[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čudni običaji u italijanskom gradu Kapeni na Svetog Antonija

Dan kad i dvogodišnjaci puše

Uobičajeno je videti kako majke teraju decu da povuku dim

Simon ima devet godina. Subotu, 17. januar, proveo je igrajući fudbal i pušeći cigarete, kao i većina njegovih drugara. Njemu fali sedam godina da bi mogao sam da kupuje cigarete, ali nema problema: roditelji mu kupuju. U blizini se nalazi jedna majka koja nagovara svog dvogodišnjeg sina Agostina da povuče koji dim. Dečak nije baš oduševljen. Sve ovo događa se u Kapeni, srednjevekovnom gradiću koji se nalazi severno od Rima. Izgleda kao da u ove zabačene krajeve kampanje protiv pušenja još nisu stigle.

Svake godine širom Italije pali se vatra u čast Svetog Antonija, kada se i blagosiljaju životinje, radi prosperiteta u godini koja dolazi. Ali dok se u Italiji uvodi zabrana pušenja u barovima i restoranima, u ovom gradiću na upaljenoj vatri građani pale cigarete i lule.

Najrevnosniji učesnici ovakvog proslavljanja su deca. I u zvaničnoj brošuri o ovom gradiću piše kako je neobično videti čak i decu kako čitav dan idu sa upaljenim cigaretama u ustima. Neke žene samo radi ovog običaja dolaze sa decom tog dana u Kapenu. Rozalba je svoju decu počela da dovodi kad su imali godinu dana. Ona kaže kako oni ne znaju da puše kako treba i da su se u početku zagrcavali i gušili. Ona se smeje i ne brine se da će decu ovako "navući" na cigarete. Devetogodišnji Emanuel ponosno je izjavio da ne puši ni na dan Svetog Antonija, jer pušenje nije zdravo. S druge strane, njegov drug Tankredi toga dana pomaže pri jutarnjoj misi i posle uživa u cigaretama.

Gradonačelnik Kapene nalazi se u nezgodnom položaju, jer on je i lokalni lekar i nepušač. On se ne slaže sa ovakvim proslavljanjem sveca zbog davanja lošeg primera.

Običaj je u Kapeni počeo pre više stotina godina bezazlenim pušenjem ruzmarina. Neki su ostali verni tradiciji, ali mnogi su se modernizovali i prešli na cigarete. Gradonačelnik kaže da se ulažu napori na odvraćanju dece od učešća u "tradiciji". Ove godine je prvi put pored vatre postavljen natpis koji roditeljima preporučuje da deci umesto cigareta daju slatkiše. Retko koje dete je ove godine "pušilo" čokoladne cigarete, mnogi su jednostavno ignorisali natpis.

Najzanimljivija je činjenica da je ovakva proslava do skora bila nepoznata ostatku sveta i da su se Lige za borbu protiv pušenja i raka tek sad oglasile.

S. I.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Minhauzenov poremećaj ili "falsifikovanje bolesti" zbunjuje lekare u Srbiji i širom sveta

15:45h

Koji su sve automobili završili na "Forbsovoj" listi najgorih kola svih vremena

16:03h

Planina Rogozna kod Novog Pazara prebogata plemenitim metalima, ali to nikoga ne interesuje

16:31h

Čudni običaji u italijanskom gradu Kapeni na Svetog Antonija

   
 


     


FastCounter by LinkExchange