[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ivica Todorić, predsednik hrvatske kompanije "Agrokor", koja je kupila veliku beogradsku firmu

"Frikom" uskoro
donosi profit

Prošla poslovna godina završena sa malim gubitkom

BEOGRAD - Hrvatska kompanija "Agrokor", pre godinu dana, kupila je "Frikom" i postala većinski vlasnik ove domaće kompanije za proizvodnju sladoleda i smrznutog povrća. Pre nekoliko dana "Frikom" je potpisao ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i ravoj o zajmu na šest godina u iznosu od 13,1 milion evra. Pare će, kaže Ivica Todorić, predsednik "Agrokora" i UO "Frikoma", biti upotrebljene za unapređenje proizvodnih pogona, širenje maloprodajne mreže i sistema za navodnjavanje.

Kako je "Frikom" završio poslovnu godinu i koliko ćete još uložiti da bi podigli proizvodnju?
- Zaključno sa sledećom godinom u "Frikom" ćemo uložiti 45 miliona evra i on će postati najveća industrija sladoleda u Srbiji. Izbacili smo na tržište nove vrste sladoleda, evropskog standarda. Zadovoljni smo svim što se u "Frikomu" uradilo, iako ove godine nije bilo profita, a ne očekujemo ga ni naredne. Sada samo ulažemo i verujemo da će profit doći narednih godina. Godišnji saldo na računu je oko nule, tačnije postoji mali gubitak. I profit ćemo reinvestirati u "Frikom", ali ćemo obezbeđivati i nove investicije.

Veliki i u regionu

Na kom je mestu "Agrokor" u Hrvatskoj po snazi kapitala?
- Prošle godine promet je iznosio oko 1,5 milijardi dolara, zapošljavamo 11.000 radnika, ali je teško reći na kom smo mestu. Akcije "Agrokora" se još ne kotiraju na berzi, osim toga ima različitih analitičkih pristupa. U svakom slučaju "Agrokor" jeste jedna od najvećih regionalnih kompanija.

Priča se da "Frikom" više uvozi sladoleda, nego što izvozi?
- Tačno se zna koliko "Frikom" proizvodi sladoleda, a koliko uvozi. "Frikom" će drastično povećavati proizvodnju, ali i uvoziti, jer se ne isplati kupovati mašine za neke specijalne vrste sladoleda. Tako "čoko-maks" uvozi iz Španije. Domaće marke sladoleda su "rumenko", "šarenko" i slično i one će se izvoziti u Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu.

Da li će "Agrokor" u Srbiji kupovati još firmi?
- Nedavno smo kupili fabriku odlivaka i modela koja je radila u sastavu IMT. Platili smo je 6,5 miliona evra. Ona će nam služiti kao logistička podrška za proizvodnju opreme za distributivne trgovačke centre. Rzgovaramo sa partnerima u Srbiji o mogućnosti prodaje njihove robe u tim trgovačkim centrima.

Da li "Agrokor" interesuje "Knjaz Miloš?
- Naša poslovna filozofija je da velike komapnije, kao što su "Agrokor" ili "Knjaz Miloš", koje mogu opstati na domaćem kapitalu, treba da ostanu u domaćim rukama. Zato nećemo učestvovati u privatizaciji tog preduzeća, što ne znači da ne možemo naći zajednički interes u nekom poslu. Saradnja između Srbije i Hrvatske moguća je i na drugi način, pripremamo se da kupimo industriju mineralnih đubriva u Kutini, pa kada postanemo vlasnici, možemo izvoziti u Srbiju tu robu, a uvoziti pšenicu i kukuruz.

Bez straha

Da li Vas brine rizična politička situacija u Srbiji?
- Radili smo sa više zemalja dok su bile u tranziciji i govorim iz iskustva da svaki izbori donose nešto bolje, svi smo pametniji i vredniji, nezavisno da li dođu leve ili desne snage. U Mađarskoj su dolazili malo levi, malo desni i uvek je bilo bolje. U Hrvatskoj su došli, kažu, desni, ali su bolje primljeni u Evropi, nego prethodni levi. Svi u regiji sazrevaju.

Kada ste potpisali ugovor o kupovini "Frikoma" obećali ste da ćete uvoziti robu iz Srbije?
- Naši maloprodajni lanci to već rade, ne znam tačno šta sve kupuju, ali sigurno "nekst" sokove, čips, deo asortimana mesne industrije i deterdžente. To odlično ide. Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Hrvatske još nije potpisan, pa se naplaćuju carine, ali kada on stupi na snagu bićemo u boljoj poziciji. Očekujemo da ćemo u ovoj godini uvesti robe iz Srbije preko "Agrokora" za oko 40-50 miliona evra.

Da li je poslovanje srpskih i hrvatskih firmi opterećeno prošlošću?
- Postoji takvo shvatanje, nastalo nakon nekih ekscesa. Naše iskustvo je, međutim, izvanredno i više smo problema imali u okviru same industrije u Hrvatskoj. "Kraš" nas je napadao što kupujemo keks u Bosni, a kasnije je kupio tu firmu.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:43h

Ivica Todorić, predsednik hrvatske kompanije "Agrokor": Uskoro profit

16:51h

Tek poneka banka odobrava stambene kredite

16:58h

Privreda duguje EPS-u 12,3 a domaćinstva 15,2 milijarde dinara

   


     


FastCounter by LinkExchange