[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Radivoje Milojević

Oštre polemike stručnjaka i nadležnih o načinu rešavanja problema grejanja Kliničkog centra Srbije

Da skuplje grejanje
bude i rentabilnije

Jedni su za povoljan kredit od SB i nova postrojenja, a stručnjaci Beogradskih elektrana tvrde da je to - bacanje para

BEOGRAD - Zahvaljujući najavljenom kreditu Svetske banke od oko 11 miliona američkih dolara, grejanje na mazut, ugalj i lož ulje moglo bi da postane prošlost Kliničkog centra Srbije već 2006. godine. U više navrata bilo je pokušaja da se reši problem grejanja u ovoj, jednoj od značajnijih ustanova srpskog zdravstva, ali kako je zdravstvo samo po sebi zapušteno, u ovoj oblasti su dosad prioriteti, ipak, bili oprema i zapušteni objekti.

Kredit, doduše, još nije potpisan i odluku o tome da li će biti prihvaćen trebalo bi doneti do sredine marta. A u pitanju je kredit sa rokom otplate od 20 godina, grejs periodom deset godina i kamatom od 0,75 odsto na godišnjem nivou.

Stručnjaci Ministarstva za energetiku i Kliničkog centra Srbije najavili su da bi ovim novcem u okviru Kliničkog centra Srbije bilo izgrađeno novo postrojenje, odnosno centralna kotlarnica na gas, zatim obnovljena kompletna oprema, a novi sistem bi bio daleko efikasniji od postojećeg.

Ekološki opravdano

Kad je zagađenje u pitanju, Branislav Božović, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, smatra da je izgradnja kotlarnice na gas ekološki opravdana, jer je postojeći sistem grejanja na mazut u Kliničkom centru prava katastrofa.

Ovo je potpuno novi momenat u priči o grejanju Kliničkog centra, jer je još davno najavljeno da će ta ustanova biti priključena na daljinski sistem grejanja, odnosno na sistem Beogradskih elektrana. Za ovakav projekat trebalo bi samo da se izgradi priključni toplovod dužine 300 metara, jer već postoji magistrala šest u koju su uložena značajna finansijska sredstva, upravo s namerom da KCS bude najveći potrošač za priključenje (oko 30 odsto kapaciteta magistrale).

- Ovo će biti još jedna od naših hiljadu promašenih investicija, jer je glupo davati pare za izgradnju novog izvora ako već imamo izgrađenu infrastrukturu za priključenje KCS na već postojeći izvor - komentariše za "Glas" Radivoje Milojević, inženjer mašinstva, zamenik predsednika Jugoslovenskog centra za energetsku efikasnost, a inače inicijator projekta priključenja KCS na Beogradske elektrane.

I u Beogradskim elektranama smatraju da je izgradnja novog postrojenja bacanje para, kada već postoji infrastruktura za jednu varijanta. Opet se, kažu, kao i obično desilo da se izađe u susret onome ko novac daje.

Gradu svejedno

Bojan Stanojević, potpredsednik gradske vlade, izjavio je za "Glas" da grad podržava projekat izgradnje nove energane, jer je to dva puta jeftinije i više odgovara specifičnostima sistema Kliničkog centra.
- Što se tiče priključenja na Beogradske elektrane, to i nije baš tako jednostavno. Što se nas (Grada) tiče, potpuno nam je svejedno da li će se raditi jedan ili drugi projekat, ali ako je Svetska banka procenila da je isplativija izgradnja novog postrojenja, mi ćemo to da podržimo - rekao je Stanojević.

Projekat kojim je rukovodio Milojević započet je u saradnji sa Stručnom službom KCS još 2001. godine. Vrednost investicije ocenjena je na deset miliona dolara, a na inicijativu direktora Kancelarije UN, prva faza ovog programa uvrštena je u spisak prioritetnih programa humanitarne pomoći koje treba realizovati do marta 2002. I program je uvršten u spisak projekata za Donatorsku konferenciju u Briselu.

Povezivanjem KCS na centralni toplifikacioni sistem, po njihovoj računici ("Tehnokonsaltinga" u kojoj Milojević radi kao konsultant), godišnja ušteda bila bi 1,1 milion dolara, a gašenjem kotlarnica bilo bi eliminisano zagađenje u ovoj zoni grada.

- Kao što je poznato, donatorska konferencija do danas nije održana, a Svetska banka ovaj program uvrštava u svoje prioritete. I ono što kasnije sledi jeste da Svetska banka angažuje "Energoprojekt" da uradi Studiju izvodljivosti koja na kraju daje kao najpovoljnije rešenje, izgradnju novog postrojenja. Priključenje na Beogradske elektrane ocenjuje se kao nerentabilno, pošto su BE tražile za priključenje osam miliona dolara - kaže Milojević, postavljajući pitanje kako će se sada isplatiti sredstva uložena u izgrađenu magistralu, kao i kako će se novi objekat uklopiti u urbanistički plan grada, s obzirom na to da nije eliminisano zagađenje od sagorelih gasova iz novog postrojenja.

Dr Ivan Jekić, savetnik direktora KCS, kao i stručnjaci iz Ministarstva energetike tvrde da je novo rešenje efikasnije jer bi njime bili obezbeđeni i dodatna električna energija kao i tehnička para za specijalne potrebe određenih bolnica, a Beogradske elektrane daju energiju samo tokom pola godine. Kako kaže dr Jekić, opravdanje za ovo rešenje je i to što bi zahvaljujući ovom sistemu grejanje bilo obezbeđeno i za 15.000 domaćinstava Savskog venca i Vračara.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^dosije

16:32h

Sve parlamentarne stranke ispunile obavezu o prijavljivanju imovine

16:47h

Uoči obeležavanja Dana državnosti: Država bez simbola k'o čovek bez odela

16:54h

Oštre polemike stručnjaka i nadležnih o problemu grejanja Kliničkog centra Srbije

   


     


FastCounter by LinkExchange