[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto
Iznajmljena vila u Krunskoj u
kojoj je središte DS-a

Sve parlamentarne stranke ispunile obavezu o prijavljivanju imovine

Najviše ima SPS, ali

nemaju za struju

Većina stranaka u iznajmljenim prostorijama, prijavljuju se nameštaj, faksovi, telefoni… Prihod iz budžeta za poslanike od 50.000 do 120.000 evra

Po Zakonu o finansiranju političkih partija, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, sve stranke, parlamentarne i vanparlamentarne, bile su dužne da do 26. januara prijave svu pokretnu i nepokretnu imovinu. Imovinsko stanje partije je trebalo da predaju skupštinskom Odboru za finansije, ali je od blizu 300 registrovanih stranaka, samo oko tridesetak to i učinilo. Svoju obavezu, kako je potvrđeno, ispunile su sve partije koje će učestvovati u radu novog parlamenta.

Foto
U Knez Mihajlovoj se
smestio SPO

Prema nekim procenama "najbogatija" stranka je Socijalistička partija Srbije. Ona se, podsetimo, krajem devedesetih godina proglasila legitimnim naslednikom nekadašnjeg Saveza komunista, te je tako nasledila svu imovinu koju su posedovali komunisti. Zoran Anđelković, generalni sekretar socijalista, potvrdio je da je ta partija predala spisak imovine za koju poseduje dokumentaciju, ali je dodao i da to nije lak proces, jer ima različitih struktura, jedan deo je nasleđen, drugi se uzima pod zakup. Prema njegovim rečima, u izveštaju je evidentirano nekoliko zgrada i kancelarija širom Srbije.

- Reč je o objektima i prostorijama koji su kupljeni ili nasleđeni od Saveza komunista, a najveća zgrada je sedište Gradskog odbora SPS na Studentskom trgu u Beogradu - 1.500 kvadrata. To je naše i to je čisto. Međutim, nismo znali kako da navedemo bivšu zgradu društveno političkih organizacija na Ušću, poznatija kao "CK", jer se oko toga vodi sudski spor, a ročište se ne zakazuje - izjavio je generalni sekretar SPS, dodajući da i problem postoji, jer 70 odsto objekata nije uvedeno u zemljišne knjige. Prema njegovim rečima, socijalisti nemaju nikakvo zemljište u vlasništvu, a od pokretne imovine prijavili su tri "opel omege", stare po petnaest godina i nekoliko "jugića".

Na pitanje koliko imaju para na računu SPS, Anđelković kaže da im je račun blokiran zbog neizmirenih računa za struju, grejanje…On priznaje i da ne zna koliki je dug trenutno, ali zna da su, kada je došao za generalnog sekretara, bili u "minusu" preko 10 miliona dinara.

Foto
Studentski trg:
SPS-ovci nasledili
bogate komuniste

Za razliku od socijalista, stranka Velimira Ilića, kako tvrdi generalni sekretar Dragan Jovanović, nema u svom vlasništvu nijednu zgradu, niti bilo kakve prostorije i zemljište. Jovanović je potvrdio da je sve uredno popisano i da je imovinski karton predat nadležnom odboru.

- U izveštaju je navedeno sve što imamo, sitan inventar - kompjuteri, stolice, faksovi, telefoni… - rekao je generalni sekretar Nove Srbije, naglašavajući da je sav prostor koji stranka koristi pod zakupom. Prema njegovim rečima, celokupna imovina Nove Srbije procenjuje se na oko 600 hiljada dinara. On se požalio i da im država još nije uplatila sredstva potrošena u predizbornoj kampanji.

Zakonsku obavezu ispunio je i Srpski pokret obnove. Prema nezvaničnim informacijama, imovina partije Vuka Draškovića procenjuje se na oko 11 miliona dinara. U vlasništvu te stranke, kako se saznaje, nalazi se i kompleks objekata na Ravnoj gori sa ravnogorskim domom, spomenikom i crkvom. Imovinski karton Draškovićeve stranke ne razlikuje se mnogo od ostalih, uglavnom se na spisku nalazi pokretna imovina koje imaju sve partije - kompjuteri, telefoni…

Demokratska stranka prijavila je imovinu vrednu 16.403.012. Demokrate su, inače, podstanari, sedište im je u Krunskoj ulici u Beogradu i za kiriju mesečno izdvajaju 198.000 dinara. Kažu da su od pokretne imovine prijavili skenere, kompjutere, kamere, erkondišne i nameštaj. Na bankovnom računu stranka ima 1.700.000 dinara uplaćenih iz budžeta na ime sredstava potrošenih u predizbornoj kampanji.

Foto
Zgrada Magistrata u
kojoj stoluju radikali

Po novom zakonu DS bi trebalo da dobije i 50.000 evra mesečno kao parlamentarna stranka, što uz članarinu pokriva redovne troškove stranke. Pored toga, stranka ima 130.000 članova, a članarina se određuje zavisno od funkcije koju član obavlja. Primera radi, poslanici DS u Skupštini izdvajaju pet odsto mesečno od svojih ukupnih primanja.

Što se tiče Srpske radikalne stranke ona je i dalje podstanar u zgradi Starog magistrata u Zemunu, na osnovu dugoročnog zakupa na 30 godina. Međutim, ne isključuje se mogućnost da radikali uskoro ostanu bez krova nad glavom, jer je ugovor o zakupu predmet sporenja sa opštinskim vlastima.

Napravljen je kompletan popis imovine koju čine kancelarijski nameštaj, tri "jugića", telefoni i kompjuteri u svim opštinskim odborima u Srbiji. Imovina SRS , prema nekim procenama, vredi blizu 13 miliona dinara. Međutim, zamenik predsednika stranke izjavio je da je otpis veliki, pošto je reč starom nameštaju, te je stoga vrednost imovine nešto malo manja od dva i po miliona dinara.

Predsednik Izvršnog odbora SRS Dragan Todorović potvrdio je i da SRS u svom vlasništvu ima jednu zgradu u Valjevu. On je napomenuo i da ne zna da li se u imovinskom kartonu našao i džip marke "čiroki", koji im je policija, kako je rekao "protivzakonito" oduzela još 2001. godine.

Kazne do milion dinara

Stranka koja ne bude prijavila svu imovinu biće kažnjena sa 200 do milion dinara, a ako se dokaže i krivična odgovornost može da ostane bez sredstava iz budžeta za narednu godinu. Prema novom Zakonu novac iz budžeta dobijaće samo stranke koje učestvuju u radu parlamenta. Prema Pravilniku, u evidenciju imovine ulaze građevinski objekti, zemljište i poslovni prostor, oprema, ostala osnovna sredstva za rad, imovina u zalihama, novčana sredstva, žiro i tekući računi, blagajna, hartije od vrednosti. Takođe, neophodno je i da se naglasi poreklo imovine - da li je kupljena, nasleđena, poklonjena, prilog ili poklon.

Todorović je potvrdio da SRS još nije dobila sredstva namenjena za prethodnu predizbornu kampanju i da su zbog toga bili "primorani" da podnesu krivičnu prijavu protiv Božidara Đelića, odlazećeg ministra za finansije. Po novom zakonu o finansiranju stranaka, procenjuje se da bi SRS-u na osnovu broja poslanika iz republičkog budžeta trebalo da pripadne oko 120.000 evra mesečno.

I Koštuničina stranka je dostavila imovinsku kartu Skupštini Srbije, a reč je uglavnom o pokretnoj imovini kojom stranka raspolaže. Inače, većina gradskih i mesnih odbora stranke širom Srbije smeštena je u iznajmljenim prostorijama, a pod kiriju su uzeli i prostorije u Pariskoj ulici u Beogradu. Predsednik Reformista Vojvodine i potpredsednik Vlade Srbije Miodrag Isakov, takođe, je prijavio imovinu svoje stranke, odnosno vlasništvo njenih 44 odbora. Imovina partije je procenjena na oko 65 hiljada dinara. Na računu u banci partija je do kraja prošle godine raspolagala sa 82 hiljade dinara.

Po zakonu je postupila i Čovićeva Demokratska alternativa. Oni očekuju i od drugih stranaka da slično postupe, a kako kažu, nemaju razloga da kriju informacije o imovini kojom raspolažu. Zakonsku obavezu, kako nam je potvrđeno, ispunila je i partija Dušana Mihajlovića - Liberali Srbije. Pravilnik o evidentiranju priloga i imovine političkih partija, propisalo je Republičko ministarstvo za finansije, a u njemu se nalaze sva pravila o tome kako da stranke podnesu izveštaje o prilozima, imovini, kao i sredstvima koje poseduju i troše tokom predizborne kampanje.

Sve stranke, takođe, su bile dužne da izveštaje objave u Službenom glasniku Srbije sa mišljenjem ovlašćenog revizora, pa tek onda proslede Odboru za finansije Skupštine Srbije.

Ispario amandman

Božidar Đelić, ministar finansija u Vladi Srbije, izjavio je da je tačno da je jedan deo Zakona o finansiranju političkih partija izmenjen, da on ne zna kada je i zašto došlo do toga, ali da pretpostavlja da amandman koji je uložen u Skupštini Srbije nije bio potpun.
- Uporedno pravo pokazuje da nadzor treba da vrši stalna institucija u kojoj se nalaze predstavnici pozicije i opozicije - objašnjava Đelić. Prema njegovim rečima, u Nacrtu zakona koji je Vlada prosledila Skupštini na usvajanje bilo je predviđeno da nadzor vrši Odbor za finansije. Međutim, Lejla Ruždić, poslanik DC-a, podnela je amandman na Zakon, a po njemu bi kontrolu trebalo da obavlja Republička izborna komisija. Amandman je prihvaćen, ali se u Službenom glasniku pojavila prva verzija što je ingerencije vratilo Odboru za finansije. Đelić objašnjava i da su u međuvremenu stigle izvesne donacije iz Oebsa i Evropske unije kako bi bio ojačan rad RIK-a.
- Mislim da ne bi bilo loše da u narednih nekoliko meseci ta odgovornost bude data RIK-u, jer je pitanje koliko Odbor za finansije može da bud objektivan pošto u njemu sede predstavnici političkih partija - rekao je srpski ministar finansija i podsetio da će stranke ubuduće dobijati tri puta više sredstava iz budžeta, nego do sada. Prema njegovim rečima, to je veoma važno jer će stranke s manje grča da traže sponzore. Zakon o finansiranju stranaka ne predviđa anonimne donatore i striktno je određeno iznos koji pravna i fizička lica mogu da poklone. Odlazeći ministar finansija u Vladi Srbije ocenio je i da je za tekuću godinu srpskim partijama sasvim dovoljna milijarda dinara, što iz privatnih što iz državnih sredstava.


Rada Nikolić


vesti po rubrikama

^dosije

16:32h

Sve parlamentarne stranke ispunile obavezu o prijavljivanju imovine

16:47h

Uoči obeležavanja Dana državnosti: Država bez simbola k'o čovek bez odela

16:54h

Oštre polemike stručnjaka i nadležnih o problemu grejanja Kliničkog centra Srbije

   


     


FastCounter by LinkExchange