[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Šta je dovelo do promene stava DS-a zahtevu za većinskom vladom

Tadić na klackalici

Glavni odbor odlučuje u nedelju. Živkoviću sve veća podrška?

BEOGRAD - Pregovori o formiranju vlade definitivno su zapali u ćorsokak i sve ukazuje da će se Srbija načekati dok ne dobije izvršnu vlast, ako do toga uopšte ovog puta dođe.

Ali trgovina je u toku, pa se još ne zna koliko će puta vođe tzv. demokratskog bloka, mada za njima ne zaostaju ni tzv. patriote, promeniti mišljenje. Usput, kako kažu, sve je to u interesu naroda i države. A interes Srbije je, prema ocenama stručnjaka, da dobije vladu, ali i ako do toga ne dođe, kako reče prekjuče Boris Tadić, potpredsednik DS-a, "bolje je da propadne na početku nego posle tri meseca".

Njegova stranka je promenom stava od manjinske ka većinskoj vladi, prema pojedinim ocenama, i dovela u pitanje dalje pregovore. Takve izjave predstavnici Demokratske stranke ocenili su kao uvrede, napade i "apsolutne neistine" na račun te partije, jer su oni od "samog početka bili otvoreni za sve opcije". Ipak, posle pola sata pre nego što je trebalo da dobiju "Sporazum o formiranju manjinske vlade uz podršku DS-a", definitivno su rekli: Ne pristajemo, hoćemo i mi u vladu.

Kragujevac uz Živkovića

Gradski odbor DS podržao je Živkovićevu kandidaturu za predsednika stranke sa 18 glasova "za" i dva "protiv".
Za potpredsednika stranke Odbor je kandidovao gradonačelnika Kragujevca Vlatka Rajkovića, poslanika u parlamentu SCG.

GO u nedelju

Živković je sazvao sednicu Glavnog odbora DS za nedelju, 25. januar. Odbor bi trebalo da se izjasni o učešću stranke u budućoj vladi Srbije. Ta odluka trebalo je da bude doneta pre nedelju dana, ali je sednica tada odložena. Tadić je prekjuče najavio da će GO predložiti da usvoji odluku o učešću DS u većinskoj vladi stranaka demokratskog bloka (DSS, DS, G 17 plus i SPO-NS), bez ograničavanja mandata. Tadić je, takođe, saopštio da DS neće uzeti učešće u vlasti podrškom manjinskoj vladi, što je predlog DSS-a.

Neki su takav stav DS-a okarakterisali kao podmetanje nogu DSS-u, a ne mali broj njih razlog vidi u unutarstranačkoj borbi za lidersko mesto u DS-u. Izborna Skupština stranke zakazana je za 21. februar, a jedini pretendenti na tu funkciju zasad su Boris Tadić, potpredsednik, i Zoran Živković, zamenik predsednika. Kandidaturu Živkovića između ostalih podržala je i Gordana Čomić, član Predsedništva DS-a, koje do izbora predsednika rukovodi strankom, a prema ocenama upućenih, i Čedomir Jovanović bliži je aktuelnom premijeru, nego Tadiću. Kakve to ima veze s budućom vladom, verovatno se pitaju mnogi? Kako tvrde upućeni, Tadić je pristao na manjinsku vladu, jer mu je obećano da će, pošto raščisti s nepoželjnima u stranci i postane predsednik, pročišćena DS moći da uđe u izvršnu vlast.

Onda je Živković istupio sa izjavom da bi DS-u najviše odgovarala većinska vlada, koja je očigledno naišla na podršku većine u Predsedništvu, pa je i Tadić morao tome da se prikloni, jer teško da bi njegova ideja o manjinskoj vladi naišla na podršku GO. Time bi, kako navode poznavaoci prilika, bila ugrožena njegova pozicija u trci za predsednika stranke, a sasvim je izvesno da Živković uživa sve veću podršku. Trka će, kako se dalje navodi, biti neizvesna do kraja, a sa ovakvim stavom (o većinskoj vladi), ukoliko bude prihvaćen, DS-u u svakom slučaju "ne gine" učešće u vladi, bez obzira na to ko bio na čelu stranke.

Međutim, analitičar Vladimir Vuletić ocenjuje da unutarstranačka borba u DS-u nema baš velikog uticaja na pregovore o formiranju srpske vlade. Kako je naglasio, prekjučerašnji Tadićev nastup, kada je rekao da samo većinska vlada dolazi u obzir, može "skupo" da ga košta ukoliko ponovo dođe do promene stava.

- Ako DS odstupi od takve politike, Tadiću će, koji je u svim dosadašnjim izjavama bio fleksibilniji, biti vezane ruke i izgubiće dosta na ugledu i autoritetu. Stav "uzmi ili ostavi" bio je pogrešan potez za njega - ocenio je Vuletić i dodao da će najviše koristi u svemu imati Čedomir Jovanović, koji se nije do sada previše isticao takvim izjavama. On je rekao i da je potpuno očigledno da je došlo do promene stava DS-a, kao i da je prevladao stranački interes.

R. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Radikali i Demokratska stranka juče uputili DSS-u nove predloge

17:15h

Slobodan Vučetić: Bez budžeta i nove vlade slede novi izbori

17:20h

"Glas" istražuje: Šta je dovelo do promene stava DS-a zahtevu za većinskom vladom

17:25h

Drašković demantuje medije o pregovorima

17:30h

Demanti ministarstva finansija

17:40h

"Glas" podseća: Kako su stranke menjale stavove o izvršnoj vlasti

17:45h

Američki ambasador Vilijam Montgomeri ide u penziju

18:00h

Jon Ilijesku negirao navode da je u Beogradu došao kao emisar američke ambasade

23:35h

Perišić u Hagu

   


     


FastCounter by LinkExchange