[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danica Marinković odgovara na optužbe Vilijama Vokera

Sprečavali su me da

obavim posao u Račku

Istražni sudija Danica Marinković u potpunosti odbija Vokerove tvrdnje i kaže da su neistinite i potpuno proizvoljne

Nekadašnji šef Verifikacione misije OESCE-a na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker u intervjuu za "Glas javnosti" izneo je mnoge optužbe na račun srpskih vlasti, a posebno na rad i angažovanje u slučaju Račak istražnog sudije Okružnog suda Priština Danice Marinković. Pored ostalog, on navodi da je ona osoba koju ne biste voleli da sretnete, a kamoli da pozovete na kafu i da je potpuno politički opredeljena. Danica Marinković u potpunosti odbija Vokerove tvrdnje i kaže da su neistinite i potpuno proizvoljne.

- Gospodin Vilijam Voker je izneo niz netačnosti bar što se mene i mog angažovanja tiče. Prvo što je netačno u njegovoj izjavi je to da me je Slobodan Milošević imenovao za istražnog sudiju. Istina je jedino da u pravosuđu radim od 1975. godine, a od 1984. radim kao sudija, gde me je po Zakonu o sudijama imenovala Skupština Srbije. Od 1992. godine sam obavljala dužnost istražnog sudije.

Nisam pripadnik nijedne partije niti stranke, niti sam, vršeći svoju funkciju, bila u kontaktu sa bilo kojim političarem, pa ni sa Slobodanom Miloševićem. Sve vreme moga angažovanja, pa i u slučaju Račak, savesno i profesionalno obavljala sam svoj posao. To što se nekom nije dopalo da se moraju poštovati zakoni zemlje u kojoj su bili posmatrači, to je njihova stvar, objašnjava Danica Marinković.

Ne poznajem g. Dizeka

Danica Marinković, povodom zamerke Vilijama Vokera o tome da uviđaj nisu vršili haški istražitelji već ona, kaže:
- On ili ne zna ili se pravi da ne zna, ali po našem Zakonu o krivičnom postupku, uviđaj na licu mesta vrši istražni sudija, sa ostalim članovima ekipe, a mesto uviđaja obezbeđuju pripadnici MUP-a, a ne stranci, koji su došli u našu zemlju i na Kosovo i Metohiju kao posmatrači.

Marinkovićeva ističe da je povodom događaja u Račku razgovarala sa više članova Misije ali ime Dizek, koje Voker pominje kao njenog sagovornika, njoj je nepoznato. Direktno je kontaktirala samo sa generalom Karlom Džonom Drenkijevičem, koji je bio Vokerov zamenik, a povodom odlaska u Račak i obavljanjem uviđaja.

- Sa njim sam, uzastopno dva dana, razgovorala u prostorijama zgrade SUP-a Štimlje u prisustvu njegovih pomoćnika, ostalih članova ekipe za uviđaj i prevodioca, kada je on na sve načine pokušavao da mene i moju ekipu spreči da obavimo svoj posao u Račku.

Kada mu to nije uspelo, jer sam ja bila uporna i dosledna da izvršim svoj radni zadatak, on se naredbodavački postavio i tražio da samo ja krenem sa njim i njegovim pomoćnicima, bez obezbeđenja policije. Kada i to nisam prihvatila, on se naljutio i napustio kancelariju i izlazeći ljutito zapretio da će me poslati u Hag. Istina, posle nekoliko godina, tačnije 2002. godine, u kancelariji Haškog tribunala u Beogradu , haški istražitelj me je saslušavao povodom slučaja Račak.

On je odmah krenuo sa pričom da su tu nastradali albanski civili i od mene tražio da to potvrdim. Naravno, nisam mogla da mu udovoljim jer sam ja i moja ekipa, na osnovu dokaza koje smo prikupili na licu mesta, utvrdili da su žrtve bili pripadnici terorističke tzv. OVK.

"Šetanje" leševa

Zamerka Vilijama Vokera da sam ja naložila da se tela prebace u mrtvačnicu u Prištini ne stoji, jer ja kao istražni sudija po zakonu imam ovlašćenje da to uradim. Naime, tela su prebačena u Prištinu, u Institut sudske medicine, jer je bilo obavezno potrebno da se izvrši obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti. Posle izvršene obdukcije rodbina poginulih je pozvana da preuzme tela, ali oni su po savetima Vokerovih pomoćnika manipulisali tako da su tela tri dana iz Prištine prebacivana za Štimlje i vraćana nazad u Prištinu, jer niko nije hteo da ih preuzme.

O svim ovim navodima postoje pisani dokazi, fotodokumentacija i kasete i moje službene beleške u spisima predmeta. Van pameti je ovo što navodi g. Voker" da sam ja uživala da ponižavam žrtve". S kojim pravom on to meni kaže kada je on odgovoran za sve one laži koje je izrekao i lansirao u svet, što je bio i neposredan povod za bombardovanje u kome su poginuli mnogi nevini civili. Ko će da odgovara pred porodicama tih ljudi, pita se na kraju Danica Marinković.

G. R. Prlinčević


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

Danica Marinković odgovara na optužbe Vilijama Vokera

17:30h

Čović: Račak je manipulacija

17:50h

Drugi pišu: Berliner cajtung

   


     


FastCounter by LinkExchange