[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 30. 1. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prekinuto suđenje "veterničkog grupi"zbog zahteva odbrane za izuzećem sudskog Veća

"Đura mutavi je

mentalno oboleo"

... tvrde branioci za krunskog svedoka optužbe navodeći da se Miladin Suvajdžić lečio od narkomanije i epilepsije

BEOGRAD - Suđenje "veterničkoj grupi" optuženoj za preprodaju droge, prekinuto je juče u Specijalnom sudu jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog Veća i predsednika Okružnog suda nakon što je odbijen njihov predlog za neuropsihijatrijskim veštačenjem svedoka optužbe Miladina Suvajdžića-Đure Mutavog za koga su izjavili da je nesposoban da svedoči jer je mentalno oboleo.

Kao prilog svojim tvrdnjama, branioci prvookrivljenog Nenada Opačića i ostale osmorice optuženih, dostavili su sudu lekarske izveštaje iz 2000. i 2001. godine iz kojih se, kako su rekli, vidi da Suvajdžić lečio od narkomanije, epilepsije, "zbog čega ima paranoidne i suicidne ideje i ne može normalno da rasuđuje". Odbrana je zamerila specijalnom tužiocu na dodeljivanju statusa svedoka-saradnika Miladinu Suvajdžiću "koji će da presuđuje u svim sudskim procesima jer je reč o čoveku koji je ubio 17 ljudi pa samim tim predstavlja opasnost i za prisutne u sudnici".

"Mutavi tri puta video Šiptara"

Advokat Ilija Radulović, branilac Nenada Opačića, izjavio je da je ceo proces "politička montaža", u kojoj se okrivljenima podmeću dokazi pomoću Suvajdžića, koji je Dušana Spasojevića Šiptara "video samo tri puta u životu". "Suvajdžić mog klijenta optužuje na osnovu nekih njegovih navodnih saznanja od Spasojevića, a ustvari on se samo viđao sa Milošom Spasojevićem zvanim Baron", rekao je Radulović.

Posle većanja, sudija Dušan Vojnović odbacio je njihov zahtev uz obrazloženje da su im lekari Okružnog zatvora juče saopštili da je Suvjadžić zdravstveno sposoban da prati suđenje. Sudija Vojnović je pročitao i izveštaj neuropsihijatrijskog veštačenja od 23. jula prošle godine, za koji je rekao da je "vremenski svežiji" od onog kojeg ima odbrana, a u kojem se navodi da Suvajdžić nije duševno poremećen, da nije narkomanski ovisnik kao i da nije sklon patološkoj lažljivosti. Sudija je rekao i da je o psihičkom statusu Suvajdžića još navedeno da ima poremećen ritam govora i da su mu intelektualni kapaciteti u granicima normale.

Branioci su posle toga zatražili saslušanje trojice lekara koji su sačinili izveštaj, rekavši da ono ima karakter veštačenja zbog čega se i oni moraju izjasniti na glavnom pretresu. Zamenik specijalnog tužioca Dimitrije Popov usprotivio se njihovom predlogu ističući da su ispunjeni svi zakonski uslovi za saslušanje Suvajdžića.

Kada je Veće odbilo i ovaj njihov predlog odbilo kao neosnovan, odbrana je zatražila njegovo izuzeće o čemu će se izjasniti Vrhovni sud Srbije. Branioci su stav sudskog Veća ocenili pristrasnim navodeći da su na taj način onemogućeni u pripremanju odbrane.

D. ĆURUVIJA


vesti po rubrikama

^hronika

17:55h

Prekinuto suđenje "veterničkog grupi"zbog zahteva odbrane za izuzećem sudskog Veća

18:03h

Ubistvo i pokušaj samoubistva u Ravnoj Dubravi

18:14h

Presuda suda u Ankoni: Vukašin Maraš oslobođen optužbi

18:23h

Niš: Uhapšene ubice Igora Todorovića

18:31h

Suđenje za klevetu po tužbi Ceptera

18:40h

Opljačkana filijala Rajfajzen banke u Novom Sadu

18:48h

Mirko Vojnović u kritičnom stanju

18:53h

Zahtev za izručenje Rašitija podnet pre nedelju dana

19:01h

Dr Milan Zarubica izjavio: "Đinđić je tražio da se učlanim u DS"

19:13h

Umalo tragedija u kragujevačkom noćnom klubu

19:22h

Novi detalji o tragediji u Žitorađi

 


     


FastCounter by LinkExchange