[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radikali i Demokratska stranka juče uputili DSS-u nove predloge

Koštunica i dalje
za manjinsku vladu

DS tražio mesto predsednika Skupštine Srbije, a SRS opet nudi vladu

BEOGRAD - Demokratskoj stranci Srbije u toku jučerašnjeg dana javno su predočene dve nove ponude: od radikala i od Dragoljuba Mićunovića, u ime DS. Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, na konferenciji za novinare izjavio je da je Vojislavu Koštunici u telefonskom razgovoru "predložio da formiraju tehničku vladu, koja bi odmah po formiranju podnela ostavku i funkcionisala do održavanja novih izbora i izbora nove vlade".

Nikolić je za "Glas" objasnio da jeste nedavno rekao da je vlada sa DSS zatvorena priča, ali da je na novi predlog bio prinuđen zbog činjenice da bi oni koji su izgubili izbore vladali još četiri meseca.
- Živković može do juna da bude premijer jer ostali ne mogu da se dogovore. Tako je i dalje sve u njegovim rukama, i policija i finansije. Nije svejedno da li će se formirati vlada sada ili za četiri meseca i bolje je da DSS sada, dok je još jaka, formira vladu sa SRS - rekao je Nikolić.

Iako Nikolić nije želeo da otkrije Koštuničin odgovor, predlogom Dragoljuba Mićunovića, još je otvorena opcija da se demokratske stranke dogovore i o budućoj Skupštini i o novoj vladi.

Izbor

Ksenija Milivojević, portparol G17, za "Glas" potvrđuje Maršićaninove reči i kaže da i DS može da predloži svog kandidata.
- S obzirom na to da će i radikali imati predstavnika za predsednika Skupštine, izbor će se obaviti po proceduri koja nalaže da ukoliko predsednik ne bude izabran u prvom krugu, u drugi krug idu dva kandidata koji su osvojili najviše glasova. Realno je da to budu predstavnici demokratske grupe i radikala, tako da će DS morati da se opredeli između njih - objašnjava Milivojević.

Mićunović je, naime, novinarima rekao "da bi predsednik Skupštine Srbije trebalo da bude s liste DS jer je, voljom birača, ta lista druga po jačini u korpusu demokratskih partija i "da će taj predlog biti test za DSS - da li žele saradnju u demokratskom bloku".
- Ako to odbiju, onda neka javno priznaju građanima: mi hoćemo sami da vladamo - rekao je Mićunović i ocenio da Srbija može da dobije stabilnu vladu u kojoj bi bili i predstavnici sa liste DS".

- Mi hoćemo da s Koštunicom uđemo u vladu, da stvorimo stabilnu Srbiju. Ako mandatar iz DSS ne uspe da sastavi vladu, onda je to njegov neuspeh. Mi smo, uprkos svim napadima, spremni da sarađujemo u vladi - naglasio je on ocenjujući da će "birači, posle svega umeti da cene - ko je hteo, a ko nije hteo vladu".

"Glas" nezvanično saznaje da će se pregovori tri demokratske stranke nastaviti danas, te da je moguće i prisustvo predstavnika DS. Ali, s obzirom na jučerašnje komentare iz DSS i G17 o predlogu DS, nema izgleda da se postigne dogovor.

Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS, ocenio je za Tanjug da je to "politički i logički neutemeljen zahtev", jer DSS, G17, SPO i NS, imaju 109 poslanika i kako je rekao, teže formiranju manjinske vlade i imaće svog kandidata za predsednika Skupštine.

V. N.

 

22. Jan 2004 23:40 (GMT+01:00)

Koalicija DSS, G17 i SPO-NS

BEOGRAD (Beta) - Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin rekao je za "Blic" da bi na ponovljenim izborima birači mogli da kazne neodgovorno ponašanje tokom pregovora za formiranje vlade Srbije. "Možda će na te izbore DSS, G17 plus i SPO-NS izaći zajednički kao jedan blok", rekao je potpredsednik DSS.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Radikali i Demokratska stranka juče uputili DSS-u nove predloge

17:15h

Slobodan Vučetić: Bez budžeta i nove vlade slede novi izbori

17:20h

"Glas" istražuje: Šta je dovelo do promene stava DS-a zahtevu za većinskom vladom

17:25h

Drašković demantuje medije o pregovorima

17:30h

Demanti ministarstva finansija

17:40h

"Glas" podseća: Kako su stranke menjale stavove o izvršnoj vlasti

17:45h

Američki ambasador Vilijam Montgomeri ide u penziju

18:00h

Jon Ilijesku negirao navode da je u Beogradu došao kao emisar američke ambasade

23:35h

Perišić u Hagu

   


     


FastCounter by LinkExchange