[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ne jenjava afera oko privatizacije Veterinarskog zavoda

Ako neće milom, moraće silom

Direktor Zavoda tvrdi da im Agencija i resorno ministarstvo pripremaju privremene mere da bi vlasnik postala "Zekstra"

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju mora da potpiše ugovor sa konzorcijumom "Zekstra-Bankom" o prodaji Veterinarskog zavoda iz Zemuna do sutra, 24. januara, zato što tada ističe zakonski rok od 30 dana, od kada je Tenderska komisija rangirala ponude 25. decembra.

Komisija je tada ponudu "Zekstre" rangirala kao prvoplasiranu, dok je drugu ponudu dao konzorcijum zaposlenih Veterinarskog zavoda. Međutim, u Agenciji za privatizaciju rok za potpisivanje nisu ni spomenuli, već su nam u Službi za odnose sa javnošću samo rekli da se pregovori sa konzorcijumom "Zekstra-Bankom" nastavljaju. U ovoj službi kažu i da je uslov za potpisivanje ugovora i odluka Skupštine Zavoda o podeli 15 odsto besplatnih akcija, kao i da je netačna priča o uvođenju privremenih mera.

Inače, sednica Skupštine ove firme je zakazana za 11 februar. Zato deluje logično tvrdnja Dušana Petrovića, generalnog direktora Veterinarskog zavoda, da Agencija za privatizaciju priprema predlog o uvođenju privremenih mera preduzeću, a koji će uputiti nadležnom Ministarstvu za privatizaciju. Za ovaj scenario, tvrdi Petrović, bio bi iskorišćen član Zakona o preduzeću koji resornom ministarstvu daje odrešene ruke u slučaju da preduzeće vrši opstrukciju privatizacije.

Sednica po zakonu

Posle pritiska Agencije za privatizaciju, Petrović kaže da je održana sednica UO Veterinarskog zavoda na kojoj je doneta odluka o vanrednoj sednici Skupštine preduzeća 11. februara, a u skladu sa odredbama statua o roku u kojem sednica od dana zakazivanja može biti održana. Ovo preduzeće je lider u proizvodnji vakcine i farmacije za stoku, a o njegovoj profitabilnosti govori i prosečna zarada od oko 50.000 dinara.
I pored priče o strateškim partnerima, činjenica je da je "Zekstra" tekstilna firma, pa joj zemunski "Bankom" daje "legitimnost" s jedan odsto u celom poslu.

Petrović kaže da im u navratima stižu faksovi Agencije za privatizaciju sa insistiranjem da se sazove Skupština preduzeća na kojoj bi se donela odluka o podeli besplatnih akcija, pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora. On dodaje da time institucija, koja treba da sprovodi Zakon o privatizaciji, direktno ga krši, jer član 11. ovog zakona predviđa podelu besplatnih akcija tek nakon prodaje firme.

- Zaposleni, koji su kao konzorcijum, čiji sam i ja član, dali ponudu na tenderu takođe su investitori koji su hteli da kupe svoje preduzeće, pa je krajnje apsurdno da nas optužuju za opstrukciju privatizacije - kaže Petrović, inače nedavno legalno izabran na ovu funkciju na sednici Upravnog odbora Veterinarskog zavoda. Uvođenjem privremenih mera resorno ministarstvo bi automatski moglo da smeni generalnog direktora i postavi novi menadžment.

Konzorcijum radnika Zavoda je zbog nezakonitog postupka privatizacije nedavno uputio zahtev ministru Aleksandru Vlahoviću da se ispita ceo tenderski postupak , uz argument da je u slučaju firmi "Zekstra-Bankom" reč o nepostojećem konzorcijumu i samim tim nepostojećoj tenderskoj ponudi. Vlahović je njihov zahtev odbacio, a konzorcijum je zatim podneo tužbu i Vrhovnom sudu Srbije. Petrović kaže da imaju crno na belo dokument Agencije za privatizaciju i finansijskog savetnika da u trenutku podnošenja ponude, 31. oktobra , što je inače bio i poslednji rok iz javnog poziva, navedene firme nisu imale odluku o formiranju konzorcijuma.

Petrović, na našu konstataciju da Agencija za privatizaciju može taj rok za ponude i da produži, odgovara da nikakvog produženja roka nije bilo, a da će, ako je to ipak učinjeno, podneti krivičnu prijavu protiv direktora Centra za tendere.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Ne jenjava afera oko privatizacije Veterinarskog zavoda

17:24h

Projekat adresnog koda JP PTT saobraćaja "Srbija"

17:32h

Za 11 meseci prošle godine Srbija ostvarila spoljnotrgovinski deficit od 4,15 milijardi dolara

17:40h

Privredni forum dijaspore o sugestijama novoj vladi

17:49h

Zemlje EU spremaju protestnu notu srpskim vlastima

17:57h

Stručnjaci EU proveravali rad carinskih službi

   


     


FastCounter by LinkExchange