[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nagrada "Vasko Popa" pesniku Dušku Novakoviću

Odgovor stvarnosti

Pesnik Duško Novaković ovogodišnji je dobitnik nagrade "Vasko Popa". Desetog, jubilarnog "Popu" za najbolju pesničku knjigu Novaković je dobio jednoglasnom odlukom žirija za zbirku "Izabrao sam mesec" (Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak). U obrazloženju žirija navodi se da ova knjiga "predstavlja praktično sve pesnikove faze, pokazuje neke opsesivne topose ove poezije, iznova otkriva etičku intonaciju ovih stihova, jednu od najsugestivnijih u modernoj srpskoj poeziji, podseća na strasno pesnikovo bavljenje stvarnošću, ali i na njegovu istrajnu vezanost za poeziju kulture.

U Novakovićevim pesmama, napisanim zgusnutim jezikom, ponekad nalik kakvoj basni, ali i jezikom svakidašnjim, ukazuju se i epifanijski trenuci svakodnevice i brutalni prizori dati sa verističkom snagom teško uporedivom u modernoj srpskoj poeziji."

Žiri, koji su činili Gojko Božović, Novica Tadić i Saša Radojčić, u odbranu dodele ove nagrade kaže da je "protekla decenija jedan od najsnažnijih književnih odgovora dobila upravo u poeziji Duška Novakovića, te da u osnovi njegovih pesama stoji zahtev da se prepozna i prozre sopstveno vreme, jezik kojim to vreme govori i sile koje ga oblikuju". Dodeljujući nagradu Dušku Novakoviću, žiri je uveren da se u njegovim pesmama oblikuje važan trenutak u modernoj srpskoj poeziji.

U užem izboru za najbolju pesničku knjigu u 2003. godini bili su i Nebojša Vasović, Vojislav V. Jovanović, Radmila Lazić, Živorad Nedeljković i Ana Ristović.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

16:21h

Nagrada "Vasko Popa" pesniku Dušku Novakoviću

16:30h

"Žanka Stokić" Mileni Dravić

16:39h

Premijera "Žakline Bandeke" u Kult teatru

16:47h

Nagrada Zadužbine "Dr Živko i Milica Topalović"

16:55h

Premijera dokumentarca u bioskopu "Reks"

17:03h

Džejn Fonda posle 14 godina ponovo na filmu

17:10h

Izložba fotografija Fabija Zgroje u Galeriji "Artget"

   


     


FastCounter by LinkExchange