[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 30. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stranke demokratskog bloka sinoć na korak od rešenja

Načelan dogovor
o zajdeničkoj Vladi

Bez sporazuma o predsedniku skupštine. I dalje razlika u redosledu poteza - DSS, G17 plus i SPO - NS traže da se izabere predsednik Skupštine pa nova Vlada, DS predlaže da to bude "u paketu"

BEOGRAD (Beta, FoNet) - Predstavnici stranaka demokratskog bloka postigli su sinoć načelan dogovor o formiranju zajedničke vlade, ali nije izvesno da li će do toga doći, kao ni da li će danas biti izabran predsednik skupštine.

Sve stranke demokratskog bloka, osim Demokratske stranke, potpisale su sporazum koji podrazumeva da potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin danas bude izabran za predsednika parlamenta, a da potom počnu razgovori o programskoj vladi sve četiri demokratske liste, kao i o konstituisanju vlasti na svim ostalim nivoima.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je dogovoren početak pregovora o formiranju vlade četiri liste demokratskog bloka, ali da još nije izvesno da li će danas biti izabran predsednik Skupštine Srbije.

SPS uzdržana

Predsednik GO SPS Ivica Dačić izjavio je juče da će njihovi poslanici biti uzdržani prilikom glasanja za izbor predsednika ukoliko ne bude postignut čvrst dogovor stranaka oko raspodele funkcija. Dačić je novinarima rekao da bi predstavnici stranaka trebalo da se dogovore ko će imati predsednika parlamenta, ko potpredsednike, kao i predsednike skupštinskih odbora i njihove zamenike. On je demantovao informacije da su predstavnici SPS-a razgovarali sa DSS-om o podršci njihovom kandidatu za predsednika Skupštine Draganu Maršićaninu.

Maksimalan kompromis

Lider G17 plus Miroljub Labus rekao je da su DSS, G17 plus i koalicija SPO-NS potpisali dokument - koalicioni sporazum o formiranju programske vlade sve četiri liste u kome se navodi kako će korak po korak da reše pitanje konstituisanja svih institucija i u Srbiji i u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore i da se čeka odgovor Demokratske stranke, koja ga nije potpisala. "Smatramo da je potrebno da se danas izabere predsednik parlamenta i da se podrži Maršićanin. Očekujemo danas pre podne da lista DS odgovori na ponudu. Ovo je maksimalan kompromis koji vodi ka formiranju vlade i u Srbiji i na svim drugim nivoima", rekao je Labus. On je naglasio da ne sme da se odugovlači sa formiranjem institucija, jer zemlja trpi velike ekonomske, političke i diplomatske štete zato što nema nijednu instituciju.

On je za Televiziju B92 precizirao da to ne znači da dogovora oko izbora predsednika Skupštine neće biti do današnje sednice parlamenta. Koštunica je rekao da je dogovoreno da se počne i sa pregovorima oko formiranja vlade četiri liste demokratska bloka. Prema njegovim rečima, potrebno je da Skupština Srbije dobije predsednika i počne da radi odmah, jer bi pregovori o vladi mogli da potraju izvesno vreme. Kada pregovori o formiranju vlade budu gotovi, mesto predsednika parlamenta treba da preuzme predstavnik liste DS, dodao je.

Predsednik DSS rekao je da će u novoj vladi biti mesta i za pripadnike manjina koje nisu ušle u parlament Srbije, kao i da u njoj može biti mesta za predstavnika dijaspore.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Zoran Živković izjavio je da razgovori napreduju, da su sve četiri liste spremne da se formira zajednička programska vlada i da su se dogovorili da predsednik Skupštine bude iz Demokratske stranke, a premijer iz Demokratske stranke Srbije.

"Postoji razlika u dinamici rada. Naš predlog je da sačekamo sa izborom predsednika Skupštine, dok se ne dogovorimo oko vlade, pre svega oko njenog programa i sastava. Moja je procena da to bude za pet, šesta dana, dok neki procenjuju da bi to bilo za deset dana ili možda dve nedelje, a da se posle toga izabere predsednik Skupštine i potpredsednici. Predsednik bi istog dana dao mandataru mandat da sastavi novu vladu i već istog dana ili sutradan mogli bismo da imamo izbor premijera i vlade", naglasio je Živković.

On je naveo, da je predlog drugih stranaka da se danas odmah izabere privremeni predsednik parlamenta iz DSS i potpredsednici, od kojih bi jedan bio privremeni iz DS, kao i da započnu razgovori oko formiranja vlade. Posle formiranja vlade trebalo bi da predsednik iz DSS podnese ostavku i da bude izabran predsednik iz DS, dok bi potpredsednik iz DS to mesto ustupio DSS. "Mi smo se od početka zalagali za paket.

Najveći nedostatak u ponuđenom sporazumu je što ne piše kakav će program da sprovodi ta vlada i zbog toga ne želimo da ulazimo u formiranje institucija", rekao je Živković i naglasio da ne može da kaže da će danas biti izabran predsednik parlamenta.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Sledeće nedelje godinu dana od usvajanja Ustavne povelje SCG

17:20h

Mnoge afere u Srbiji nisu otkrivene do kraja

17:30h

Vlada juče raspravljala o Nacionalnoj štedionici

17:40h

Stranke demokratskog bloka sinoć na korak od rešenja

17:45h

Boško Ristić: Simonović ne može da rasprše izbore

17:55h

Dan Vorks o situaciji u Srbiji

18:00h

Nikolić: Pop-Lazić predsednik skupštine do nove većine

23:30h

Dinkić odbacio optužbe

 


     


FastCounter by LinkExchange