[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jon Ilijesku, rumunski predsednik, negirao navode da je u Beogradu došao kao emisar američke ambasade

Nisam kurir Vašingtona

Razgovarao s Tadićem, Koštunicom, Labusom, Draškovićem, Ilićem, izostali radikali i SPS

BEOGRAD - Jon Ilijesku, rumunski predsednik, negirao je da je došao u Beograd kao emisar američke vlade i izjavio da to nikada nije ni bio, niti da je dobio takav mandat.
- Amerika ima direktne odnose sa Srbijom i svoju ambasadu u Beogradu i nije joj potreban nikakav posrednik - rekao je Ilijesku posle susreta sa Svetozarom Marovićem, predsednikom SCG.

Jon Ilijesju u toku jučerašnjeg dana sastao se i sa čelnicima političkih stranaka koje su u procesu formiranja vlade, "jer je to značajno za konsolidaciju regiona".

Međutim, poseta Ilijeskua Beogradu i sastanak s liderima demokratskog bloka, baš u vreme pregovora o formiranju nove vlade, izazvala je različite komentare, od toga da je došao da prenese poruku evropskih zvaničnika predstavnicima buduće vlasti. Predrag Simić, profesor za međunarodne odnose i spoljnu politiku na FPN, veruje da će Ilijesku iz Beograda preneti poruku Evropi, ali ne isključuje mogućnost obrnutog procesa.

Korisno iskustvo

Marović očekuje da će pitanje osnivanja nove vlade Srbije biti prevaziđeno na najdemokratskiji način kako ne bi dovelo do usporavanja procesa integracije zemlje u Evropu.
- Većina građana u evropskim integracijama vidi svoju budućnost, napredak i šansu za bolji život - izjavio je Marović i dodao da "iskustvo Rumunije može biti korisno za SCG na putu ka evropeizaciji"

- Ilijesku će sigurno u tom razgovorima s predstavnicima demokratskog bloka izreći svoje mišljenje, jer Rumunija pokušava da bude od pomoći i u njenom interesu je da situacija u SCG bude stabilna - pojašnjava Simić. On navodi da nije ništa čudno zašto je ta uloga pripala rumunskom predsedniku, a ne nekom drugom, "kada se zna da SCG s tom zemljom ima najbolje odnose, kao i najveće poverenje", a sve to potkrepljujući činjenicom "da se jedan predsednik države sastaje i sa liderima pojedinih partija".

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS, izrazio je čuđenje zašto se jedan predsednik države sastaje sa "liderima partija koje su u opoziciji". On je istakao da SRS nije dobila poziv za razgovore sa Ilijeskuom, uz komentar: "Zašto bi nas zvali".
- Ne verujem da je rumunski predsednik došao da prenese nekakvu poruku, pa te sve zemlje koje imaju šta da poruče, imaju svoje ambasade ovde i ne vidim razlog zašto bi to radio Ilijesku - kazao je Nikolić.

Ilijesku je naglasio da je u Beogradu u privatnoj poseti, na poziv medijske kuće "Politika" koja slavi 100 godina postojanja, i radi promocije svoje knjige o globalizaciji i integraciji.

Raspored

Ilijesku se u toku jučerašnjeg dana, oko 10.30 sastao sa Svetozarom Marovićem, posle razgovora sa predsednikom SCG, bio je na proslavi stogodišnjice "Politike". Odvojene razgovore sa liderima stranaka demokratskog bloka započeo je oko 13.30 u zgradi rumunske ambasade. Prvo je razgovarao sa Borisom Tadićem, pa sa Vojislavom Koštunicom, kasnije sa liderom G 17 plus, Miroljubom Labusom i na kraju sa Velimirom Ilićem i Vukom Draškovićem, predsednicima NS i SPO. Promocija njegove knjige "Globalizacija i integracija - rumunsko iskustvo" održana je na Kolarčevom narodnom univerzitetu u 17.30 časova.

Evropa neće oročenu vladu

Poseta Ilijeskua već je ranije dogovorena i nema veze s političkom situacijom u Srbiji. Poruke koje je Evropa imala da uputi vlastima u Beogradu, kako "Glas" saznaje, preneo je nedavno Svetozar Marović, po povratku iz Strazbura.
- Jedan od zahteva Evrope, koji je posebno upućen Koštunici, jeste da nova da vlada ne bude oročena - rekao je sagovornik "Glasa".

S. J.

 

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Radikali i Demokratska stranka juče uputili DSS-u nove predloge

17:15h

Slobodan Vučetić: Bez budžeta i nove vlade slede novi izbori

17:20h

"Glas" istražuje: Šta je dovelo do promene stava DS-a zahtevu za većinskom vladom

17:25h

Drašković demantuje medije o pregovorima

17:30h

Demanti ministarstva finansija

17:40h

"Glas" podseća: Kako su stranke menjale stavove o izvršnoj vlasti

17:45h

Američki ambasador Vilijam Montgomeri ide u penziju

18:00h

Jon Ilijesku negirao navode da je u Beogradu došao kao emisar američke ambasade

23:35h

Perišić u Hagu

   


     


FastCounter by LinkExchange