botorića, senzacionalnom otkriću...) i izvor inforamcija vezanih za film i objavljeni su u dve publikacije, a potpisuju ih Dinko Tucaković, Radoslav Zelenović, Aleskandar Erdeljanović, Dejan Kosanović...

Projekciju "Karađorđa" u Narodnom pozorištu pratiće živo izvođenje muzike koju je za ovu priliku komponovao Vladimir Pejković.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h

Fotografije Sesila Bitona u londonskoj Galeriji portreta

16:25h

Gostovanje Zetskog doma s Cetinja u Ateljeu 212

16:31h

Konkurs za nagradu "Đura Jakšić"

16:40h

Dodeljene američke muzičke nagrade Gremi

16:48h

Najavljena premijera filma "Život i dela besmrtnoga vožda Karađorđa"

16:55h

Izložba Milana Tepavca u galeriji "Haos"

17:03h

Druga Beovizija i izbor za pesmu Evrovizije u Centru "Sava"

17:11h

Izložba fotografija: Francuska arhitektura

   


     


FastCounter by LinkExchange