[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. 1. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta je otkrila istraga Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala o donacijama u korist G17 plus

Pranje para ili montiranje

Vlasnik of- šor kompanije priznao policiji promet novca u korist Udruženja građana G 17, a direktor tog Udruženja poriče ove transakcije

Izveštaj, koji je UBPOK prosledio Okružnom tužilaštvu o učešću G17 plus u sumnjivim finansijskim transakcijama, u trenutku je doveo u pitanje sve političke dogovore koji su ovih dana sklapani iza zatvorenih vrata. Zbog ovog izveštaja, natezanje stranačkih vođa u političkoj trgovini možda će biti odloženo, dok se ne razjasni da li se G17 plus uvalila u "pranje para", utajila porez, prisvojila pare Narodne banke i nezakonito opremila kancelarije lokalnih ogranaka svojih partija.

Ceo izveštaj UBPOK-a posvećen je iscrpnom ispitivanju saradnje izvršnog direktora Udruženja građana G17 plus Bojana Zečevića i vlasnika of-šor firme "Hipo Hejvard kompani" sa Maršalskih ostrva Zorana Mitrovića. Za razliku od Mitrovića, koji tvrdi da je bez ikakvog interesa ustupio svoj račun u mađarskoj banci "HVB" nevladinoj organizaciji G17 plus za uplatu stranih donacija, Zečević ne odstupa od izjave da su donacije primane isključivo u domaćim bankama.

Prema navodima službene beleške o razgovoru sa Mitrovićem, ovaj vlasnik of-šor kompanije kaže da je guvernera Dinkića i Zečevića upoznao krajem 2000. godine. Tada se Zečević interesovao da li je preko njegove kompanije i uslužnog računa u Mađarskoj moguće uplatiti strane donacije za potrebe G17. Mitrović je pristao da pomogne, bez naknade i provizije, budući da njegova of-šor kompanija nije obavezna da vodi knjigovodstvo. On je potvrdio da su 24 izvoda mađarske "HVB" banke verodostojni i da su u njima zabeležene transakcije između "Hipo Hejvard kompani" i stranih donatora.

Prema Mitrovićevoj priči, Zečević ga je unapred obaveštavao o prilivu novca u periodu od 2000. do 2002. godine, a on je podizao keš i donosio Zečeviću na ruke. Od 24 izveštaja, 18 svedoči o uplatama donatora, a šest o prenošenju para na račune pojedinaca. Ukupno je uplaćeno 49.996,18 dolara, 1.075.874,4 maraka i 7.745,92 evra. Mitrović je novac predavao Zečeviću na ruke u njegovoj kancelariji ili u kancelariji G17 plus. Nisu pisali priznanice o primopredaji novca, jer je, prema svedočenju Mitrovića, među njima postajalo uzajamno poverenje. Uplata novca od donacija na druge račune, o kojima svedoči šest izveštaja, izvršena je po direktnom nalogu Zečevića. Tako je, kako tvrdi Mitrović, 40.800 maraka uplaćeno na račun Milana Zavađila, a 14.150 evra na račune nekih drugih organizacija-korisnika.

Desetak dana, po saslušanju Mitrovića, inspektori UBPOK-a su razgovarali sa direktorom Udruženja građana G17 plus Bojanom Zečevićem. Iako je potvrdio da je sa Mitrovićem "bio u drugarskim odnosima, Zečević je porekao postojanje bilo kakvog poslovnog odnosa sa preduzećem "Hipo Hejvard", kao i korišćenje njegovog bankarskog računa u mađarskoj banci "HVB". Posle pregledanja 24 izveštaja - izvoda mađarske banke, direktor Udruženja građana G17 plus je rekao da mu nisu poznati. Negirao je da je usmeno nalagao Mitroviću da novac podiže, a, kako je rekao, nije ga nikad ni primio.

Za razliku od Mitrovića koji tvrdi da ga je sa Zečevićem upoznala Olivera Ilinčić, nekadašnji službenik u deviznom sektoru NBS-a, ona tvrdi da se njih dvojica poznaju od ranije - preko supruge Bojana Zečevića. Ona potvrđuje da je prisustvovala susretu Dinkića i Mitrovića prilikom otvaranja menjačnica, ali negira da je tada bilo govora o korišćenju Mitrovićevog računa za potrebe G17 plus. Nekadašnja službenica NBS upoznala je Mitrovića, prema izvodu iz službene beleške, još 1999. godine. Godinu dana kasnije on je angažovao kao stručnog saradnika za kontakt sa mađarskom bankom prilikom konverzije jedne valute u drugu. Isti posao, Ilinčićeva je u periodu od 1990. do 2000. godine radila u ime NBJ.

U izveštaju UBPOK-a se pominje da je na račun mađarske banke uplaćena donacija nemačke "Bundeskase" od 350.000 maraka sa naznakom - za G17 Institut. Prema nalazu poreske policije, ova uplata nije evidentirana u finansijskoj dokumentaciji Instituta, iako je kao svrha uplate navedena tehnička pomoć Narodnoj banci . Tim povodom, iz nacionalne banke je stigao dopis da ni u jednoj njenoj organizacionoj jedinici nema podataka o aranžmanu NBS i banke iz Berlina.

U zapisniku poreske policije koja je pročešljala poslovanje Instituta G17 plus konstatovano je da na deo prihoda od donacija za 2001. godinu u iznosu od 80.000 maraka nije plaćen porez. Institut je porez platio nakon podnete poreske prijave.

Da li je počeo prljavi rat

Ovo je možda samo početak prljavog rata, očekivanog usled sve veće nervoze pred formiranje nove vlade, koja, možda, planira reviziju svega što je stara uradila u prethodne tri godine.
Ključ za rešenje sumnje - da li je bilo nezakonitosti u poslovanju G17 plus - leži u rukama donatora. Svaki ozbiljni donator ima svoj sistem provere gde su pare otišle i kako su potrošene. Kada već hoće nekom da uplate novac, onda uglavnom insistiraju na transparentnim donacijama. Stoga, uplate stranih donatora završavaju pre na računima domaćih, nego of-šor banaka, smatra direktor Centra za tranziciju Nebojša Medojević.
Nakon onako ružno okončane ljubavi između DS-a i G17 plus, treba biti oprezan u otvaranju afera čiji su akteri ove stranke. Moguće je da u javnosti osvanu falsifikovani dokumenti, montirani procesi, razne prljavštine.
- Ovo je možda samo početak prljavog rata, očekivanog usled sve veće nervoze pred formiranje nove vlade, koja, možda, planira reviziju svega što je stara uradila u prethodne tri godine. Nije slučajno da se rat objavljuje dokumentima tajne policije. To je "podsećanje" da je tajna policija još relevantan politički faktor, kroz koji se i te kako prelamaju interesi finansijske oligarhije i organizovanog kriminala. S jedne strane, to je upozorenje novoj vladi - ukoliko odluči da čačka po starim poslovima, biće otvoreni tajni dosijei, nove ucene, a dogodiće se možda i novi atentati. Sa druge strane, to je i moguća ponuda za novu političku trgovinu.
Izveštaj UBPOK-a koji je dostavljen medijima, bez obzira na svoj pečat istrage, izaziva sumnju time što je objavljen baš pred sastavljanje nove vlade, a šest meseci nakon prvih optužbi koje su izneli Janjušević i Kolesar.
- Dostavljanje podataka medijima svedoči da na političkoj sceni kolo ne vode samo stranke, već bi i neke druge snage i strukture na vreme da se uključe u stvaranje novog političkog igrokaza. Ukoliko se nova vlada bude mešala u svoj posao, odnosno radila po zakonu, pa prošparta po carini, tužilaštvu, pravosuđu, revidira sve privatizacije i odluke stečajnih sudova - neće biti po volji mnogim finansijskim moćnicima. Zato je otvaranje nove afere ujedno i poziv za nagodbu i oštra pretnja, upozorava Medojević.

TANJA KALUĐEROVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Šta je otkrila istraga Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala o donacijama u korist G17 plus

17:55h

Radovan Jelašić: Optužuju umesto da govore o interesima

   


     


FastCounter by LinkExchange