[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predstavnici Narodne inicijative juče u Narodnoj skupštini

Svakom poslaniku
po jedno pismo

A u pismima piše: Donesite zakone koji će označiti konačni raskid s totalitarizmom

BEOGRAD - Predstavnici Narodne inicijative predali su juče ujutru u pisarnici Narodne skupštine Srbije 250 pisama za 250 novoizabranih narodnih poslanika u kojima ih podsećaju da su kao ovlašćeni predlagač na osnovu 100.000 potpisa podrške građana - birača i na osnovu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, podneli Skupštini dva predloga zakona. Prvi je predlog zakona o privremenoj zabrani raspolaganja određenom imovinom koji se odnosi na imovinu oduzetu po osnovu velikog broja propisa počev od 1945. godine, a među kojima su najpoznatiji ozloglašeni komunistički zakoni o nacionalizaciji i konfiskaciji. Drugi je predlog zakona o povraćaju oduzete imovine i obeštećenju.

Predstavnici Narodne inicijative ističu da su analizirajući programe i ciljeve svih koji će činiti sastav novog parlamenta utvrdili da postoji nekoliko suštinskih stvari koje su apsolutno svi zagovarali. To su borba protiv kriminala, suzbijanje korupcije, veće investicije, usklađivanje Ustava, pravna sigurnost, bilji standard stanovništva, očuvanje teritorijalne celovitosti, ekonomski prosperitet, zapošljavanje i mnoge druge pominjane ne smo u predizbornim sloganima, nego i non stop predstavljane u programima potencijalnih vlada za budućnost.

Mreža za restituciju

Mreža samostalnih udruženja građana za povraćaj oduzete imovine u Srbiji pod imenom Mreža za restituciju, obuhvata kako se navodi u saopštenju, dominantan broj organizovanih vlasnika oduzete imovine u većem delu Srbije koje će nastaviti u budućnosti da se isključivo zakonskim sredstvima bori za suštinske promene.

- Zadovoljno konstatujemo da je ostvarenje svih ovih ciljeva jedino moguće u slučaju najhitnijeg razmatranja i usvajanja zakona o povraćaju imovine svim građanima Srbije. Imajući to u vidu zakonski predlozi koje je podnela Narodna inicijativa predstavljaju istinski, iskreni i suštinski raskid sa totalitarnom prošlošću. Sve dok dve trećine stanovništva još jedva preživljava, stvaraju se uslovi za još veći kriminal, korupciju i potpuno siromaštvo. Ni na koji način ne želimo da saučestvujemo i međustranačkim, interesnim i drugim prepucavanjima.

Davanjem potpisa Narodnoj inicijativi pokazalo se da u svim strankama postoji veliki broj ljudi za koje dileme nema što se tiče elementarnih stvari. Međutim, pokazalo se da u mnogim strankama postoje pojedinci, čak i grupe kojima apsolutno nije blisko raskidanje sa totalitarnim načinom vladavine, otimačinom i siromaštvom. To su neki od razloga zašto je svih 250 pisama predato pojedinačno svim poslanicima - ističe se u saopštenju Narodne inicijative - Mreže za restituciju.

Predstavnici Narodne inicijative ističu da poslanici moraju da imaju ne samo privilegije nakon izbora nego i odgovornost za činjenje i ne činjenje. Uz to oni smatraju da nije vreme za odugovlačenje, izvrdavanje sistemskih promena, i stranačko prepucavanje i da Ustav i sistemski zakoni u najhitnijem roku treba da budu usvojeni, a prvi među njima kao temelj države upravo zakon o restituciji.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:14h

Predstavnici Narodne inicijative juče u Narodnoj skupštini

16:22h

Sudski proces protiv vladike Pahomija pretvoren u "sagu o izuzeću"

16:30h

Zaječarska porodica Burdak naplatila deo oduzete dedovine

16:41h

Stipendije iz Amerike

16:50h

Patolog dr Vujadin Otašević izneo nove podatke o slučaju Račak

16:58h

U Pančevu obeležen Dan i slava 72. Specijalne brigade VSCG

17:05h

Niš: Rukovodstvo niške Pivare demantovalo optužbe

 


     


FastCounter by LinkExchange