[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD ne vide korist od hapšenja Karadžića i Mladića

Čudno poređenje

Generalu Ratku Mladiću Amerikanac sličnog ranga, sada učesnik u trci za predsednika SAD, poklonio svoj pištolj, u znak poštovanja

LONDON (Beta) - SAD su bile brze kada je trebalo hvatati svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina, ali u hvatanju bivšeg lidera Bosanskih Srba Radovana Karadžića ne vide koristi, ocenjuje londonski Institut za izveštavanje o ratu i miru. Karadžić i Mladić "neuporedivo su važniji za sređivanje stanja u Bosni od Slobodana Miloševića", ističe se u komentaru i dodaje da oni svoja suđenja "neće moći da pretvore u šou program".

"Postoji šansa da će doktor K. (Karadžić) poneti lisice oko svojih članaka. Ali, to će se dogoditi samo u vašim snovima", navodi se u komentaru čiji je autor Ed Vulijami dopisnik listova "Gardijan" i "Obzerver". Jer, dodaje se, "postoji čitav svet razlika između masovnog ubice čije je hapšenje politička neophodnost u predstojećoj izbornoj kampanji u SAD, i masovnih ubica čije se nasilje prosulo po kutku sveta iz kojeg bi se Vašington najradije povukao".

Poštovanje

"Vesli Klark nije bio jedini. Svi su oni u Mladiću videli oficira i nekog sebi ravnog", ocenjuje Institut za izveštavanje o ratu i miru i navodi imena čelnika snaga UN u BiH, tokom rata u BiH - generala Žanvijea, Rouza, Smita...

Sadam Husein, Radovan Karadžić i Ratko Mladić imaju mnogo toga zajedničkog. Pre nego što su postali ratni zločinci sa poternica, Husein, Karadžić i Mladić su se "u velikoj meri gostili s istim tim zapadnim silama koje su ih kasnije gonile".

"Amerikanci ne vole da se sećaju da je u osamdesetim godinama Sadam bio 'naš čovek' u regionu. Poseta Donalda Ramsfelda Bagdadu, kako bi se Sadamom rukovao i od njega čuo ima li on kakvih potreba za obaveštajnim podacima i hemijskim oružjem, nije omiljena tema ministra za odbranu SAD ovih dana", piše u komentaru.

Ali, dodaje se prvobitne "drugarske" veze Karadžića i Mladića sa Zapadom bile su još toplije - velike sile su tri godine (tokom rata u Bosni) "večerale i ispijale vino sa Karadžićem".

U tekstu se navodi da je "masakr u Srebrenici izveden po naređenju i u prisustvu generala bosanskih Srba (Ratka Mladića), kojem je Amerikanac sličnog ranga, sada učesnik u trci za predsednika SAD, poklonio svoj pištolj, u znak poštovanja".


vesti po rubrikama

^balkan

16:31h

SAD ne vide korist od hapšenja Karadžića i Mladića

16:38h

Predizborna kampanja u Grčkoj ulazi u završnicu

16:45h

Lene: Opstanak demokratije u Srbiji uslov za stabilan Balkan

   


     


FastCounter by LinkExchange