[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Drugi pišu: Berliner cajtung

Nema interesa za
poginule Srbe

Uoči napada NATO na Jugoslaviju bilo je jasno "da su se mnoge vlade zainteresovale za verziju događaja u Račku prema kojoj je odgovorna bila samo srpska strana, rekla je Helena Ranta

Piše: Markus Bickel

SARAJEVO - Finski patolog Helena Ranta izrazila je nezadovoljstvo povodom rada haškog tribunala UN u slučaju takozvanog masakra u Račku. Tadašnji rukovodilac forenzičnog tima koji je EU poslala kako bi istražio događaje u kosovskom selu Račak u januaru 1999. godine, zamerila je tribunalu UN, u razgovoru za naš list, da se nedovoljno bavio indicijama koje su ukazivale na žestoke borbe između srpskih vojnika i albanskih boraca u noći između 15. i 16. januara 1999. godine na prostoru Račka.

Tragediju u ovom kosovskom selu, u kojoj je pre tačno pet godina poginulo više od 40 Albanaca, iskoristili su zapadni političari kako bi uverili javnost u neophodnost napada NATO na Jugoslaviju. Centralnu ulogu je odigrao američki diplomata Vilijem Voker. Šef kosovske misije Oebs je odmah okrivio Srbe da su u Račku ubili 45 nenaoružanih albanskih civila iz neposredne blizine. Srpska strana je odbacila ove optužbe i tvrdila je da se radi o borcima OVK poginulim u borbama. Fotografije nisu objavljene.

- ONA zna da su tada "u blizini Račka sahranjeni borci OVK", rekla je Ranta. "Ja sam, svojevremeno, dobila informacije koje dokazuju da je tamo ubijeno i više srpskih vojnika. Nažalost, nikad nećemo saznati tačan broj Srba koji su poginuli te noći". Treba "pitati tribunal zašto ne pokazuje interesovanje za njihov broj".

Helena Ranta je zamerila i to što, kada je reč o slučaju Račak, optužnica protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Miloševića sledi verziju događaja koju je ispričao Voker. "Kad ambasador Voker kaže da se u Račku desio masakr, onda ova izjava nema nikakvo pravno dejstvo. Ja sam još tada izjavljivala da su posmatrači Oebsa propustili neke korake koji se obično očekuju prilikom obezbeđivanja nekog mesta zločina: na primer, izolacija terena, zabrana pristupa neovlašćenim licima kao i prikupljanje dokaznog materijala".

Ranta je zatražila da se pored fotografija Oebsa sa lica mesta objave i slike još dvojice fotografa koje su snimljene nekoliko časova pre dolaska posmatrača Oebsa. Te slike su pokazivale "da je najmanje jedno telo naknadno pomereno - ovaj leš se na slikama Oebs ne vidi". Uoči početka napada NATO na Jugoslaviju bilo je jasno "da su se mnoge vlade zainteresovale za jednu verziju događaja u Račku prema kojoj je odgovorna bila samo srpska strana", rekla je Ranta. "Ovu verziju, međutim, ne bih mogla da vam potvrdim."

Ona je instrukcije dobila od nemačkog diplomate, ambasadora Paulsa. Predstavnik Nemačke koja je tada predsedavala EU je zamolio da pripremi pismeni stav. "Posle toga sam ovaj lični iskaz morala da pokažem Vilijemu Vokeru koji nije bio nimalo oduševljen onim što je pročitao". Ipak je odlučila da učestvuje na važnoj konferenciji za štampu 17. marta 1999. godine. "Tamo sam sedela pored nemačkog ambasadora u Beogradu Grubera i jednog finskog diplomate. Nadala sam se da će me ova dva gospodina podržati". To se, nažalost, nije dogodilo. "Imala sam osećaj da su me ostavili na cedilu", rekla je Ranta.

Većina medija je ovu konferenciju za novinare, kojom je dominirao Voker, shvatila kao potvrdu verzije o srpskom masakru nad albanskim civilima. Nekoliko dana kasnije su počeli vazdušni napadi NATO na Jugoslaviju.


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

Danica Marinković odgovara na optužbe Vilijama Vokera

17:30h

Čović: Račak je manipulacija

17:50h

Drugi pišu: Berliner cajtung

   


     


FastCounter by LinkExchange