[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 30. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sledeće nedelje godinu dana od usvajanja Ustavne povelje SCG

Državna zajdenica
bez suda, himne…

BEOGRAD - Poslanici oba veća Skupštine SRJ usvojili su 4. februra prošle godine, posle deset meseci rada Ustavne komisije, Povelju državne zajednice SCG i Zakon o njenom sprovođenju. Time je prestala da postoji Jugoslavija, a zaživela državna zajednica. Povelja i Zakon usvojeni su 27. januara u Skupštini Srbije, a samo dva dana kasnije i u crnogorskom parlamentu. Dragoljub Mićunović, predsednik Veća građana, po usvajanju Povelje rekao je, da "je doneta važna odluka kojom se zaustavlja proces deljenja na ovom prostoru" i izrazio nadu da će građani u naredne tri godine zaboraviti šta je to referendum.

I predsednik Veća republika Srđa Božović izrazio je zadovoljstvo usvajanjem ovih dokumenata, ocenjujući da je proglašenjem stvorena šansa i perspektiva za novi početak državnog života Srbije i Crne Gore. Međutim, Vladan Batić, savezni poslanik iz DHSS, rekao je da nova zajednica nema šanse da profunkcioniše kao ozbiljna država i čini se da je bio u pravu. Iako je bilo predviđeno da se krene punom parom, do toga nije došlo. Za godinu dana gotovo da ništa nije urađeno, a najveći problem uglavnom bio je da se okupe poslanici.

Tokom 2003. godine poslanici SCG radili su tek nešto više od dvadesetak dana i za to vreme usvojeno je tridesetak zakona, Akcioni plan o harmonizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore, Deklaracija o Kosmetu i ratifikovano nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora. Na poslednjem zasedanju u 2003. ratifikovana je Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i konvencija o sprečavanju torture, ali je tada i propao kredit od 200 miliona evra.

Trebalo je da razdvojimo

Funkcioneri crnogorskih vladajućih partija, DPS i SDP, Miodrag Vuković i Boro Banović su za Radio Crne Gore rekli da bi bilo bolje da su Crna Gora i Srbija ranije krenule odvojeno na putu ka evropskim integracijama. Potpredsednik opozicione SNS Goran Danilović izjavio je da "zajednička država treba da opstane, jer to želi velika većina građana".

Imajući vidu šta je sve trebalo da se uradi, čini se da državna zajednica ni posle godinu dana nije uspela da zaživi. Nema suda, ustavi Srbije i Crne Gore nisu usklađeni sa Poveljom, nema grba, zastave, još se peva stara himna…

Crnogorski premijer Milo Đukanović priznao je da je prva godina u primeni Povelje dobrim delom izgubljena zbog, kako je rekao, teških pokušaja harmonizacije ekonomskih sistema dve različite države, ali i da su splasnule tenzije na relaciji Srbija - Crna Gora.

On je, prenosi Beta, ocenio da postoji "racionalnije rešenje" od Povelje i, ako to bude shvaćeno i u Srbiji, Crna Gora će ga zajedno sa njom ponuditi EU. Srđan Sikimić iz DA, koji je učestvovao u izradi Povelje, kaže za "Glas", da je očigledno da su se odnosi koji su postojali tokom izrade ovog dokumenta nastavili i u parlamentu, jer nije postignuta saglasnost oko nekih pitanja. On napominje da je Povelja prekršena u startu pri izboru Saveta ministara.

- Oni koji su sačinili tekst na samom početku su ga prekršili i pokazali da ne žele da primene taj dokument. Nije izabran sud SCG u čijoj je nadležnosti ocena ustavnosti propisa i zakonitosti akata koje donosti parlament - rekao je Sikimić i naglasio da je nekome u interesu da ne postoji kontrola. Govoreći o jednogodišnjoj primeni Povelje, Zoran Lutovac jedan od konsultanata pri izradi tog dokumenta, ocenio je da je urađeno manje, nego što je trebalo i moglo. Razlog je, kako kaže Lutovac, "što smo napravili specifičnu zajednicu i što smo imali tešku godinu u kojoj je ubijen premijer Đinđić, uvedeno vanredno stanje…" On je istakao i da je za sprovođenje tog dokumenta potrebna "dobra politička volja, kao i da Povelja dosad nije uspela da od Srbije i Crne Gore napravi funkcionalnu državu".

L. Čolić - R. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Sledeće nedelje godinu dana od usvajanja Ustavne povelje SCG

17:20h

Mnoge afere u Srbiji nisu otkrivene do kraja

17:30h

Vlada juče raspravljala o Nacionalnoj štedionici

17:40h

Stranke demokratskog bloka sinoć na korak od rešenja

17:45h

Boško Ristić: Simonović ne može da rasprše izbore

17:55h

Dan Vorks o situaciji u Srbiji

18:00h

Nikolić: Pop-Lazić predsednik skupštine do nove većine

23:30h

Dinkić odbacio optužbe

 


     


FastCounter by LinkExchange